Çuva herhangi bir inşaattan çok farklı. Ekolojik bir yapı olan Çuva aynı zamanda çocuğuyla birlikte doğayla uyum içinde yaşamak isteyen bir kadına yapılan haksızlığa karşı kurulan bir dayanışma öyküsü.
Tapulu mülkiyet ve rant peşinde koşanların 2009 yılında vadiye girmesiyle başlayan mücadelede Elif işgalcilik ve hatta ahlaksızlıkla bile suçlandı.
Davalar, suç duyuruları…
Ardından, yakınında oturan, Elif’e dayanışma elini ilk uzatan Tuğba ve Birhan ile başladı Çuva’nın öyküsü. Çuval ile yuvanın birleşiminden oluşturulan Çuva, şimdi Cana Işık ve Elif’e yuva oldu.
Çuva’nın yapımı sırasında da huzur bozmaya yönelik davranışlarla karşılaştılar. Örneğin jandarmanın onlara getirdiği kağıtta yazanlar:
Kaymakamlık makamına, Kumluca
06.05.2015 tarihi itibarı ile Kuzca mahallesi ihtiyar heyeti olarak, tarih öncesi Sinit mevkiinden arazi satın alarak idaremiz dahilinde ikamet etmeye başlayan, sadece adını Birhan olarak bildiğimiz erkekle birlikte kalan birinin ismini Elif olarak bildiğimiz kişi ve kişilerden, defalarca uyarmamıza rağmen kimlik bildiriminde bulunmadıkları, ayrıca çevrelerine yaklaşan tüm insanlara hakaret ettikleri, sanki sevk ve idarelerinde bulunan alanda yasadışı faaliyet içinde oldukları, girip çıkan kişi ve kişilerin güvenlik açısından tehlike arzettikleri, beraberindeki bayanların ahlaki açıdan çevreyi rahatsız ettikleri, yukarıda bahsi geçen şahısların takip edilmesi hususunu arz ederim.
Muhtar; Ali Okur
İhtiyar Heyeti; İsmail Genç, Tahir Sarı, Yücel Kanat, Arif Ulaş
Suç duyuruları, silahlı saldırılar… Alakır Nehri Vadisi‘nde yaşananlardan artık çoğumuz haberdarız. Sisteme dahil olmayı ucundan kıyısından reddedip ekolojik ve asgari maddiyatla geçinme arzusu ile Alakır’a yerleşenlere yapılan haksızlık ve atılan iftiralar yerine şimdi güzelliklere geçelim. Her şeye rağmen devam eden dayanışmaya ve dayanışmanın keyfine varabilen az sayıdaki insanlara…
Çuva’nın inşasına, 1 Eylül 2015’te, Dünya Barış Günü’nde, gökyüzünde Mars ile Jüpiter yakınlaşması varken, Güneş Aslan, Ay sondördünde Balık takımyıldızındayken, ev yatağının tesviyesi ile başlandı.
Yapımı 10 hafta süren, inşa sürecinde hiçbir makine kullanılmayan ve böylelikle topraktaki ve etraftaki canlılara zarar vermeden, gürültü yapmadan, ev yatağından çıkan taş ve toprak ile şehrin atıkların değerlendirilmesiyle oluşturulan 28 m²’lik Çuva’nın maliyeti, hediyeleri ile birlikte 1,500 lira oldu. Çuval, ahşap kalas, can, çatı direkleri, çivi, vida, su borusu, vana ve tel kullanıldı. Ayrıca Alakır dostlarının verdiği çatkı kapak tahtaları, çatı camı ve çerçevesi, kapı, pencere, lavabo, palet, çatı brandası, saçak tahtalarını da unutmamak gerek…
Çuvanın inşa sürecini sevgili Birhan, çok güzel öykülemiş. Çuva’yı Çuva, yuvayı yuva yapan, dayanışmayı eşsiz kılan yaşananları bir de Birhan’ın ağzından okuyun. Haber vermek bizden, okuması sizden. Buyurun fotoğraflarla Çuva’nın yapım aşamasına ufak bir şahitlik…
Alakır’da yaşayanlara maddi anlamda destek olmak isterseniz albümlerini alarak bunu yapabilirsiniz.
Alakır Vadisi’nin korunması için toplanan imzaların içinde benimki de olsun derseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Alakır dostlarının evi yaparken faydalandığı kaynağa ise buradan ulaşabilirsiniz.