2001 yılında Poznan’daki Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Polonyalı karikatürist Pawel Kuczynski (1976-) hiciv niteliğindeki çalışmalarına 2004 yılında başladı. Sanatçı, 2005 yılı Polonyalı Karikatüristler Derneği “Eryk” ödülü, 2006 yılında Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatürist Yarışması birincilik ödülü ve 2014 yılı Niels Bugge Çizgi ödülünün yanı sıra daha birçok ödüle sahip.
Henüz başımıza kötü bir şey gelmemiş olabilir ama yine de kendimiz için kurduğumuz görece sevgi dolu, çoğu şeyin nispeten yolunda gittiği korunaklı hayatlarımızın dışında bu dünya düzeninden bizden daha kötü etkilenen canlılar olduğunu da aklımıza getirmeliyiz… Ve en azından artık bunun farkında olarak bir şeyler yapmamız gerektiğini de düşünmeliyiz…
İşte Pawel Kuczynski de özellikle savaş ve sistem karşıtı olan eleştirel çizimleriyle birçok kişi tarafından göz ardı edilen belki de bazılarınca henüz fark edilmeyen gerçekleri sözcüklere gerek duymadan anlatıyor. Politikadan gelir adaletsizliğine, emeğin sömürülmesine, sosyal medyanın hayatlarımıza olan etkisinden toplumsal duyarsızlaşmaya, insan ve hayvan haklarından doğanın tahribine kadar insanlığın yozlaşma hususundaki güncel başarısını çizgilerle özetliyor.
Evet, bu konular kulağa hoş gelmiyor ancak her ne kadar karamsar gözükseler de ne yazık ki aramızdalar! Yanlış giden bir şeyleri değiştirme sorumluluğunu alabilmek önce onların yanlış olduğunun farkına varılmasıyla başlıyor. Bu dünyada hayatta kalıp üremekten başka sorumluluklarımız da olmalı, mesela olduğumuz yeri güzelleştirmek gibi… Herkes kendi kapısının önünü süpürse mahallemizin daha temiz olacağı gibi… Maalesef kötü şeyler hep başkalarının başına geliyormuş gibi zannetsek de her birimizin bu düzenin yıkıcılığından nasibimizi alma konusunda potansiyel bir aday olduğunu her gün kendimize hatırlatmalıyız.
Çünkü Einstein’ın dediği gibi: “Dünya kötülük yapanlar yüzünden değil bunları görüp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.”
Sizi sadece üzülmeniz ya da kaygılanmanız için değil kendinizde ve etrafınızda olan biten şeyleri sorgulamanız gerektiğini hatırlatan çizimlerle baş başa bırakıyorum.