Ana SayfaEkolojiDoğaDoğa, park ve orman gezileri ömrü uzatıyor

Doğa, park ve orman gezileri ömrü uzatıyor

-

Bilim insanlarına göre düzenli doğa, park ve orman gezileri insan ömrünü uzatıyor.

Şehir sakinlerinin boş vakitlerinde yapacakları doğa gezileri, onları kolay yoldan hem mental olarak hem de fiziksel olarak dinlenmelerini ve iyileşmelerini sağladığı tespit edildi.

Avustralya Ulusal Araştırma Birliği‘nin tespitlerine göre Avustralya’da yaşayan sakinlerin yüzde 60’ı boş günlerinde doğal parkları, ormanları ziyaret ettiği; bunun da yaşamlarını pozitif yönde etkilediği öğrenildi. Dr. Daniel Shanhan, yüzde 40’lık kısma göre düzenli olarak parkları ve ormanları ziyaret eden kent halkının daha fazla sağlıklığı olduğunu; yüzde 40’lık kısmın daha fazla strese ve anksiyeteye maruz kaldığını söyledi.

Dr. Shanhan, “Kentsel şehirleşmeye rağmen Avustralyalılar şehirdeki parkları her zaman doldururlar. Avustralya hükümeti her yıl yüzlerce milyar dolar kentleşmeye harcama yapmasına rağmen Avustralya halkı, parkları ve yeşili mahvetmeden kentleşmeyi başarabiliyor” dedi.

Avustralya Ulusal Araştırma Komitesi‘nden Dr. Richard Fuller‘ın yaptığı araştırmanın sonucunu, “Avustralyalı kent sakinleri her gün düzenli olarak parka gittiği zaman, bir ay içerisinde kan basıncının düştüğünü bu da kalp krizini önlediği ve tansiyonu düzenlediğini keşfettik” şeklinde yorumladı.

doga-gezileri-omru-uzatıyor

Çin’deki başka bir araştırmaya göre insanlar streslerini gidermek için sıklıkla ulusal parkları ziyaret ediyor ve ayrılırken daha mutlu oluyor. Aynı şekilde İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre parklar ve doğa, baş ağrısına ve strese iyi geliyor; halkın tamamı parklardan memnun.

Ayrıca Dr. Shansan, parklara uğrayan insanların daha iyi iletişim yaşadıklarını ve kendilerini daha iyi ifade ettiklerini, bildirdi.

Dr. Shansan yaptığı açıklamada, “Avustralya her yıl depresyonla mücadele için 12.6 milyar dolar harcıyor. Parklar ve ormanların ziyareti insanların stresini ve depresyonlarını azalttığı için, bu sene depresyon maliyetini 8 milyar dolara düşürdü ve bu arta kalan maliyet parkların geliştirilmesi için harcanıyor” dedi.

doga-gezileri-omru-uzatıyor3

Avustralya devleti, Avustralya’da parklara ve ormanlara sık uğramayan yüzde 40’lık kesimin de bir an önce haftada birkaç saatlerini bunlara ayırmasını istiyor ve onları sokaklara çağırıyor.

Ayrıca çocukların gelişiminde, parkların, doğal yaşamın ve hayvanların büyük önemi olduğu biliniyor. Avustralya halkının geçmişinden gelen bir doğayla iç içe yaşamı olduğunu ve bunun Avustralya halkı için çok büyük problem olmayacağını, bunun yapılması Avustralya halkının daha uzun yaşamasına ve daha mutlu yaşamasına neden olacağı söylendi.

Şu anki çocukların teknoloji bağımlısı olduğunu ve bu çocukların gelişiminde dış çevrenin çok önemli olduğu, sokakta geçirilen vaktin çok daha önemli olduğunu eve kapanmamaları gerektiği bildirildi.

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
B. Tommy Fira
B. Tommy Fira
Ankara'da yaşıyor. Felsefe okur/yazarı. Hayvan hakları gönüllü savunucusu. Müzisyen. Halen hukuk okuyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol