Ana SayfaYeşilEko MimariDönen tasarımlı, felaketlere dayanıklı ekolojik ev: Domespace

Dönen tasarımlı, felaketlere dayanıklı ekolojik ev: Domespace

-

New York şehrinden yaklaşık 130 km mesafede, değişik mimarisiyle dikkat çeken ve kendi etrafında dönebilen Domespace, neredeyse her türlü felakete karşı dayanıklı tasarlanmış. Ekolojik ev, alışılmadık fütüristik özellikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle de doğal odundan oyulup tasarlandığı ve ormanla uyumu göz önüne alındığında.

Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (2)

Patrick Marsilli tarafından tasarlanan yapı, Solaleya tarafından sunulan iki temel konsepti içeriyor. Solaleya, ekolojiden esinlenen bir mimari şirketi. Bu şirket çevre bütünlüğünü bozmayan, etkileyici ve fonksiyonel yapılar tasarlıyor. Binanın en ilginç özelliklerinden biri de istendiğinde kendi etrafında dönebilmesi. Bir düğmeye basılınca silindirik bina dev bir atlı karınca gibi kendi etrafında dönmeye başlıyor. Bu özellik güneşi almak ya da güneş ışınlarından korunmak için kullanılabiliyor.

Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (3) Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (4) Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (5)

Domespace, prefabrik bir model. Yani oldukça kısa bir sürede istenilen yere kurulabilir bir yapıya sahip bu model, 214 m²’lik bir alana ihtiyaç duyuyor. Domespace tamamen ekolojik malzemeden yapıldı ve zararlı kimyasal içermiyor. Yapı, pasif güneş enerjinden faydalanacak şekilde yapılmış; yazın serin, kışın sıcak kalması bu sayede sağlanıyor. Güneş paneli ekleyebilme özelliği sayesinde de sürdürülebilir enerji sağlayabiliyor. İstek üzerine, diğer yeşil enerji ve ısıtma teknolojileri de fotovoltaik, jeotermal, aerotermal ve su geri dönüşüm sistemleri takılabiliyor.

Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (6) Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (7) Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (8)

Solaleya’nın internet sitesine göre, Domespace aerodinamik olarak saatte 280 km esen sert rüzgara dayanıklı şekilde tasarlandı ve Richter ölçeğine göre 8 şiddetindeki bir depreme de dayanıklı. Bu dayanıklılığı da “susturucu blok” adı verilen titreşimleri alan elastik kemer üzerine kurulmasına borçlu.

Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (9) Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (10) Domespace Felaketlere dayançklç prefabrik ekolojik ev dînerek optimum gÅneü çüçßçnç alçyor (11)

Tüm bu fütüristik özellikleri taşıyan ekolojik yapı, 950 bin dolarlık fiyatıyla da dikkatleri çekiyor! Bu gibi yapılara talebin artması ve benzerlerinin artışıyla fiyatlar düşer diye düşünüyoruz. Dolayısıyla ekolojik yapıların öneminin artmasıyla birlikte, ekonomik ekolojik yapıların geleceğine umutla bakıyoruz.

Kaynak: Gizmag, The Plaid Zebra, Solaleya

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol