Ana SayfaEkolojiDoğaTek başına çölleşmeyi durduran adam: Yacouba Sawadogo

Tek başına çölleşmeyi durduran adam: Yacouba Sawadogo

-

Burkina Faso’da yaşayan Yacouba Sawadogo olağanüstü biri; bilim insanlarının ve kalkınma örgütlerinin bile çözemediği krizleri tek başına halletti.

Kuzey Burkina Faso arazilerinin çölleşmesine karşı, eski çiftçilerin yeniden ağaçlandırma ve toprak koruma gibi basit yöntemleri çok etkili.

Yacouba Sawadogo 1

1980 yılında, Yacouba, kendi elleriyle sorunu çözmeye karar verene kadar; aşırı tarım, aşırı otlatma ve aşırı popülasyon, yıllar boyunca, denize kıyısı olmayan Batı Afrika milletlerinde toprak erozyonuna ve kuraklığına sebep oldu.

Diğer çiftçiler, Yacouba’nın çok alışılmamış yöntemleri ile dalga geçtiler. Fakat, onun teknikleri başarılı şekilde ormanları yenilediğinde, bu çiftçiler durumun farkına vardılar. Yacouba, ormanların büyümesini ve toprak kalitesinin artmasını sağlayan, “zai” denilen antik Afrikalı çiftçi yöntemini yeniden kullandı.

Zai, basit ve düşük maliyetli bir teknik. Bir balta veya kürek kullanarak, sağlam zemine küçük delikler kazınır ve kompost ile doldurulur. Ağaç tohumu, darı veya süpürge darısı kompost içinde ekilir. Delikler, yağmur sezonu boyunca suyu çeker; bu işlem, rutubet ve besleyici ögeleri kuraklık boyunca muhafaza eder.

Zai kurallarına göre; Yacouba, yerel uygulamaların tam tersi toprağı kuraklık sezonuna hazırlıyor. Diğer çiftçiler ve toprak şefleri ona gülseler de yakın zamanda onun bir dâhi olduğunun farkına vardılar. Sadece 20 yıl içinde çorak alanı 60’tan fazla ağaç türü ile 30 dönüm ormana dönüştürdü.

Yacouba Sawadogo 2

Uluslararası İşbirliği Merkezi Doğal Kaynak Yönetimi Uzmanı Chris Reji yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “On binlerce hektar verimsiz toprak, Yacouba’nın tekniği sayesinde verimli hale geldi.”

Yacouba, sırlarını saklamamayı seçti. Dostluk ruhu içinde insanları bir araya getirerek, ziyaretçilerine çiftliğinde eğitim seminerleri verdi. Yaptığı açıklamasında, “Bölge çapında, verimli değişim için başlangıç programı eğitimi vermek istiyorum” diyen Yacouba’yı çeşitli köylerden çiftçiler, tavsiye ve iyi kalitede tohum almak için ziyaret ediyor.

2010 yılında, ödüllü film yapımcısı Mark Dodd, Yacouba’nın deneyimlerini konu alan The Man Who Stopped the Desert” adında bir belgesel yaptı. Film, tek bir insanın mücadele ederek dünyada çölleşmenin en çok görüldüğü yerlerden biri olan Afrika’nın Sahel bölgesindeki binlerce çiftçiyi nasıl kurtardığını anlatıyor. Aynı zamanda Afrika’nın sorunlarını çözmek için dış yardıma ihtiyacı olduğu düşüncesine meydan okumada da yardımcı oluyor.

Chris Reji Yacouba Sawadogo
Chris Reji ve Yacouba Sawadogo

Film, Yacouba’nın çalışmaları hakkında farkındalığın ve daha fazla bağışın sağlanmasının artmasına katkı yaptı. Oxfam Amerika desteğiyle, Yacouba, akışı yavaşlatan taş set kullanımını teşvik ediyor; bu şekilde çukurlardan su toprağa sızıyor. Bu kadar kısa bir sürede topraktaki ilham verici dönüşüm, bu tekniği oldukça başarılı olduğunu kanıtlar nitelikte.

Fakat, bunu gerçekleştirmek söylenildiği kadar kolay değil. Belgeselin başarısına rağmen Yacouba, birçok çevreden sorunlarla yüzleşti. Ormanın önemli bir kısmı, yayılmak için işgal edilmeye devam ediyor. Yetersiz tazminatlar ile kurtarılan topraklara evler yapılmaya başlandı. Yacouba, aksiliklere rağmen umudunu kaybetmedi. Yaptığı şeyin çok önemli bir iş olduğunu biliyor. Yetiştirme çabaları ise iki katına çıktı. Kendisi kesinlikle mükemmel birisi, her kıtaya bir Yacouba olsa dünya çok daha güzel bir yer olurdu.

Kaynak: Oddity Central

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol