Ana SayfaYaşamDiyarbakır Belediyesi "engelleri" aşıyor

Diyarbakır Belediyesi “engelleri” aşıyor

-

Diyarbakır Belediyesi engelli yurttaşların kendini toplumda daha rahat ifade edebilmesi ve etkin olabilmesi adına Tartışma Atölyesi başlattı. Toplumun kendilerine yansıyan tavrından memnun olmayan engelliler atölyeden çok memnun ayrılıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü’nün açtığı Tartışma Atölyesi‘nde her hafta bir konu ele alınıyor. Bugüne kadar kadın, toplum ve çaresizlik konularının ele alındığı etkinlikte engelli yurttaşlar fikirlerini rahatlıkla dile getiriyorlar.

Görsel: DİHA
Görsel: DİHA

Toplumdan en çok dışlanan bireyler: Engelliler

Engelliler Şube Müdürlüğü psikoloğunun da eşlik ettiği tartışma platformlarında engellilerin özgüven kazanıp kendilerini toplum içerisinde daha iyi ifade etmeleri amaçlanıyor. Engelliler Şube Müdürlüğü’nden Psikolog Diyar Oğuzsoy, engellilerin içlerine kapalı, dışarıyla çok fazla paylaşımı olmayan, toplumdan en fazla dışlanan kesim olduklarını belirterek, bu tabloyu tersine çevirmek için tartışma atölyelerini gündemlerine aldıklarını söyledi. Paylaşımların artırılmasını hedeflediklerini belirten Oğuzsoy, engellilerin tercihlerinin öğrenildiğini, belirtilen tercihlere göre yıllık faaliyet planlarının oluşturulacağını belirtti.

Tartışma atölyesinin konularını engellilerle birlikte belirlediklerini dile getiren Oğuzsoy’un, “İlk oturumda bir araya geldiğimizde engellilere Tartışma Atölyesi’nin amacını ve çıkış noktasını anlattık. Engelliler şimdiye kadar hep dinleyen ve önüne ne konmuşsa yapan kesim olmuş. Bu çok doğru değil, bundan sonra ‘ver-al’ değil ‘beraber yap’ı ön plana çıkaracağız” ifadeleri de etkinliğin önemini gösteriyor.

Engellilerin her şeyden önce toplumda bir birey olduğunu fark edebilmesi ve bunu ifade edebilmesi gerektiğini söyleyen Oğuzsoy, “Atölye, ‘toplumda da benim bir yerim var, statüm var, benim engelim bunun önüne geçmiyor’u onlara fark ettirecek” diyerek özgüven kazanma ve aktif olabilme üzerine çalıştıklarını kaydetti. 

Görsel: DİHA
Görsel: DİHA

Atölyenin katılımcılarından Halil Gördük ise atölyede hem kendi sorunlarını hem de toplumsal fikirlerin dile getirildiği bir ortamı yakaladıklarını, atölye sayesinde yeni bilgiler edindiğini söyledi. Atölyede herkesin fikrini özgürce ifade edebildiğini, bunun da özgüven açısından oldukça olumlu olduğunu vurgulayan Gördük, engellilerin en büyük sorunlarından birinin toplum içinde ciddiye alınmamak olduğunu, atölye sayesinde engellilerin bu durumu değiştirebileceğini gördüklerini de belirtti.

Engelleri aşmak için yapılan çalışmaların artması toplum düzenimizi ve kalıplaşmış yanlış tavrımızı düzeltmeye yönelik çok gerekli ve önemli. Umarız ki diğer belediyeler de bunu başaran Diyarbakır Belediyesi’nden feyzalır.

Kaynak: DİHA

SON YAZILAR

Enkaz bizi ezdi, üzdü, liyakatsızları yok edecek: Peki yeni düzende her canlı yaşam hakkına sahip olacak mı?

Yaşıyor olmak yüreğimizde koca bir kayaya dönüştürülmüş olsa da hayat, istemesek de bizi akışında sürükleyip götürüyor. Hem de daha yaralar sarılmadan, acılar dinmeden. Uzaktan izleyenler...

Dar Banyolar İçin Kullanışlı Lavabo Alternatifleri

Bazı lavabolar dar banyolar için daha uygundur. Bu alternatifler, daha küçük banyoların işlevselliğini artırmak ve daha fazla depolama alanı sağlamak için öne çıkar. Geleneksel lavabolar...

8 Mart Ama Hangi 8 Mart

"Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya..." demiş Gülten Akın bir şiirinde oysa çok şey de yok elimizde; gözlerdeki gülümseme, birlikte söylenen şarkılar,...

Mezbahalar ve gaz odaları: Türcülüğün ve sağlamcılığın kesişimi

Egemenin öldürmekte hiçbir sakınca görmediği, bedeni rahatlıkla parçalara ayrılabilen, yaşam hakkı elinden alınanların tarihi kapkara ve hala bu şekilde kanla, sömürülmeyle, dışlanmayla, yok sayılıp aşağılanmayla...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol