Yeşil Devrim‘in başlaması biraz zaman aldı fakat günümüzde Amerika’da yüzde 60’tan daha fazla ev daha sürdürülebilir yeşil alana sahip. Bununla birlikte meyve, sebze, şifalı ot ve diğer faydalı bitkileri de evlerde yetiştirmeye olan ilgi arttı. Ancak, her iklim geçime yönelik ürünleri (subsistence crop) yetiştirmeye uygun değil. Neyse ki tüm bu elverişsiz şartları kapsayan bir çözüm mevcut: Seralar.
Seralar bahçeciliği kolaylaştırır. Çevreyi düzenleyerek bitkilere her mevsim büyük ve dayanıklı yetişebilecekleri ideal bir ortam sağlarlar. Daha da önemlisi, bahçecilik yapanların toprak, su, gübre ve hava üzerinde tam kontrol sahibi olabilmelerine olanak sağlarlar ve böylece meyvelerin, sebzelerin ve şifalı otların tamamen organik olduklarından emin olabilirler.
Sera bahçeciliği gözünüzü korkutabilir fakat bu kılavuz sayesinde her bahçıvan herhangi bir yerde tamamen organik ve tam randımanlı bir sera inşa edebilir.
Konum
Bir seranın en uygun şekilde etkili olabilmesi için bahçıvanlar serayı bahçelerinde nereye inşa edeceklerine dikkatli karar vermeliler. Kuzey-güney cephesi en fazla gün ışığını sağlar ve bu da bitkilerin büyük ve güçlü yetişmeleri için önemlidir. Ancak, şahsa ait bahçelerdeki ağaçlar ve diğer yapılar kuzey-güney cephelerde gölge oluşmasına sebep olabilirler. Gün içerisinde en az 6 saat gün ışığı alabilen yerler seralar için mükemmel alanlardır.
İnşa etmek mi, satın almak mı?
Bazı hünerli bahçıvanlar seralarını kendi tırnaklarıyla inşa etmeyi görev bilirler. Çoğu basit sera cam ve çelikten biraz daha fazlasını gerektirdiğinden bu çok önerilmiyor ancak yapmak mümkün. Modern seralar bir çatı olmaktan daha fazlasını sunar; gün ışığı, ısı kontrolü, hava ve toprak nem sistemleri ve daha fazlası. Bahçıvanlar dijital cihazlarla kontrol edilen akıllı seralardan bile alabilirler. Bu ileri teknoloji seçeneklerini profesyonel seracılardan satın aldığınızda seraları kurmak çok daha kolay.
Toprak incelemesi
Her iyi bahçıvan bilir ki her toprak toprak değildir. Seranın özenle hazırlanmış toprağa ihtiyacı vardır ki bitkilere ihtiyaçları olan besini sağlayabilsin. En uygun toprak genellikle “killi” topraktır. Kökün büyümesi için yeterli alan sağlayan, nemi iyi muhafaza eden kum ve kil karışımından oluşur. Buna ek olarak, bahçıvanlar toprağın pH değerinin 6 ila 7 arasında olmasına dikkat etmelidirler ki bu, bitkilere zarar vermeden zararlı bakterileri yok edecektir. Sağlıklı bir toprak havaya, suya ve organik maddelerin çözülmesi için solucana ihtiyaç duyar.
Sıcak mı değil mi?
Çoğu kişi seraların ılık, nemli ve oldukça tropikal olduklarını düşünür. Oysa ki çoğu organik sebze yetiştiricisi o kadar da ısı ve neme ihtiyaç duymayacaktır. Doğrusu sıcaklığı bir parça düşürmek çoğu zaman bitkiler için daha iyi.
Yine de alanı uygun ısıda tutabilmek için bahçıvanın ısı kontrol edici bir şeye ihtiyacı vardır. Profesyonel seraları tercih edenler ısıyı otomatik ayarlayan sensör ve sistemler edinebilirler. Bu arada, evde yapılan seralarda genellikle içinde cıva olmayan termometrelerle ve pencereleri açarak havalandırma yöntemiyle sıcak ve soğuk farkı dengelenir.
Su mucizesi
Çoğu bahçıvan için en zor iş sulamadır. Herkes bilir ki, az sulama bitkileri öldürürken aşırı sulama daha da hızlı öldürür. Önceden inşa edilmiş hazır seralar zamanlama işlevi olan sulama veya damla sulama sitemi ile birlikte geliyor. Böylece bahçıvanlar bitkilerinin düzgün sulandığından emin olabiliyor. Zamanlayıcı sulama sistemine sahip olmayan bahçıvanların toprak nemini kontrol etmeye özen göstermeleri gerekecektir. Hangi sistemi kullandıklarına bakmaksızın, bahçıvanlar su kaynaklarını korumaya yardım etmek adına bitkilerini sulamak için yağmur suyu toplama fıçılarını kullanmayı seçebilirler.
Gıda için besin
Belki de en organik bitki besini seçeneği gıda artıklarının çürümesiyle oluşturulan kompost biriktirmektir. İyi yapıldığında kompostun maliyeti neredeyse yok denecek kadar azdır ve değerli atıkların atık depolama sahasına gitmesini önler. Ayrıca kompost, bitkinin su ihtiyacını azaltır ki bu su tüketiminizi de azaltacaktır. Bir kez başladığınızda kompost biriktirmeye devam etmek masrafsız olacaktır. Bahçıvanlar seracılığa geçiş dönemlerinde kompost biriktirmeye de başlayabilirler.
Böcekler
Organik bahçecilik yapanlar zararlı böcek kontrolü konusunda fazlasıyla dikkatli olmalılar. Çünkü kimyasal böcek ilaçları bitkiler, doğal hayat ve insanlar için oldukça tehlikelidir. Böcekler ve kemirgenler organik mahsullerin kolayca çürümesine neden olur. Neyse ki sera duvarları zararlı haşerelerin büyük bir çoğunluğunu uzak tutar. Diğer böceklerden ise soğan, sarımsak, tütün veya böceklerin yanaşmadığı kadife çiçeği, petunya ve kasımpatı gibi bitkileri ekerek doğal yollarla korunulabilir.
Kaynak: The Plaid Zebra