Büyük kentlerin duvarları arasında oyunları beton sınıflara sıkışmış çocuklar; alternatif eğitim yeşiline kavuşuyor! Hep bir ağızdan miyavlanan ”Başka bir okul mümkün” şarkıları, tüm meraklı kedileri Ankara’da birleştiriyor.
Koşmanın, zıplamanın, saklanmanın, çizmenin, dans etmenin kıpır kıpır keyfi ile yerinde duramayan; yeryüzünün en büyük umutları olan küçük insanlar, daracık koridorların umutsuzluğunda öğrenmeye mahkum mudur? Öğrencinin farklılık gösteren algı hızı tek biçime sokulduğunda suçlu kimdir? Artık bu çirkin soruların yerlerini yenilerine vermesi gerekiyor, çünkü güzel şeyler oluyor!
Çocuklar erik ağaçlarının altında mı resim çizmek ister yoksa kiraz ağacının mı?
Okulun ön bahçe çitlerinin boyanma oylamasında mavi mi çok oy aldı yeşil mi?
Muammalar, çatışmalar dolu eğitim sisteminin kaygılarını bahara dönüştürmüş aileler, Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin ilhamı ile ”Meraklı Kedi İlkokulu” ile Eylül 2015 tarihinde kapılarından ziyade kollarını çocuklara açacak. Toplumsal çözüm odaklı ve çocuk merkezli model inancının güç verdiği ilkokul Alternatif Eğitim–Demokratik Yönetim–Ekolojik Duruş ve Özgün Finansman ilkeleri ile çalışıyor.
Çocukların yaptıkları seçimler ve katılımcılık çok önemli. Öyle ki okulun ismi çocuklar arasında oylama ile seçilmiş ve logo yine çocuklardan biri tarafından çizilmiş. Yaratıcılığın teşvik edildiği Meraklı Kedi İlkokulu‘nda öğrenci istemediği zaman derslere girmeyip kütüphanede ya da atölyede vakit geçirebilmekte özgür. Rekabet ortamına yer vermezken, mahallenin kedisinden esnafına kadar dost çocuklar yetiştiriyor.
Meraklı Kedi İlkokulu, okul bahçesi için planladığı yeşil alanla, çocukları kaotik şehir kargaşasından uzaklaştırarak, doğayla iç içe olma fırsatı yaratmayı amaçlıyor. Becerilerini çok yönlü bir biçimde geliştirebilmek için ortam bulan çocuklar ise hayal güçlerini son doza getirerek dünyaya güzellik saçıyor.
Minicik vakitli ders aralarına kocaman oyunlarını sığdıramayan çocukların hayal kırıklığı ile tekrar sıralarına oturmasını değil de yağmur suyu biriktirme mekanizması çalışmaları için toprağa yatmış kahkahalar atan, bir nevi eğlenerek öğrenen ufaklıkları düşünün!
Şehirleşmeyen çocuklar
Asfalt değmemiş ayaklarıyla, toprağa; ona sunduğu domates için minnet duyacak, yetişmesinin meşakatli aşamalarında aktif rol oynadığı yiyeceğinin suları akarken ağzından, tüketim çılgınından ziyade mis gibi üretken mi olacak? Modern dünya çocukları, dişlerinin çıkışı; iki üç adım atışları ile paketlenmiş ürün yahut parayla alınmış oyuncak ile tanışıyorlar. Ardından yediği veya oynadığı ürünle her hangi bir bağ yakalayamamalarının akabinde hayasızca yıkan, harcayan yetişkinlere dönüveriyorlar. Oysa her gün su verdikleri bitkinin onları doyurduğunu gördüklerinde ya da ahşaplardan kendilerine bir oyuncak yaptıklarında; sürecin hassasiyetinin bilincine varıyorlar. Kaynaklarının farkına vararak alışveriş merkezlerine küsüp, ormanlarla barışıyorlar!
Güneşin enerjisi ile yeşeren sınıflar
Almanya Büyük Elçiliği’nin destekleri ile Ekosolar firması tarafından okula yerleştirilen fotovoltaik paneller sayesinde binanın ihtiyacı olan elektriğin kış aylarında %30’u, yaz aylarında ise %80’i güneş enerjisi ile elde edilecek. Meraklı Kedi İlkokulu’nda sürdürülebilir enerji kavramını yakından tanıyan çocuklar kirli enerji yatırımlarının karşısında bir ağaç gibi dallana dallana büyüyor.
Okul meclisi ile eğitmenler, çalışanlar ve çocuklar tarafından, katılımcı bir anlayışla yönetilecek okulun sahibi ise hukuki olarak kooperatif üyesi olan aileler olacak. Üyeler, ”başka bir okulun mümkün” olduğuna inanan herkesi sürece katılmaya davet ediyor.
Meraklı Kedi İlkokulu’ndan çabası, heyecanı, neşesi umutlarından okunan Müge Açıkalın Altunlu, alternatif bir eğitimi gerekli kılan noktaları ”Mevcut eğitim sisteminin çocuklardaki merak duygusunu öldürdüğüne dair olan inancım ve endişem, beni alternatif eğitim arayışına itti. Çocuklardaki içgüdüsel merak duygusunu ve muhteşem konsantrasyon yeteneklerini öncelikle oğlumda gözlemledim. Sonra inandım ki, eğitim merak duygusuyla “gerçek” olabilir ancak. Eğitimpedia’nın kurucusu Ali Koç da bir seminerlerinde şu cümleyi kurdu: ‘Bilgi ancak merak edildiğinde ve ihtiyaç duyulduğunda öğrenilir.’ Bu cümle de benim için çok aydınlatıcı oldu.” cümleleri ile ifade ediyor.
”Oyun’ hakkında bir araştırma yaparken şöyle bir bilgi ile karşılaştım: 40 dakika ders ve 10 dakika teneffüsün nereden çıktığı ve bu kuralı tam olarak kimin ne zaman koyduğu bilinmiyor. Ancak çıktığı yer şurası gibi görünüyor: Bir yetişkin ne kadar ders anlatabilir? 40 dakika. Peki bir yetişkinin çay molası ne kadardır? 10 dakika. Çıkış yerinin burası olduğu tahmin ediliyor çünkü araştırmalar gösteriyor ki 10 dakika çocukların oyun kurması için yeterli bir zaman değil. Okulların yetişkinlerin ihtiyaçlarına göre değil, çocukların ihtiyaçları ve ilgi alanları doğrultusunda şekillenmesi gerektiğine inanıyorum.” –Müge Açıkalın Altunlu
”Çocukların eğitimin içinde aktif rol almalarının ve öğrenmeye duyulan heyecanın örselenmemesinin, mutlu nesiller yetiştirmek için gerekli olduğunu düşünüyorum.”
Gaia Dergi’den Beril: Çocuklarınızın mevcut eğitim sisteminden sıyrılıp, bu alternatif biçim içerisinde gelişmesi eminiz ki büyük bir şans. İlkokuldan sonrası henüz mevcut olmayan ”başka bir okul”dan ayrılan bir çocuğun, büyük sıkıntılar içerisinde olan devlet okullarına devam etme zorunluluğu olsa, bu bir problem meydana getirir mi?
Meraklı Kedi İlkokulu’ndan Müge: Doğru olmadığını düşündüğümüz bir sisteme çocuğumuzu sokmak istemedik ve eşimle oğlumuzu Meraklı Kedi’ye gönderme kararını aldık. Sonrasını düşünmek çok da gerekli gelmedi belki de… “Dem bu dem” dedik…
Geldikleri noktaya çiçekler dolusu emek ile geldikleri ve tüm emeklerinin dileklerini gerçekleştirircesine açtığını gözlerinden okuyabileceğimiz ekip, geleceğe bahar getiriyor. Meraklı Kedi İlkokulu, çocuk haklarını destekleyen, çocukların doğuştan gelen meraklarını, yaratıcılıklarını ve özgüvenlerini besleyen, ekolojik dengeye saygılı bir okul ve eğitim ortamı olarak BBOM programı ile çocuklara; eşitlik, özgürlük, farkındalık, empati gibi değerler kazandırmak için meraklı kedilerini bekliyor!
Daha fazla bilgi için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kapak Görseli: Dennis DeHart