Sevgili kurşun kalem severler, aça aça küçülmüş kalemlerinizi ne yapıyorsunuz? Kullanılamayacak kadar küçülen kalemler çoğunlukla çöpü boyluyor olmalı, değil mi? Her sene yaklaşık 15 milyar kurşun kalem üretiliyor. Bunu takiben, kurşun kalem artıklarının atık oluşumunun büyük bir kısmını kapladığını söylersek elbette yanlış olmaz.
2012 yılında bir grup MIT öğrencisi, kurşun kalem atıklarını azaltmak için alternatif bir kalem tasarladı: Kelime anlamı filiz olan, tohumlu kalem “Sprout”. Ucu tamamen doğal grafit ve kilden yapılan kalem sedir ağacından üretiliyor. Kalemin arkasında silgi yerine bitki tohumları yerleştirilen bir kapsül var.Kapsülün ise içinde fesleğen, lavanta, nane, domates, biberiye, kekik gibi bitki tohumlarını barındıran on iki farklı çeşidi var.
Sprout kalem normal kurşun kalemler gibi kullanılıyor. Ancak, ucunu suya değdirmemek gerekiyor; zira kalem dikim vaktinin geldiğini zannederek tohum atmaya hazırlanabilir. Yazılamayacak kadar küçülen Sprout kaleminizi ise nihayet toprağa ekip sulayabilirsiniz.
Sprout World’ün CEO’su Michael Stausholm CNN’e yaptığı konuşmada, o zamanlar sürdürülebilir şirketlerle birçok iş yaptığını, ancak müşterilere sürdürülebilirliği açıklamanın zor olduğunu ve bunu kolaylaştıracak bir ürün aradığını söylüyor. Bunun üzerine Sprout kalem fikrini çok beğenip MIT öğrencileri ile ortak oluyor ve 2013’ün Nisan ayı boyunca Danimarka’da 70 bin kalem satılıyor. 2014 yılında ise, bu doğa dostu kalem Avrupa genelinde satışa çıkıyor. Sprout World’ün şimdiki amacı ise Amerika’nın da sürdürülebilirliği benimsemesine yardımcı olmak.
Sekizli Sprout kalem seti 19,95 Dolara satılıyor. Ancak Stausholm, kalemleri her öğrencinin kullanabilmesi için daha düşük fiyatta satılmasını umuyor ve şöyle söylüyor: “Ürünümüzle dünyayı kurtaramayacağımızı biliyoruz. Misyonumuz, insanların en azından satın aldıkları şeylerde bilinçli olmalarını ve yeniden kullanılabilir ürünlere yönelmelerini sağlamaktır.”
Sprout’çuların tek bir derdi var: Kapsül eriyip tohumlar toprakla buluşunca, geriye kalan ahşap parçanın dönüştürülüp yararlı bir hâle getirilmesi nasıl sağlanabilir? Bu konu ile ilgili herkesten yaratıcı fikirler bekliyorlar.
Kaynak: My Modern Met