Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü’nün (BÜLGBTİ) çalışmaları sonucunda ilk “cinsiyetsiz tuvalet” kullanıma açıldı.
Kulübün 19 Kasım 2014’te bir basın açıklaması yaparak başlattığı süreç öğrencilerin taciz edilmesi ve taciz eden öğrencilerin haklarında soruşturma başlatılmasıyla devam etmişti. Cinsiyetsiz tuvalet isteyenn öğrencileri taciz eden grubun disiplin soruşturmaları hâlâ devam ederken, öğrencilerin çalışmaları bir yılı aşkın süre sonunda kazanımla sonuçlandı.
BÜLGBTİ yaptığı duyuruda, “İkili cinsiyetsiz olarak açılan tuvaletlerden bazıları (hepsi değil) bir engele sahip bireyler için tahsis edilen tuvaletlerdir” dedi. Herhangi bir engele sahip bireyler için ayrılmış tuvaletleri aynı zamanda “cinsiyetsiz” tuvalet olarak tahsis eden uygulamayı haksız bulduklarını belirten BÜLGBTİ, “Bunu bir başlangıç olarak görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Kulüp açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“BM 19 Kasım gününü Dünya Tuvalet Günü ilan etti. Adil tuvalet kullanım hakkına erişemeyenlerin sorunlarını detaylıca belirttiği raporunda “tuvalet imkanı olmayan kadınların tecavüz ve istismar riskiyle karşı karşıya oldukları” bilgisini de belirtti. Aynı istismar riskinin LGBTİ+’lar için de geçerli olduğu bilimsel/gündelik bir gerçektir. Cinsiyetsiz tuvalet politik bir kazanım olmasının ötesinde aslında bir haktır, bu hakkın yoksunluğunun birçok hak ihlalini de beraberinde getirdiğini hatırlatıyoruz. Özellikle bireylerin iktisadi hayata katılımında “eğitim”in belirleyici faktör olduğunu düşünürsek, eğitim-öğretim alanlarının LGBTİ+’lara da UYGUN düzenlenmesi gerekir ki bu sayede bir temel hak olan eğitim hakkından mahrumiyet durumu oluşmamalı. Eşitlik için bariyerleri kaldırmak önceliklidir.”
Kaynak: KAOS GL