Paranın en üstün ahlaki değer olarak kabul gördüğü şu günlerde bunu reddeden bir organizasyon: Takas Pazarı!
Daha çok Metal, Rock, Punk gibi müzik tarzlarına odaklanan Takas Pazarı’nın yeni etkinliği bu haftasonu düzenleniyor. Takas pazarı yeraltı kültürüne odaklanmış bir organizasyon. Burada fanzinler, cd, kaset, plak, patch (yama), kitaplar, t-shirt ve çizgiromanlar bulmak da mümkün oluyor, tabi organizasyona katılan bazı arkadaşlar ev yapımı yiyecek şeyler yapıp getirebiliyor bazen, takas veya satış için.
Takas pazarının en önemli özelliği kendi içinde parayı ortadan kaldırıp yalnızca takas ile yeraltı metal ve punk kültürünü yaşamak, kişiler bunu yaşayınca kültür de otomatik olarak ayakta kalmış oluyor. Zaten bu yeraltı kültüre odaklandığımızda göreceğiz ki bu kültür yıllardır bu şekilde ayakta kalıyor. Hala binlerce insan başka ülkelerden takas yöntemi ile CD, Plak vs. edinerek analog materyallerden oluşan arşivlerine yeni üyeler kazandırmakta. Fakat takaslık şeyleri olmayanlar için satış mevcut.
Fanzinler yasaların denetiminden uzaktır, yayıncılara bağlı değildir, editörler ne küfürleri ne de devletin korktuğu gerçekleri yazmamıza karışır. Hatta bir çoğunda editör diye bir şey zaten yoktur. Bu yüzden korkmadan yazarız, fanzinler edebiyatın yeraltı dünyasıdır. Yeraltı yer üstünden (legalin ve uslunun) sanal bir sınırdan ayrılır gibi durur yani yeraltı yer üstünde yapılamayan veya yapılması uygun görülmeyen faaliyetler içindir. Bazen ise yer üstünde elitler tarafından beğenilmeyen eserler ya da performanslar yeraltına itilir. Bu nedenle yeraltı eseri ve performansı yer üstündekinden (piyasadakinden) daha saf, daha gerçek ve daha az çıkarcıdır. Yeraltını öldürmek mümkün değildir çünkü denetime tabi değildir, kayıtlarını tutan yoktur, paraya ve devlete mecbur değildir. Yeraltı kültürünü destekleyen kişiler oldukça yeraltı da var olacaktır. Piyasa ölse bile yeraltı devam eder.
Şöyle bir örnek verelim, Sex Pistols piyasa bir gruptu ve çok tanındı, arkasında şirketler vardı ve bugün geldiğimiz noktada çoktan görkemini yitirmiş durumda fakat Crass’a bakacak olursak tamamen yeraltı kültüründe kendini güçlü biçimde var ettiği için Sex Pistols’tan çok daha sağlam bir yere sahiptir ve çok daha fazla saygı ile söz edilir. Yeraltı edebiyatı denen şey ise ne yeraltında ne de üstünde olan kimseler tarafından oluşturulmuş sanal bir kimlik alternatifidir, bir çok yeraltı edebiyatı eserinin aslında edebi değeri yoktur. Fanzinlerde gerçeklerden bahsedilir, direkt konuya girilir.
Bugün ekstrem müzik ile ilgilenen kişiler bunun maddi hiç bir getirisinin olmayacağını biliyorlar. Fakat üretim böyle bir şey değildir. Üretim içinde başlar ve dışarı taşar. Eğer ekstrem sanat ya da müzik üretiyorsan bu da seni daha az kitleye hitap etmeye zorlayacaktır. Çünkü ekstrem müziğin dinleyicisi azdır. Bu noktada ekstrem müzikle ilgilenmek akılcı gibi görünmeyebilir ama herşeyin maddi karşılığını beklemek akılsızlıktır. Üretim kişileri ayakta tutar, köle ve robot olmaktan kurtarır. Kişi sanat ürettikçe, spor ve bilimle ve felsefeyle uğraştıkça ya da doğanın tadını çıkardığı derecede kendisi olabilir. Bunun dışında kalanlar robotlaşmaya ve köleleşmeye mecburdur. İşte bu organizasyondaki kişiler, maddi götürülerine rağmen üreten kimseler. Çünkü hala yaşıyorlar ve hayattalar. Onlar var olduğu sürece gerçek yeraltı da yaşamaya devam edecektir.
Sağ kesimden neden sanatçı çıkmadığını da sanırım anlamışsınızdır. Sağcılar üretimden uzak kimselerdir, sorgulama yeteneklerini çoktan iktidarlara feda etmiş birer ‘uslu’ çocuktur sağcılar. Faşizm her zaman nedensellik bakımından sanata, felsefeye katalizör olmuştur. Sağcılar faşizmin uygulayıcısı geri kalan ve üreten kimseler ise faşizmin baskısından sanat sayesinde geçici olarak özgür kalmaya çalışan kimselerdir. Takas pazarı da bu özgürlük ortamlarından yalnızca biridir.
Takas Pazarı ekstrem müzik tutkunlarını bu cumartesi Rasputin bardaki etkinliğe bekliyor: Arşivini seven gelsin!