Ana SayfaKültür & SanatBelgeselDoğanın kalbinde beşeriyetin kibrinden, medeniyetten kaçanların hikâyesi

Doğanın kalbinde beşeriyetin kibrinden, medeniyetten kaçanların hikâyesi

-

Önceleri “medeniyetten uzak yaşamak” toplumdan sıyrılıp uhrevi ve inzivai bir hayat geçirmekle bağdaştırılırdı. Günümüzde ise bu terim dizginlenmeyen sınırsız kişisel özgürlük durumu ile anlamlandırılır halde.

Medeniyetten uzak yaşamayı benimseyen kişiler sadece konut kredilerinden ve bitmek tükenmek bilmeyen tüketim çılgınlığından kurtulmak için değil bir yandan da çevresel ileri bilince ve uzun süreli sürdürülebilirliğe ulaşmak için bu yola başvuruyorlar. Eğer Henry David Thoreau iklim değişikliği tehdidinin ve bizi bekleyen potansiyel yok oluşun ekolojik kaygılarının popülerleşmesini görseydi, kuvvetle muhtemel bu büyüyen bilinçlenmeye gururla yaklaşırdı.

Bu toplumsal beklentileri daha derinlemesine anlamak için Royal Roads Üniversitesi’nden profesör ve etnograf Phillip Vannini, ödüllü fotomuhabir Johnathan Taggart ile birlikte çalışarak bir kişinin cidden her şeyini satıp, çantasını toplayıp doğanın içinde tecrit edilmiş küçük bir evde yaşayıp yaşayamayacağını araştırdı. Vannini ve Taggart, bu hayatın mali açıdan yaşanılabilir olduğu gerçeğini kanıtlamak için medeniyetten uzak yaşayan insanları bulup araştırmaya başladılar. Vannini’nin Huffington Post‘a verdiği bir açıklamada bu insanların münzevi veya hippi bireyler olmadığından aksine hayatlarını yaşamanın daha güzel bir yolunu bulan ileri düzey eğitimli bireyler olduğundan bahsediyor.

medeniyetten kaçış

Kanada’nın vahşi doğasında iki yıl geçirip ortalama iki yüz kişiyle görüştükten sonra, Taggart ekolojik sürdürülebilirlikteki bir yaşama kendi açıklamasını getirebilmiş. “Medeniyetten uzak yaşamak, bildiğimiz hayatın radikal kararlar doğrultusunda yeniden şekillendirilmiş hali anlamına geliyor. İnsan tarihinin geçmişinden esinlenerek, geleceğimiz ile ilgili müşterek kaygıları giderebilecek yenilikçi bir yaşam tarzı.

medeniyetten kaçış

Yaptıkları araştırmanın belgeseli, araştırma kapsamında Kanada’da gezilen eyaletlerde görüşülen bireyleri ve onların tercih ettikleri yaşam tarzından kareleri içeriyor. Belgeselin fragmanını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Kaynak: Plaid Zebra

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Kaşif ruhlar Ağustos’ta BBC Earth ekranlarında buluşuyor: Dipsiz Okyanus’lardan Ben Fogle ile Kayıp Dünyalar’a

“Kuzey Atlantik: Dipsiz Okyanus” ile su altındaki büyüleyici yaşam, “Ben Fogle: Kayıp Diyarlar” ile de ücra yerlerde yaşayan toplulukların hayatları ve manzaraları Ağustos ayında BBC...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol