Puruli Kültür Sanat tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen, Ankara Engelsiz Filmler Festivali, görme, işitme ve ortodopedik engelli seyircinin erişimine uygun hale getirilen dopdolu bir programla Goethe Institut Ankara ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu’nda 24-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında sinemaseverleri bekliyor.
Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 2013 yılından beri olduğu gibi bu yıl da, Türkiye sinemasının en yenilerinden klasiklerine, dünya sinemasının ödüllü filmlerinden kısa filmlere, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşilerden atölye çalışmalarına dopdolu bir programı seyircilerinin beğenisine sunuyor.
Engeli olan-olmayan herkesin bir arada film izleyebildiği Türkiye’deki tek film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nde görme engelli sinemaseverler, festival stantlarından edinecekleri kulaklıklarla filmleri Türkçe ya da Türkçe dublajlı ve sesli betimlemeli olarak takip edebilecekler. İşitme engelli seyirciler ayrıntılı Türkçe altyazı ve filmin sağ alt köşesine yerleştirilen işaret dili çevirisi ile; engeli olmayanlar ise orijinal sesleri ile filmleri izleyebilecekler. Ayrıca yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler, atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek.
Festivalin bir diğer güzel yanı ise film gösterimlerinin ve diğer yan etkinliklerin tamamen ücretsiz olması!
İşte etkinliklerden birkaçı
26 Mayıs Perşembe günü, senarist ve sinema yazarı Ceyda Aşar eğitmenliğinde gerçekleştirilecek olan senaryo atölyesiyle katılımcılara fikir aşamasından başlayarak senaryo yazım pratiklerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda temel senaryo eğitimi verilecek. Katılım için 13 Mayıs 2016 tarihine kadar, 15-45 yaş grubundan herkes, [email protected] adresine mail atabilir.
Öte yandan, son yılların en sarsıcı filmlerinden olan, tamamı işaret dilinde çekilmiş Kabile The Tribe filminin başrol oyuncusu Yana Novikova, Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin konuğu olarak ilk kez 24 Mayıs Salı günü Opera Sahnesi’nde gerçekleşecek Açılış Töreni için Türkiye’ye gelecek ve ardından filmin 26 Mayıs‘taki gösterimi sonrasında da Ankaralı seyircilerle buluşacak.
Erişiyorsam Varım! Fotoğraf Sergisi ile 23-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve İsveç’ten farklı yaş ve engel gruplarındaki toplam 22 bireyin portrelerine ve hikâyeleri, Goethe-Institut Ankara’da ziyaret edilebilecek. Dileyen ziyaretçiler, sergi alanında dağıtılacak kulaklıklar aracılığıyla sergiyi sesli betimlemeli olarak gezebilecekler.
Ayrıca festivalde, erişilebilir gösterimler ve sinema atölyeleri çocukları bekliyor. Her gün sabah 10’da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek çocuklara özel gösterimler, işitme engelli çocuklara kendi animasyon filmlerini üretme fırsatı veren Duygular Canlanıyor! Animasyon Atölyesi gerçekleştirilecek. Buna ek olarak, Küçük Prens’in (The Little Prince) Otizm Dostu Gösterim kapsamında 27 Mayıs Cuma günü saat 12.00‘da Goethe-Institut Ankara‘da loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek. Seans öncesi herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeyecek; seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecekler ve salonda diledikleri gibi hareket edebilecekler. Böylece öğrenme güçlüğü ya da duyusal problemler yaşayan çocuklar ve yakınları bu gösterim sırasında birlikte film izleyebilecekler.
Festival hakkında ayrıntılı bilgiye Festivalin www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir, Facebook ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.