Ana SayfaEkolojiYeşilÇevre Dostu-Bahçe: Nasıl organik bahçecilik yaparız?

Çevre Dostu-Bahçe: Nasıl organik bahçecilik yaparız?

-

Sıradan bir bahçe yerine çevre dostu bahçe yaratın.

Tamam, hayalinizdeki bahçenizi evinizin arkasına kurdunuz sonunda. Bahçeniz hızla gelişiyor, çok güzel ve çevreye duyarlı. Fakat gerçekten öyle mi? Hayatta her şeyde olduğu gibi bahçenizde de muhtemelen daha iyisi olabilir. İşte çevre dostu bahçe tam da burada yapılır. Bahçenizi, kendiliğinden sürdürülebilir, yenilenebilir enerjiye dayalı ve atıklarınızı azaltan bir çevre dostu bahçeye döndürmenin bir çok farklı yolları bulunuyor. İşte size, bahçenizi çevreye olumlu etki edecek ve gurur duyabileceğiniz bir yere dönüştürebilmeniz için 7 farklı yöntem.

Kompost bu işin anahtardır

Kompost, bir eko-bahçenin olmazsa olmazlarından biridir. Uygulaması çok kolaydır, birçok kişinin bahçesinde zaten kompost yaptığına inanmak gerçekten çok zor. Kompost, sadece gıdanın ve diğer organik atıkların ayrışmasıdır. Bahçenizin büyüklüğüne bağlı olarak kompostu kovada veya bir çukurda yapabilirsiniz. Temel olarak bahçenizdeki tüm atıklar, mutfağınızdaki gıda atıklarının tamamı kompost kovasına gider, sonra da bahçenizdeki kovalara dağılır. Kompost, çok basittir, organiktir ve içeriğindeki tüm besinleri toprağınıza aktarır.

Organiğe geçin

Çevre dostu bahçe yapmanın tek yolu tamamen organiğe geçmektir. Eğer bahçenizde meyve ve sebze yetiştiriyorsanız, organik sadece sizin ve aileniz için daha sağlıklı değil, aynı zamanda tümüyle çok daha fazla çevre dostudur. Bunun sebebi, organik bahçede hiçbir kimyasal ilaç ve gübre kullanılmamasıdır. Bu zararlı ürünler yerine bahçeniz kendi organik kompostunuz ile ve gdo’suz tohumlarla gelişir.

Yağmur suyunu depolayın

Bahçenizi sulamanın en basit ve en ucuz yolu bahçenizde yağmur suyu varilleri kurmaktır. Bahçenize yağmur suyunu toplamak ve depolamak için varil veya konteynırlar yerleştirebilirsiniz. Çevre dostu bahçenizi sulamak için yağmur suyunu kullanmak çevresel ayak izinizi azaltmanın ve doğal kaynakları tekrar kullanmanın bir başka yoludur. İpucu: Ayrıca suyunuzu evinizin boşaltma borularından sürdürülebilir bahçenize aktarmak için tahliye boruları da kurabilirsiniz.

Yerel kalın

Bahçenizde, yerli bitkiler ve çiçekler yetiştirmek ikliminizde doğal olarak bulunmayan yabancı bitkileri ekmeye göre elbette bahçenizin çok daha doğal yetişmesini sağlayacaktır. Bahçenize ekmek için yerel türleri seçtiğiniz takdirde bunlar bahçenizin doğal şartlarına kendiliğinden adapte olacaktır ve suya veya gübreye ihtiyacı olmayacaktır. Az kaynak ihtiyacı bahçenizi çok daha çevre dostu yapacak ve bahçeniz kesinlikle çok daha sürdürülebilir olacaktır.

Kuşlara hoşgeldin

Bahçesi olan herkes bahçe ile birlikte küçük bir ekosistemin de büyüdüğünü bilir. Bir yandan bitkiler gelişirken diğer taraftan bahçenizdeki çeşitli küçük böcekleri izlemek çok ilginçtir, bu bazen tırtıl, karınca veya salyangoz olabilir. Ancak bazen de bu küçük haşeratlar bahçenizi tahrip edebilirler. Bunlarla savaşmak için toksik böcek ilaçları ve yabani ot öldürücüler püskürtebilirsiniz. Evet, bu ilaçlar kesinlikle çevre dostu değildir. Bunun yerine bahçenize kuş besleyiciler yerleştirebilir, bahçenizdeki zararlı haşeratlardan doğal yollardan kurtulmak için kuşları kullanarak doğal böcek ilacı yaratabilirsiniz. İpucu: Eko-bahçenizde bu zararlı böceklerden kurtulmak için parçalanmış yumurta kabuğu gibi doğal çözümler de bulunmaktadır.

Çevre dostu araçlar

Biraz fazla çalışma gerektiriyor fakat kesinlikle buna değer. Gazlı çim biçme makinenizden derhal kurtulun ve yerine elektrikli veya itmeli bir çim biçme makinesi alın. Bu yöntemi tüm bahçeniz için uygulayın ve elektrikli araçlar ile çevre dostu bahçenizde büyük fark yaratın. Bu mobilyalarınız için de geçerlidir. Kimyasallarla işlem görmemiş ve soğuk aylara maruz kalabilecek belirli ahşap mobilya türleri gibi çevre dostu tasarım mobilyalar ile tüm bahçeyi sürdürülebilir kılabilirsiniz.

Güneş enerjisi

Güneş enerjisi gelecektir. Bildiğimiz üzere, güneş enerjisi elektrik enerjisinde çok daha fazla sürdürülebilirdir, madem öyle bunu zaten çevre dostu olan bahçenizde neden hayata geçirmeyesiniz? Eğer bahçenizi ışıklandırmayı planlıyorsanız, bunu güneş panelleri kurarak yapabilirsiniz. Bu paneller gündüz gün ışığı ile şarj olur ve gece bahçenizi aydınlatır. Elektrik faturalarınız, bahçeniz ve çevre dostu ayak iziniz size daha sonra teşekkür edecektir.

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Bahar geldi: Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli, talihiniz hep bol olsun

Zaman akıp gider... İnsan bu hayattan geçerken nice mevsimleri ve nice baharları da beraberinde yaşar. Belki farkındadır, belki de bilincinde değildir ama kaç kez kim...
Öykü Karabıyık
Öykü Karabıyık
79 İstanbul doğumlu. Tarım, çevre, doğa, ekoloji, sanat, bilim, doğa, tasavvuf, Şamanizm, Bektaşilik okuyanı, seveni, değer vereni. Hep gezmek ve hep yeni insanlar tanımak-anlamak ister. Denizi ve rüzgârı da çok sevdiğini söylemezse olmaz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol