Tamamen toprakta çözünebilen maddeden yapılmış ve öldükten sonra sizi “temsili şekilde” ağaca dönüştüren geri dönüşüm tasarım projesi Bios Urn‘u okumuştuk. Peki, Capsula Mundi‘yi biliyor musunuz?
Capsula Mundi, ölmüş insan vücudunun yaşama süreklilik sağlaması için tasarlanmış bir fikir. Doğa dostu mezarlıkların gerçekleştirilmesinin teşviki için oluşturulan bu ilk İtalyan projenin sahipleri, Anna Citeli ve Raoul Bretzel isimli bir çift.
Vücut, cenin pozisyonunda yumurta şeklindeki konteynıra yerleştiriliyor ve daha sonra toprağa tohum gibi gömülüyor. Ardından, bir ağaç da bu gömülü tohum üstüne dikiliyor. Ağacın kökleri de gömülü tohumdan besleniyor.
Bugün bir tabut yapmak için ağacı kestiğimizi düşünürsek; aslında hiç de fena bir fikir değil. Capsula Mundi, yüzde yüz biyolojik olarak parçalanabilen nişasta plastiği (starch plastic) gibi materyallerden yapılıyor. Nişasta, patates ve mısır gibi sezonluk bitkilerin de çıkmasını sağlıyor.
İnternet sitelerinde, amaçlarının hatıra parklar yapmak olduğunu yazsalar da şu an İtalya kanunları da böyle bir gömüye izin vermiyor. Napoleon Buonaparte tarafından başlatılan kanunlara göre; mezarlıklar kapalı bir alanda kontrol altında kalmalı ve tabutlar sadece odundan yapılmalı. Aynı zamanda, bu kanunların değişmesi için de Capsula Mundi Derneği kuruldu.