Ana SayfaKültür & SanatMüzikÇağdaş Kürt müziğine yön veren 5 albüm

Çağdaş Kürt müziğine yön veren 5 albüm

-

Türkiye halkları üzerinde çeşitli toplumsal, sosyal, siyasal ve kültürel baskılar devam ediyor. Bu baskıları en ağır yaşayanlardan biri de uzun yıllar boyu Kürt halkı oldu. Çağlar boyu hüzünlerini, acılarını, isyanlarını ve aşklarını müzikle de anlatmaya çalışan Kürtlerin, çağdaş müzik dünyasına kazandırdığı ve kulaklarda yer eden önemli popüler müzik albümlerinden beşini bu haftaki “Albüm Önerimiz” köşemizde derledik.

Kürt müziğinin tarihi esasında çok eskilere, eski çağlara dayanıyor. Özellikle dengbejlerin çağlar boyu bir nevi Kürt hikâye anlatıcıları olduğunu  görüyoruz. Yer aldığı coğrafyada önemli bir birikime ulaşan Kürt müziği diğer yandan yine bulunduğu tüm coğrafyalarda müziğini ve sözünü çeşitli baskılar, yasaklar altında icra etmek zorunda da bırakıldı. Buna rağmen her zaman üretime inatla devam eden Kürt müzisyenler, özellikle son 20 yıllık süre zarfında önemli albümlerin altına imzalarını attılar ve Kürt müziğine yeni bir yön vermeye çalıştılar. Bu süreçte Kürt müziğinde arayışlar ve denemeler olduğunu, pop, caz, klasik müzik gibi müzik türleriyle geleneksel Kürt ezgilerinin harmanlandığını görüyoruz.

İşte bu albümlerden bazıları, ilgi çeken hatta kültleşen albümlerden beşi;

Aynur Doğan – Rewend

Aynur’a Kürt müziğinin divası desek abartmış olmayız. 1975 Dersim doğumlu Aynur Doğan, şu an dünyada Kürt müziğinin en çok tanınan uluslararası sesi konumunda. Özellikle Keçe Kurdan albümü ve bu albümdeki Keçe Kurdan yorumuyla da tanınırlığı artan Aynur, Yavuz Turgul’un Gönül Yarası ve Fatih Akın’ın Köprüyü Geçmek filmlerinde de şarkılarıyla yer almıştı. Metin Kemal Kahraman, Orient Expressions, Kardeş Türküler, Mikail Aslan ve daha birçok müzisyenin albümlerinde konuk sanatçı olarak da bulunan Aynur, dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde konserler verdi.

Ciwan Haco – Off

Kürt müziği denince dünyada ve Türkiye’de akla gelen ilk isimlerden biri Ciwan Haco. Haco bir Kürt müziği efsanesi. Suriye doğumlu dünyaca ünlü Kürt müzisyen, 1957 yılında doğdu. Yıllarca albümleri Türkiye’de yasaklı albüm kategorisinde olan Haco, Türkiye’de konser vermek için de yıllarca beklemek zorunda kalmıştı.

Almanya’da Bochum Üniversitesi’nde müzik eğitimi alan Haco, bunun da etkisiyle kendine has bir tarz oluşturdu. Müziğine popu, rock’ı ve özellikle de cazı dahil etti. Haco, zaman içinde Avrupa caz ve etnik müzik piyasasında da hatırı sayılır bir yer elde etti. Yıllardır İsveç’te yaşayan Haco’nun “Off” albümü bu caz esintilerinin ve Batı müziği etkilerinin en yoğun hissedildiği çalışmalardan biridir.

Mirady&Raperin – Tarumar

Kürt müziğinin son döneminden umut veren bir albüm. İki genç sayılabilecek müzisyenin ortak albümü “Tarumar”. Yeni nesil Kürt müzisyenleri arasında öne çıkan Mirady ve Raperin, albümde Kürtçe ve Türkçe şarkılara yer verdiler. Duygu yoğunluğu yüksek olan bir albüm olan Tarumar yeni nesil Kürt müzisyenlerinin kat ettiği mesafe ve gidiş yönü açısından da önemli bir gösterge niteliğinde.

Nilüfer Akbal – Ray’e – Yol

Muş doğumlu Nilüfer Akbal, popüler Kürt müziğinin tanınan isimlerinden biri. İstanbul, Almanya ve Fransa’da aldığı müzik eğitimleriyle altyapısını şekillendiren Akbal, aynı Ciwan Haco gibi, müziğinde Batı müziği öğelerine yer veren bir Kürt müzisyen. Nilüfer Akbal, TRT 6 (TRT ŞEŞ) kanalında da sırasıyla “Nilüfera Rengin“, “Buka Barane” ve son olarak 2014 yılında “Şewçila” adlı her cumartesi akşamı canlı yayınlanan müzik eğlence programlarını da sundu.

Mehmet Atlı – Jahr

Mehmet Atlı 1975’te Diyarbakır’da doğdu. Kürt müziğinin modernizasyonunda öncü olan şarkıcılardan biri olan Atlı’nın ilk solo albümü Jahr, 2003’te çıkmıştı. Albümde rock, caz ve senfonik düzenlemeler göze çarparken, Atlı o günlerde “yeni Ciwan Haco” olarak da tanımlanıyordu. Atlı, o yıldan bu yana çıkardığı albüm ve verdiği konserlerle Kürt müziğinin en tanınan isimlerinden biri olarak yoluna devam ediyor.

Ve son söz yine Aynur’dan. Ve esasında daha da çok Şener Şen ve Meltem Cumbul’dan:

SON YAZILAR

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

Şubadap Çocuk’tan yeni albüm: Birimiz Hepimiz – Hepimiz Birimiz

Şubadap Çocuk, Birimiz Hepimiz - Hepimiz Birimiz adlı yeni albümünü yayınladığını duyurdu. Çekirdeksiz Domates, Fasa Fiso, Özgürlük gibi şarkılarıyla sadece çocukların değil yetişkinlerin de kulaklarında...

Türkiye’den İran’daki halk isyanına şarkılı destek: ¨Beraye Azadi¨

Mahsa Amini’nin dövülerek öldürülmesiyle başlayan isyan, İran’ın çok sayıda kentine yayılmıştı. İranlı müzisyen Shervin Hajipoor’un yazdığı Baraye Azadi şarkısı isyanın marşı haline geldi ve dünyanın...
Mete Gürkan
Mete Gürkan
Tanımların, sıfatların kısıtlayıcılığına inanır ama onun için anahtar bazı kelimeler, kavramlar vardır; insan hakları, hayvan hakları, her türlü tahakküme, ayrımcılığa karşı olmak, yeşil ve sol, özgürlük, eşitlik, veganizm, Beşiktaş gibi. Ve bir de sıkı bir Dylan’esk.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol