Ana SayfaKültür & SanatBruno Catalano'nun gezginleri, "Les Voyageurs"

Bruno Catalano’nun gezginleri, “Les Voyageurs”

-

Bruno Catalano, 1960 yılında aslen Sicilyalı bir ailenin üçüncü çocuğu olarak Fas’ta dünyaya gelir. Melez kimliği ile postkolonyalist bir toplumda küçük yaşta var olmaya çabalarken ailesinin Fransa’ya yerleşme kararıyla kendini bir geminin güvertesinde doğduğu topraklarla vedalaşırken bulur.

O dönemde “Güney’in kapısı” olarak anılan ve Afrika’dan Avrupa’ya geçen her yolcunun zorunlu rotası olan Marsilya’ya alışma süreci, kendi ifadesiyle biraz parçalı bulutlu geçer. Şu an sanatını yeşerten tüm tohumlar Catalano’nun ruhuna, emrivaki misafirleri pek de sevmeyen bu şehre adapte olmaya çalışırken atılmıştır.

Sanatçı, Les Voyageurs (Gezginler) isimli sürrealist koleksiyonu ile “eksik heykel” akımını başlatarak yoldan gelip geçen insanların heykellerindeki “eksiklikleri” bir an için de olsa sorgulamalarını amaçlamıştır. Catalano’nun öncülüğünü yaptığı akım büyük ses getirmiş, özellikle 2013 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen Marsilya’da sergilenen bronz eserleri sanatseverlerin yoğun ilgi ve övgüsüne mazhar olmuştur.

Heykellerin içlerindeki boşluklar ile gezginlerin gittikleri her yerde kendilerinden bir parça bıraka bıraka ilerlemeleri ve gittikçe yolun kendisi olmaları mı; yaşadıkları yeri terk eden insanların içlerindeki doldurulması imkânsız boşlukları mı; yoksa içlerindeki tarifi imkânsız, bir türlü dolmayan boşlukların sebebini aramak ve kendilerini tamamlamak için yollara düştükleri mi anlatılıyor, merak konusu.

Kendisi ise çalışmasını şu sözlerle anlatıyor: “Hayat yolunda hepimiz birer yolcuyuz, kimimiz iş kimimiz ise kendimizi aramak uğruna yola koyuluyoruz. Heykellerim de bir sebepten yola çıkmış, bir dünyanın insanı değil de dünyada bir insan olan ve çıkılması kaçınılmaz yolculuklara koyulmuş kişiler… Ayakları üzerinde duran ve evleri valizleri olan özgür ruhlar. Eğer yüzlerine bakarsanız hepsinde ortak bir şey görürsünüz, gurur. Yola çıkmış olmanın ve yol alıyor olmanın haklı gururu ile başı dik yürüyen insanlar hepsi. En önemlisi de kendilerini gerçekleştirmeye çalışan, her an kendilerini tamamlayan ‘eksik’ insanlar…”

Daha fazla fotoğraf için brunocatalano.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: Youtube 1 / 2

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol