Ana Sayfaİnsan ve ToplumYeşil FelsefeBaşka bir İstanbul’u haritalamaya davet var

Başka bir İstanbul’u haritalamaya davet var

-

Paylaşım ekonomisi dünyada da Türkiye’de de gittikçe daha çok aranan, başvurulan bir seçenek halini alıyor. Sadece eşyaları değil zamanımızı, aracımızla yol alacağımız güzergahı, yeteneklerimizin el verdiği becerileri, yemeğimizi, ofisimizi, evimizi ve daha pek çok şeyi farklı ölçeklerde ihtiyacı olanlara paylaşıyoruz. Ne iyi ki paranın geçmediği bambaşka platformlarla gündelik yaşamlarımızda bir başkalığı var edebiliyoruz.

Bu paylaşım mecralarından biri olan Eşya Kütüphanesinin bir çağrısı var: İstanbul paylaşım haritasını çıkarmak. İstanbul’un tarihin pek çok dönemine ait, fiziki, coğrafi, siyasi haritalarını gördüm ama hiçbiri beni bu kadar heyecanlandırmamıştı. Burada yapılması planlanan şey aslında paylaşımın şehre nasıl yayıldığını, İstanbul gibi bir şehirde paylaşım ağını var edebildiğimizi görünür kılmak. E tabi bu görünürlük bu paylaşım ağına erişimi de çok daha kolay hale getirecek. Eşya Kütüphanesi bu çağrıda bulunurken dünyadaki “Paylaşım Şehirleri” pratiğinden yola çıkıyor.

‘Paylaşım Şehirleri’ nedir?

2013 yılında Shareable oluşumu küresel bir çağrıda bulunuyor ve Paylaşım Şehirleri Ağı kurmaya davet ediyor. Daha yaşanabilir bir şehir için merkezi ya da yerel otoriteden talepte bulunup sonucu da kestiremeden gerçekleşmesini bekleyerek geçirdiğimiz zamanın, aslında daha iyi hayatlar için yol alınabilecek zamandan çalındığına işaret eden çağrı paylaşım şehri. 2013 yılında ne durumdaydık bilmiyorum ama İstanbul’da yaşayan biri olarak bugün bir paylaşım şehrinde yaşadığımı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Üstelik şehrin bu farklı yanı, yerel otoritelerin izlediği politikalarda da farklı izleklerin oluşmasını sağlıyor. Belediyeler giysi takası merkezleri kuruyor, mahallelere paylaşım kutuları yerleştiriyor, kimi belediyeler tohum takasları düzenliyor, kent bahçeleri kuruyor ve eklemeli ki bu daha başlangıç!

İstanbul’da neler paylaşılıyor?

İstanbul’da pek çok şey paylaşılıyor. Elbette en yaygın haliyle eşya paylaşılıyor. Pek çok paylaşım online paylaşım platformunun yanında değiş-tokuşun elden yapıldığı ciddi bir paylaşım ağı da var. Bu paylaşımların niteliğini de siz belirleyebiliyorsunuz, dilerseniz ödünç veriyor, dilerseniz takas ediyor, dilerseniz hibe ediyorsunuz. Ciddi trafik probleminin karşısına dikilen ve gittikçe anlam kazanan araç paylaşımları var ve evet Paylaşım Hareketibunun da nasıl olacağı sürücü ve eşlikçilerine bağlı. Ne iyi ki her hafta yeryüzündeki gıda israfından savaşlara, tüketim alışkanlıklarımızdan paylaşımın anlamına kadar pek çok şeyi sorgulatarak varlığını sürdüren gıda paylaşım soframız var! Paylaşılan ofisler, bisikletler, evler var. Haritalamadan sonra çok daha iyi göreceğiz ki bir sürü ağ var da var!

2 Mayıs’ta bekleniyorsunuz

Haritalama fikri sizi heyecanlandırdıysa, katkıda bulunmayı arzu ediyorsanız 2 Mayıs’ta başka kimselere söz vermeyin. “Başka bir ekonomiyi nasıl haritalandıracağız İstanbul’da?” diyenler,  bir ön okuma önerisine buradan göz atabilirler. Bir süredir güncellenmemiş olan ve fakat ilham verme konusunda fazlası olup eksiği olmayan diğer paylaşım şehirleri örneklerine de buradan ulaşmak mümkün.

Buluşma detayları

Yer: Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK)
Tarih: 2 Mayıs 2015 Cumartesi
Saat: 10:00-15:00

Önemli: Etkinliğe kayıt için [email protected]‘a e-posta atarak katılma niyetinizi yazmanızı rica ediyorlar.

Etkinliğe dair güncel bilgileri buradan takip edebilirsiniz.

Paylaşım ekonomisi haritasının başka şehirler için çıkarılmasına da vesile olması dileğiyle!

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Bahar geldi: Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli, talihiniz hep bol olsun

Zaman akıp gider... İnsan bu hayattan geçerken nice mevsimleri ve nice baharları da beraberinde yaşar. Belki farkındadır, belki de bilincinde değildir ama kaç kez kim...
Beste Bal
Beste Bal
Çok 'gönüllü', öğrenmeye ve paylaşmaya doymayan, doğanın, kedilerin, kitapların, seslerin /müziğin ve kahvenin tutkunu bir türetici.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol