Ana SayfaEkolojiDoğaÇevre bilinci çocuklara nasıl aşılanır?

Çevre bilinci çocuklara nasıl aşılanır?

-

Doğanın ve tabiatın korunmasına dair yapılan çalışmalar son zamanlarda elle tutulur hale gelse de, ortaya çevre bilinci konulması iyi bir eğitimle mümkün olabilir.

Bu da çocukların küçük yaşta, ağaç, toprak ve doğa sevgisinin kazandırılmasının önemini arttırıyor.

Bu bakımdan okul öncesi öğrencilerinden itibaren doğa konusunun ders niteliğinde işlenilmesi ve çevre uygulamalarıyla çocuklara bu sevginin aşılanması gerekiyor. TEMA tarafından geliştirilen projeler bunun örneği olabilir. Söz konusu vakıf, okul öncesi çocuklar üzerinde gerçekleştirdiği etkinlikler sayesinde, doğaya karşı daha bilinçli bir gençliğin yetişmesini sağlıyor.

Sevdirmeliyiz…

Sadece anlatarak veya kitaplardan okutarak, ezberleterek, sınava tabi tutarak, çocuklara doğa sevgisinin kazandırılması mümkün değildir. Toprakla buluşmayan eller, çiçeği koklamayan kişiler, doğanın ne anlam ifade ettiğini bilemezler.

Çocukların çevreyle alakalı tiyatro etkinlikleri yapması, fidan dikimi, toprakla buluşturulması gibi aktivitelerle daha fazla çevreyle ilişki kurmaları gerekir.

Çevreye zarar vermenin insan neslini nasıl etkileyeceğini tiyatroda çocukların işlemesi, bir ağacın değerini anlamaları gerekir. Küçük yaşlarda bu tür aktivitelerin yapılması, ileriki yaşlarda daha bilinçli bir gencin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Bu anlamda okul öncesi çocuklarından itibaren gerekli olan çevre bilincinin verilmesi gerekir. Sağlıklı ve kaliteli bir hayatı başat faktörlerinden birisi olan çevre bilinci, anne ve babaya verilecek eğitimle de ilgilidir.

Anne ve babanın çevre hakkında çocuklarına sunabilecekleri bir şeyin olmaması, çocuklarında bu konuda bilinçsiz yetişmesine neden oluyor.

Anne ve babalarında bu sürece dahil edilerek, çevrenin korunması, yeşillendirilmesi ve ağaçlandırılması çalışmalarına çocuklarıyla beraber katılmaları gerekiyor.

Çocuklara evlerinde bakacakları çiçek, fidan ortamların sunulması, çocuğun daha da bu işe önem vermesine ve güzel bir uğraş edinmesine sebep olur. Bu anlamda devlet kurumları elinden geleni yapmakla yükümlü olduğu gibi, bizler de bulunduğumuz konumda mesul durumdayız.

Hazırlayan: Ernest M.
Başlık Görseli: Parent Well Being

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol