Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıKakayla iklim değişikliği mücadelesi

Kakayla iklim değişikliği mücadelesi

-

Okyanusun en büyük memelilerinin dışkısı iklim değişikliğinin negatif etkilerine kalkan oluyor.

Balinaların kurtarıcı kakaları planktonlar için müthiş bir besin kaynağı sağlamakta. Güney Okyanusu’nda yaşayan İspermeçet balinalarının her yıl denize bıraktığı 50 ton demir, dünyadaki fotosentezin yarısına yakınını gerçekleştiren planktonların sayısını arttırıyor!

Geçmiş yıllarda, kulağa son derece keyifli gelen ”kaka ile iklim değişikliği mücadelesinin” kahramanları, adeta bir bilim dedikodusuna kurban edilip, küresel ısınmanın büyük suçlusu sayılmıştı. Atmosferde sera etkisine yol açan büyük miktar karbondioksit gazını, nefes verişlerinde salan balinaların dışkılarındaki yoğun demir miktarı, çevrede yaşayan planktonlarca yenilip, planktonların fotosentezi yoluyla atmosferdeki CO2’nin emilişini sağlıyor.

İspermeçet balinaları 111

Türkiye’de görülen dört balina türünden biri olan İspermeçet balinasının sıvı formdaki dışkısı deniz yüzeyine yayılıyor. Bu dışkılama sonucu balinalar, yılda 400 bin ton karbonun yok olmasına vesile olmuş oluyor. Yok ettikleri karbon miktarı ise, kendilerinin solunum ile verdikleri karbon miktarının iki katı!

Balina dışkılarının iklim değişikliği üzerindeki etkisi son yarım yüz yılın en heyecan verici keşiflerinden. Zincirleme ve büyüleyici bir süreç sonucunda kocamanlıklarına paralel, kocaman kahramanlar onlar! İnanılmaz bir bağlantı ile yeryüzünün ömrünü uzatıyor.

Avlanmalarının yasaklandığı tarih 1986’dan günümüze kadar geçen sürede 30 bin balina öldürüldü ve kıyım hala devam etmekte. Balina ve Yunusları Koruma Oluşumu’nun (WDC) sonuçlarına göre Japonya’da, Norveç’te ve İzlanda’da yılda 2 bin balina ticari amaçlı balina avcılığı sonucu yok oluyor.

Dev cüsselerine aldırmadan sular boyunca sonsuz zerafetle dans eden bu harika canlıların etleri, Japonya’da bilimsel çalışma adı altında her yıl 4 milyon yen karşılığında satılmakta. IWC’nin yasağını açıkça ihlal eden bu ülkeler balina avcılığı programlarına ayırdıkları kaynakları arttırıp, ticari balina avcılığı yasağının kaldırılması için baskı kuruyorlar.

Balina Avcılığı 112

Tüm kötülüklerin anası: Karbon Ayak İzi

Kurtarıcıları, kendimizden kurtarmak; dünyayı kurtarmak için güzel bir fikir olabilir. Karbon salımı ve akabinde iklim değişikliği balinaların avlanmadan sonraki büyük tehdidi!

Siz de kişisel tüketim alışkanlıklarınızda, okyanuslar yararına değişiklikler yaparak türün devamı için adım atıp, doğanın bağışıklığını görme fırsatımızı sürdürebilirsiniz.

Karbon ayak izi neydi, nasıl düşürülürürdü hatırlamak için ->

♦ https://gaiadergi.com/pazartesiyi-bekleyemeyen-diyet/
♦ https://gaiadergi.com/karbon-ayak-izinizi-dusurmek-icin-yapabileceginiz-5-sey/

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol