Ana SayfaUzayStandart Model'e bir darbe daha

Standart Model’e bir darbe daha

-

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı LHC’den gelen deney sonuçları, birbiriyle çarpışarak yok olan parçacıkların Standart Model’de öngörülen şekilde parçalanmadığını gösterdi.

New York’ta düzenlenen LHC Fizik konferansına katılan LHCb işbirliği ekibi, fizik biliminin temellerini sarsacak yeni sonuçlar açıkladı. Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı olan LHC’nin dört büyük deney sisteminden biri olan LHCb’ye ait sonuçlar, atomaltı dünyayı açıklayan Standart Modele aykırı yeni ve farklı Standart Model’e göre bozunma sırasında eşit sayıda elektron ve muon üretilmeli. Oysa araştırmacılar yapılan deneylerin yüzde 25’inde elektronların daha çok sayıda üretildiğini saptadılar. LHC’nin gelecekteki verileri de bunu desteklerse, bu durum Standart Model’den farklı bir fizik teorisi geliştirmeyi gerektirebilir.

Heidelberg Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalarını yürüten ve etkinlikte yeni sonuçları açıklayan Michel De Cian, “Söz konusu uyuşmazlığı görmeye devam edersek bu durum yeni bir parçacığın kanıtı olacaktır, örneğin Z bozonunun daha ağır bir kuzeni” diyor.

Sonuçlar ne kadar kesin?

Öte yandan Japonya’daki Belle ve SLAC bünyesinde yer alan BaBar ekipleri, benzer deneylerde elektron ve muonların aynı sayıda üretildiğini gördüler. Bu da Standart Model’e uygundu. Ancak deney sonuçları istatistiksel kesinlik açısından çok belirsiz olduğu için LHC’nin sonuçları dikkate alındı. Parçacık hızlandırıcılardaki sonuçların neden ilk seferinde belirsiz olduğuna gelince:

Atomaltı parçacıklar çok küçük ve hızlı olduğu için bunların parçacık hızlandırıcılardaki parçalanma anı görülemiyor. Yalnızca çevreye saçılan kalıntıların izleri görülebiliyor. Bu da deney sonuçlarının bulanık olmasına yol açıyor. Fizikçiler bir deneyden emin olmak için sonuçları defalarca test ediyor. Deney sonuçları ancak Sigma 4 ve daha üst kesinlik düzeylerine ulaştığında bilimsel çevrelerde kabul görüyor (standart sapma derecesi Sigma olarak adlandırılıyor).

Ancak, LHCb sonuçları daha kesin olmakla birlikte ek deneylere ihtiyaç duyuyor ve bilim insanları bu yıl çok daha kesin sonuçlar elde etmeyi umuyor. Sonuçlar kesinleşirse nükleer parçacıkları ve kuantum dünyasını açıklayan Standart Model’i değiştirmek gerekecek. De Cian bunun yeni bir fiziğin kapılarını aralayacağını düşünüyor.

Kaynak: popsci

Başlık Görseli: https://phys.org/news/2014-08-black-hole-birth-universe.html

SON YAZILAR

Gözlerine Gezegenleri Düşüren, Gözlerine Yıldız Tozu Bulaştıran Bilim Kadını: Maria Mitchell

Babam Hasan Atay Anısına 01.08.1818 günü Nantucket Massachusetts'te gözlerini açtığında, Maria Mitchell için herkesten farklı göreceği, evrene gözlerini dikeceği ve gözlerindeki yıldız tozundan bir iz bırakacağı...

Kara delikler haydut dünyalarda yaşamı oluşturabilir

Kara delikler kozmik yaşamın yıkıcı motorlarıdır; ancak aynı zamanda yaşamı da oluşturmuş olabilirler. Süper kütleli kara delikler ile ilgili yapılan yeni araştırma, beslenme sırasında yaydıkları radyasyonun...

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırında bir nesne keşfetti

Bilim insanları, güneş sistemimizin sınırlarında gezinen büyük bir nesne keşfetti. Bilim insanlarının keşfettiği bu nesne, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine ait olabilir ve gezegenlerin bugünkü formuna nasıl...

NASA’dan Black Friday için 10 kara delik fotoğrafı

NASA, tüm dünyanın aksine ‘Black Friday’i farklı bir yöntemle kutladı. Birçok kişi indirimli alışveriş peşindeyken, NASA elindeki harika kara delik fotoğraflarını “Black Hole Friday” adını...
BilimFaresi
BilimFaresi
Bilimsel haberler ışığında evreni ve yaratılışı daha da iyi tanımaya çalışıyorum. Bilgileri paylaşmaya, ışığı ve kelamı taşımaya niyetiyle oluyor her şey.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol