30 Mayıs akşamı Sanayi Komisyonu toplandı. Mera, kıyı ve zeytinliklerle ilgili itirazlarımızı çok geniş bir katılımla ilettik. Tasarının inşaat sektörü boyutunu bugün herkes biliyor. Herkesin eline sağlık.
Ancak dün komisyon başkanı ve üyeleri ile konuştuğumuz ve dilekçe ile ilettiğimiz noktalar komisyonda yeterince değinilmedi. Sınırlı bir zeytincilik tartışması oldu ve tek tük kıyı ve mera kanununa değinildi. Ancak, çok açık bir şekilde mera, kıyı ve zeytinliklerin sanayi tesisi yolu ile imara açılacağını gördük, kentlerin yeni bir inşaat saldırısına açılacağının telaffuz edildiğini gördük.
Şimdi ne yapacağız:
1- Aşağıdaki metni okuyun, ister komisyon üyelerinden, isterseniz kendi kentinizin milletvekilinden başlayarak telefon ile arayın. Komisyon üyelerinin iletişim bilgilerine buradan, kentinizin vekiline buradan ulaşabilirsiniz.
2- Aşağıdaki metni sözlü olarak ilettikten sonra ayrıca ve mutlaka mail yolu ile vekile iletelim.
3- Görüşmenizi ve bu bağlantıyı sosyal medyada paylaşalım. Çok açık ki nasıl #İklimHepimizinMeselesi diyorsak, mera, kıyı ve zeytinlikler de hepimizin meselesi.
——- Aşağıdaki metni kullanabilirsiniz —
Sayın Vekil,
TBMM’de Sanayi Komisyonunda görüştüğünüz ve bizim açımızdan sadece beton üretimini arttıracak kanun ile kadim zeytinliklerin, suyumuzu bize ulaştıran meralarımızın ve korunması gereken kıyıların imara açılacağı artık çok net bir şekilde ortadadır.
Tasarı ile taşınmayı kolaylaştırmak için zeytin sahasının tanımı (Md2) değiştiriliyor, Zeytincilik (Md.4) ve Kıyı Kanununa (Md26) istisna getiriliyor, Mera Kanununda taşınma lehine kolaylık getiriliyor. (Md.30), hatta organize sanayi sitelerine gayrimenkul yatırımcısı olmaları sağlanıyor (Md49). Bütün bunlar yetmiyor, üstüne devlet kamulaştırdığı bu arazilerden tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsis edebiliyor (Md49), elektrikte TRT payından (Md5) tutun emlak vergisine (Md12) kadar pek çok şeyi muaf tutuyor. Bunlar bile kanunun ana amacının üretimi değil, sadece beton ve çimento üretimini arttıracağını ortaya koyuyor.
Sayın Vekil,
27 kanun ve KHK’yı değiştiren böylesi bir torba kanun diğer komisyonlarda ya tartışılmadı, yada tartışmalar Sanayi Komisyonunda dikkate alınmadı. Komisyondaki tartışmanın düzeyi bizleri oldukça üzdü. Milli Eğitim Komisyonunda zeytinliklerin tasarıdan çıkartılması önerisi dikkate bile alınmadı, komisyon başkanı ve üyeleri ile konuşmamızda mera ve kıyı kanunun da çıkartılması konusu işleme konulmadı.
Farketmeniniz isteriz ki bu tasarı sadece zeytin çiftçisini ilgilendirmiyor. Bu ülkede hayvancılıkla geçineni, balıkçılıkla yaşamını sürdüreni, suyunu ve besinin doğadan karşılayan herkesi ilgilendiriyor. Bu tasarı her yağmurda su baskını ile karşılaşan bizleri ilgilendiriyor. Bizim bu tasarıya karşı itirazlarımız net. Tasarının 2017’de yaşadığımız aşırı iklim olaylarını daha da arttırcağınızı biliyoruz. Artık daha çok betonun daha çok sel felaketi olduğunu da biliyoruz.
Sayın Vekil,
İsteğimiz komisyon üyesi olmasanız bile toplantıya katılmanız. İsteğimiz bizlerin bu taleplerini ortaya koymanız. İsteğimiz tasarıya karşı çıkmak değil, herkesin karşı çıkmasını sağlamak. Bu tasarıyı inceleyen politikacılar ve sanayicinin destekleyeceğini hiç zannetmiyoruz. Bu tasarıyı isteyen bir kaç kişiden çok daha fazla olduğumuzu biliyoruz.
Saygılarımla,
31/05/17
Ad-soyad – İletişim Bilgisi- Parçası olduğu kurum
Alıntı: 350ankara