Ana SayfaEkoloji22 Nisan Dünya Günü

22 Nisan Dünya Günü

-

22 Nisan, 1970’te modern çevreci hareketinin doğduğu günden bu yana Dünya Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Günü’nün amacı, çevre konusunda insanlığı eğitmek, farkındalık yaratmak ve uygulamaya geçmelerini sağlamak, hedef çevre hareketini tüm Dünya’ya yaymak.

1960-70’li yıllar birçok farklı ülkedeki insan gibi Amerikalıların da sürekli kurşunlu hava soludukları, endüstrinin medyadan, kötü imajdan ya da yasalardan korkmadan çevreye duman, zararlı gazlar ve kirli çamur gibi her tür atığı bıraktığı ve “çevre” kelimesinin ana haber bültenlerinden çok kelime oyunlarında karşılaşıldığı bir dönemdi.

Çevre bilincini artırmayı hedefleyen bir ulusal gün kutlama fikri ilk olarak o zaman Wisconsin Senatörü olan Gaylord Nelson’dan çıkmıştı. 1969’da Santa Barbara, California’da yaşanan büyük petrol sızıntısının yol açtığı korkunç zararlara şahit olunca Dünya Günü fikrini ortaya atmış ve destek görmeye başlamıştır. Öğrencilerin Vietnam Savaşı’na karşı ayaklanıp oluşturduğu muazzam “savaş karşıtı” hareketinden de ilham alarak, bu kalabalığın enerjisinin çevre bilincini yayıp insanlarda farkındalık yaratabileceğini ve böylece politik bağlamda bir çevreyi koruma baskısı yaratacağını düşündü. Kongre üyesi Pete McCloskey ve Harvard’dan Deniz Heyes ile birlikte 22 Nisan günü tüm ülkede organizasyonlar yapmak için harekete geçtiler.

22 Nisan 1970 günü sokaklar sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre için yürüyen 20 milyon Amerikalıyla dolup taştı. 20 milyon insan petrol sızıntılarını, çevreyi kirleten fabrikaları, zehirli atıkları, lağım sarfiyatını, pestisitleri , otobanları, yaban hayatın kaybolmasını, türlerin yok olmasını protesto etmek için ayaklandı.

Ve 22 Nisan o günden beri Dünya Günü olarak kutlanmaya devam ediyor. Peki, 47 yıl önce protesto edilen bu çevre sorunları düzeldi mi? Hayır! Biz hala yukarıda bahsedilen tüm çevre sorunlarını ve hatta daha fazlasını yaşamaya devam ediyoruz. Biyolojik çeşitlilik günden güne azalıyor ve birçok tür yok olmaya mahkûm ediliyor. Su kaynakları hızla tükenmeye devam ediyor, hava kirliliği tüm o karbon salınımı bilinçlendirmesine rağmen devam ediyor. Bir yandan bazı ülkeler çölleşirken öbür yandan buzullar eriyor ve deniz seviyesi yükseliyor. Günümüzde yaşadığımız ve tüm canlıların yaşamlarını tehdit eden tüm çevresel sorunlar insanların yaptığı aktivitelerden kaynaklanıyor bu yüzden Dünya’yı iyileştirmek de yine bizim sorumluluğumuzda.

Google’dan Dünya Günü doodle’ı

Google, Dünya Günü için harika bir doodle hazırlamış.

Bir tilkicik rüyasında Dünya’yı görür; sonra kirlenen denizleri, ölen balıkları, eriyen buzulları ve tehdit altında olan penguenleri görür. Dünya’nın ne halde olduğunu görünce panik içinde uyanır ve yataktan kalktığı gibi koşarak fidan dikmeye girişir, dikebildiği kadar fidan diker. Hayvansal ürünler yerine bitkisel ürünler tüketmeye, otobüs ve araba yerine bisiklet kullanmaya başlar. Elektriği gerektiği kadar kullanarak, daha kalın giyinerek sobaları ve kaloriferi az kullanarak enerji tasarrufu yapar ayrıca sürdürülebilir enerji kaynakları kullanmak ve bu konuda bilinç yaratmak için harekete geçer.

Bu tilki ve arkadaşlarının yaptıkları aslında her birimizin yapabileceği değişikliklerdir. Bazıları çok basit olan günlük alışkanlıklarımızı değiştirmekten geçiyor. Herkes bu hepimizi ilgilendiren büyük sorunla ilgili elinden geleni yaparsa, Dünya’nın iyileşmesi, tüm canlıların hayatta kalması, denizlerimizin mavi, buzullarımızın devasa, göllerimizin büyük, içtiğimiz suyun berrak ve bol, havamızın temiz, ormanlarımızın yeşil olabilmesi mümkün; tabii harekete geçersek, her birimiz. Bu tilki farkında olduğu an harekete geçti, artık biz de farkında olduğumuza göre…

Dünya Günü Doodle’ına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Earthday

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

Akbelen Ormanı TBMM Olağanüstü Genel Kurulu İçin Bilgi Notu

Geleceğini düşünenler Akbelen için mücadele ediyor. Yaşam Savunucuları TBMM'nin Akbelen gündemi ile olağanüstü toplanması için çağrı yapmış ve eklemişti: Koltukları boş görmek istemiyoruz! Direnen yaşam...
Cemre Dalkılınç
Cemre Dalkılınç
Hayvanları, bitkileri, sanatı, müziği, edebiyatı, sinemayı ve insanları seven, Dünyayı gezerek tanımak isteyen bir genç. Glasgow Üniversitesi Ekonomi ve İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Strathclyde Üniversitesi'nde çevre ve sürdürebilirlik üzerine master yaptı. Sürekli öğrenmek ve bildiklerini paylaşmak onu çok mutlu eder.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol