Temiz su kaynaklarımız, hızla endüstriye ve kalabalığa yenik düşerken, belki de hepimizin atabileceği adımlar vardır. Günlük hayatımızda suyu israf etmemek için uygulayabileceğimiz basit çözümlere hep beraber göz atalım.
Maşrapalara sahip çıkalım
Daha az su kullanmanın da yetebileceği durumlarda, her seferinde sifona basmamıza gerek yok. Bazen küçük kovalarla da aynı hijyeni sağlayabiliriz.
Banyoya kova koyalım
Suyun ısınmasını beklerken suyu açtığımızda, onun öyle döne döne giderden gidişine bakmaya gerek yok. Bir yandan kovayı doldurursak, ilerde tuvalete dökeriz belki.
Kendimizi şımartmayalım
Uzun uzun alınan duşlar bazılarımızın en iyi stres atma yöntemi olabilir; ama belki artık kendimize bir boks torbası veya stres topu almanın veya stresimizi başka şekillerde atmanın zamanı gelmiştir. Kendimizi şımarttığımız uzun banyo seanslarımızı kısaltmaya çalışalım, lakin insanlık olarak biraz fazla şımarmış olabiliriz.
Ön yıkamayı geçelim
Çoğu modern bulaşık makinesi, önceden musluğun altında bulaşıklarınızı fırçalamanızı gerektirmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Yemeğimizi son tanesine kadar yedikten sonra, dibini de sıyırıp hemen bulaşık makinasına koyarsak, gerisini makinemiz halledebilir.
Bulaşık yerleştirme sanatı
Bulaşık makinesine bulaşıkları elimizden geldiği kadar mantıklı yerleştirip, bulaşıkların birbirlerinin üzerini kapatmamasına da dikkat edersek, çok bulaşık için az su kullanabiliriz.
Çöp öğütücü yerine kompost
Çöp öğütücüler çok kullanışlı, suyu açıyorsun ve öğütücünün de tuşuna basıyorsun. Lavabonun içerisindeki bıçaklı pervane döndükçe, lavabodaki yemek artıklarından iz kalmıyor. Onun yerine kompost yapmayı öğrensek ve her seferinde o suyu harcamasak çok daha iyi olur.
Yeşil çatılar
Apartmandaki komşularımızla veya kendi evimizse kendimizle anlaşıp, binalarınızın çatısını yeşil çatıya dönüştürebiliriz. Böylece çatılara düşen yağmur damlalarını değerlendirmiş oluruz.
Yağmur olukları
Çatılara yerleştireceğimiz yağmur oluklarını, güzel bir düzenlemeyle apartmanın su deposuna bağlayabilirsek, bir taşla iki kuş vurmuş olmaz mıyız?
Gıdaları yıkarken
Eğer ki bir leğenin içerisine bir kevgir koyup, sebze ve meyvelerimizi bunun içerisindeki bir suyla yıkarsak ve en son su dolu kovayı bir kenara koyup, kevgirin içindeki sebzeleri şöyle bir sudan geçirirsek akıp giden suya engel olmuş oluruz. Sonrasında yıkama suyuyla çiçeklerimizi sulayabilir veya tuvalet için kullanabiliriz.
Çamaşır makinesi
Çamaşır makinesi alırken su tasarrufu yapan modelleri tercih etmemizde fayda var. Ayrıca çok kirli olmadığında çamaşırlarımızı kısa programda yıkamamız da düşünceli bir tercih olabilir.
Musluğu kapatalım
Dişimizi fırçalarken bir bardak su ile fırçalayabilmemiz süper olur; ama hadi diyelim henüz işi o kadar ilerletmedik, en azından elimizi yüzümüzü yıkarken veya herhangi bir sebeple su tüketirken, lazım olmadığı her saniye musluğu kapalı tutalım.
Tesisat su kaçırmasın
Damlayan musluklar, su kaçıran tuvalet musluğu, işte bunlar hep israf. Tesisat ürünlerini alırken su kaçırma potansiyeli en az olanlara yönelip, her seferinde muslukları sıkı sıkı kapatırsak, damlaya damlaya göl akıp gitmez boş yere.
Kaynak: Tree Hugger