Ana SayfaEkolojiDoğaBatı Karadeniz kıyı şeridi termik cehennem mi oluyor?

Batı Karadeniz kıyı şeridi termik cehennem mi oluyor?

-

Karadeniz Ereğli’den Bartın’a uzanan 78 kilometrelik kıyı bandına tam 13 adet termik santral geliyor. Bölgede üç adet termik santral işletiliyor ve dördüncüsünün yapımı halen sürüyorken dokuz adet yeni termik santral projesine onay verildi.

Çatalağzı’nda 2010 yılında üç termik santral kuran Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. şu an bin 300 megavatlık dördüncü termik santralin inşaatını sürdürüyor. Bir sonraki santralin de 2016’da faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Kömürlü termik santraller havaya karbondioksit, partikül maddeler, cıva, uranyum, toryum ve birçok kanserojen madde salarlar. Rüzgâra bağlı olarak bu maddeler sadece o beldeye değil, yaklaşık 300 km uzaklıktaki alana, atmosfere yayılırlar. Bacalardan atılan kükürt ve azot oksitler rüzgâr aracılığıyla kısa sürede atmosfere taşınırlar. Bu kirleticiler atmosferde bileşenlerle tepkimeye girerek sülfürik asit ve nitrik asiti oluştururlar. Bunlar da yeryüzüne yağmur ve kar ile ulaşır, öylece baca gazları ikinci kez, daha geniş bir bölgeyi etkilemiş olur.

Zonguldak termik santral

Projeler hayata geçerse gerçekten büyük bir sorunumuz olacak demektir. Şehrin kömürden kaynaklanan malum kirliliğine mevcut santraller fazlasıyla yardımcı oluyorken bir de yeni dokuz santralin kurulması yöre için korkunç bir cinayettir.

“Dünyanın hiçbir yerinde yok!”

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi’ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi’nde faaliyet gösteren bin 760 megavat gücündeki üç adet termik santrale ek olarak bin 300 megavatlık dördüncü santralin yapımı halen sürüyorken, 660 megavatlık beşinci santralin yapılmasına da geçtiğimiz günlerde onay verildi.

Termik toplantı 2

Bu durum üzerine, belde ve çevre ilçelerde birçok yürüyüş ve toplantı düzenlenerek “termiksiz yaşam istiyoruz” dendi.

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, “Bilimsel verilere baktığımızda bölge yeni bir termik santrali kaldıracak durumda değil. Sonuçta insan sağlığı da önemli. Hepimiz sağlık için yaşıyoruz. ‘Yasal hakkım var, bu santrali kurarız’ diye bir şey yok. Burada her şeyi insanlar yaşıyor. Çatalağzı’nın alt yapısı hep iflas etti. Bunları seçilmiş birisi olarak insanlara anlatacağım. Biz artık termik santral istemiyoruz. Olanlar bize yeter. Onlarla yaşamaya çalışıyoruz zaten” dedi.

Kıyı şeridi termik harita
Kıyı şeridi termik haritası

Yaşanabilir Zonguldak Platformu sözcüsü Kadir Orhan şuan faaliyette olan santrallerin yaşanamaz hale getirdiğini söyleyerek: “Yapım aşamasında olan bin 700 megavatlık termik santral de yakın zamanda devreye girerse burada sağlıklı canlı yaşamı söz konusu olmayacaktır. Bu çılgınlığa son verilmezse burada çok dar bir alanda 5 bin megavatlık termik santral olacaktır. Bu büyüklükte bir santral dünyanın hiçbir yerinde yok” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi, TEMA Vakfı ile birlikte 78 kilometrelik Karadeniz Ereğli – Bartın arası kıyı bandındaki termik santrallerin dökümünü çıkardı. Ortaya çıkan harita, harika bir doğaya sahip bu kıyı şeridinin büyük tehdit altında olduğunu gösteriyor.

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol