Ana SayfaEkolojiDoğaDoğada yalnızca 2 saat geçirmek görme bozukluğunun tedavisi olabilir

Doğada yalnızca 2 saat geçirmek görme bozukluğunun tedavisi olabilir

-

2050 yılında, dünyadaki insan popülasyonunun yarısı -tahminen 5 milyar- görme bozukluğu yaşayacak ve miyop olacak. Bu insanların 1 milyarı, yüksek riskli kategoride bulunacak ve yüksek ihtimalle kalıcı körlük yaşayacak. Fakat bunu önlemenin çeşitli yolları var: Her gün saatlerce baktığımız ekranların önünden uzaklaşmak ve dışarı da biraz daha fazla zaman geçirmek.

Medical Daiy’e göre tahminen 2 milyar insana miyop veya uzağı görememe teşhisi koyuldu. Yalnızca miyopluk son 30 yılda neredeyse iki katına çıktı. Bu sayı 2050 yılında 5 milyara çıkacak ve biz bunu sevgili teknolojik yaşamımıza borçlu olacağız.

görme bozukluğu, miyop, 2015 12013 yılında, Vision Council tarafından yayınlanan bir rapor, günde dokuz saatimizi çeşitli ekranların (bilgisayar, telefon vebenzeri) başında geçirdiğimizi ortaya koydu. Ekran başında ne kadar fazla zaman geçirirsek uzağı görememe problemi yaşama ihtimalimiz o kadar büyüyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, Amerikalı yetişkinlerin yüzde 70’i uzun süreli elektronik aygıt kullanımından dolayı çeşitli dijital göz yorgunlukları yaşıyor. Aynı çalışma, bu yetişkinlerin yüzde 63’ünün elektronik aygıtlardan yayılan, yüksek enerjili görünür veya mavi ışınların gözlerine olan olumsuz etkilerinin farkında olmadığına dikkat çekiyor.

Ancak problem sadece başından ayrılamadığımız ekranlardan kaynaklanmıyor. Kapalı mekanlarda çok fazla zaman geçirmek de bu sorunun başlıca kaynaklarından. Treehugger’ın haberine göre, sorunun bir parçasını çok fazla ışığa ya da ışığın yokluğuna maruz kalmak oluşturuyor. Doğal ışıklar gözlerimiz için çok faydalı, özellikle de gözleri hâlâ gelişmekte olan çocuklar için. Doğal ışıklar retinadaki dopamin salınımını uyarır ve gelişme süreci boyunca bu sinir ileticiler gözdeki elongasyonu -miyoba sebebiyet veren- engeller.

Ian Morgan, Canberra’daki Australian National University’de miyoplukla ilgili araştırmalar yapan bir bilim insanı ve çocuklar için günün üç saatini en az 10 bin birimlik aydınlatma seviyesinde geçirmelerini tavsiye ediyor. Morgan yaptığı açıklamada, “On bin birimlik bir aydınlatma, parlak bir yaz günü gölgeli bir ağacın altında güneş gözlükleri ile oturmaya eşdeğerdir” diyor. Buna rağmen iyi aydınlatılmış bir ofis veya bir sınıf genelde 500 birim ile aydınlatılıyor.

Medical Daily’nin haberine göre, Brien Holden Göz Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Kevin Nadioo; yöneticilerin, sağlık kuruluşlarının ve okulların farkındalığı arttırmak için birlikte çalışmaları gerekliliğine ve yetişkin ve çocukların göz sağlığının korunmasının önemine dikkat çekiyor.

görme bozukluğu, miyop, 2015 3Miyop tedavi edilebilir ya da geriye döndürülebilir bir rahatsızlık değildir. Ancak bundan kaçınmak için bazı önlemler almak bizim elimizde. Günde iki saat dışarda geçireceğimiz vakit, ekranlarla çalışırken sık sık vereceğimiz aralar büyük değişimler yaratacaktır. Sadece bu da değil, dışarıda yani doğada olmak bizi hem daha sağlıklı hem daha mutlu kılacaktır.

Kaynak: The Plaid Zebra

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Pelin Ekici Kuzu
Pelin Ekici Kuzu
1984 yılının haziran ayında Gaziantep'te doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Gaziantep'te tamamladıktan sonra evi olarak gördüğü doğaya bilimsel anlamda katkı sunabilmek için Çukurova Üniversitesinin Çevre Mühendisliği Bölümünü tercih ederek Adana'ya geldi. İçindeki sanat ve doğa aşkını hiç yitirmeden aynı bölümde Yüksek Lisansını tamamlayarak doktora programına başladı. Halen Adana'da yaşıyor, hem çalışıyor hem doktora yapıyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol