İzmir’in orta yerindeki Kültürpark’ta nam-ı diğer fuarda her hafta “Bir arada olmanın yeri belli bahanesi çok” çağrısıyla Kültürpark Buluşmaları gerçekleşiyor.
Geçtiğimiz yıl uzun yıllar sonucunda kendiliğinden göl haline gelen Basmane Çukuru’nun ihale ile Folkart’a verilmesi ve alana dev bir gökdelenin yapılması ile Kültürpark’ta yapılması planlanan değişim haberlerinin ardından Kültürpark İzmirliler’in gündeminde geniş yer tutuyor. İzmir halkının görüşlerine hiç önem verilmeden uygulanmaya çalışan projeye karşı tepkiler kısa sürede Kültürpark Platformu adı altında sürekli bir örgütlenmeye dönüşmüştü. Son olarak ise Kültürpark Platformu ve İzmir’de çeşitli alanlarda çalışmalar yapan kişi ve kurumlar bir araya gelip Kültürpark Buluşmaları’nı organize etmeye başladılar.
Kültürpark buluşmaları fikri nerden çıktı?
Buluşmaları organize eden gönüllüler;
“Bu alanın yakınında Basmane çukuru diye kendiliğinden göle dönüşmüş, belki bu haliyle kent hayatına kazandırılabilecek bir bölge var. Burası büyük bir şirkete peşkeş çekilmiş durumda orada gökdelen yapılması planlanıyor. Buradaki birçok alan yıkılacak, ağaçlar sökülecek gibi henüz netleştirilmemiş durumlar var ama elbette oraya bu kadar büyük bir gökdelen yapılması burayı ister istemez halkın kullanımından sermayenin kullanımına açacaktır.”
Bir yaşam alanı olarak Kültürpark
“Burası İzmir’in kalbi. İlk olarak çeşitli kurum ve bireylerin olduğu Kültürpark Platformu burası için bir birliktelik yaratmaya çalıştı. Onların çağrısı üzerine başladık bir ay önce bu buluşmalara. Sonrasında da burası bizim yaşam alanımız, her hafta toplanalım dedik ve böylelikle Kültürpark buluşmalarına başladık. Gelelim burada top oynayalım, müzik yapalım, salıncak asalım yani yaşam alanı olarak kullanalım fikriyle başladık ve 3. haftaya geldik. Aslında bir güne sıkışmış bir şey değil de haftanın her günü kullanmak amacımız.
Kamusal alanlara sahip çıkılmalı
Bu tip kamusal yaşam alanlarına sahip çıkmak ve kendi yaşam alanımız olarak kullanma amacımız var. Burası İzmir’in merkezinde herkesin ulaşabileceği ve her çalışma için rahatlıkla kullanabileceği bir yer. Amacımız sadece Kültürpark’ta yaşananlara dikkat çekmek değil ortak alanları da etkili bir şekilde kullanmayı sağlamak. Burada yeni bir kamusal mekan tartışması yapıyoruz aslında. Buranın reel bir politik gündemi de var ve bir arada olmanın koşullarının uygun olduğu bir mekân.’’
Kültürpark buluşmalarında her hafta farklı etkinlikler yapılıyor. Etkinliklerden bazıları ise Bombalara Karşı Sofralar, yetişkinler ve çocuklar için konserler, sokak oyunları ve çeşitli performanslar.
Kültürpark Buluşmaları’nı https://www.facebook.com/kulturparkplatformu/?fref=ts sayfasından takip edebilirsiniz.