2016 yılında, Irene Civico & Sergio Parra tarafından yazılan özgün adı Las Chicas Son Guerreras, Yabancı Yayınları tarafından Kadın Savaşçılar adıyla çevrildi. Çevirisini Arda Çelik’in yaptığı Kadın Savaşçılar, kadın oldukları için yaşadıkları dönemde ilgi görmemiş fakat yaptıkları şeylerle unutulmaması gereken, dünyayı değiştiren 26 asi kadının* hikâyesini anlatıyor.
İçinde bulundukları toplumda, tüm bastırılmışlığa rağmen, sisteme karşı gelerek, onlara biçilen pasif rolleri kabul etmeyerek zamanlarının üzerinde başarılar kazanmış kadınlar… ”Sen kadınsın, yapamazsın.” ezberine karşı gelmiş ama yine de kendi zamanlarında hak ettikleri değeri görememiş, tanınmış veya adını ilk defa duyacağınız kadınlara yer verilmiş harika bir kitap ortaya çıkmış. Hala günümüzde de devam eden ”kadının yeri” algısını kırıp, kadınların evlerinden, mutfaklarından, yatak odasından çıktığı; laboratuvarlara, uzaya, spor sahalarına, siyasete… vb. mekanlara taşındığı başarı öykülerine yer veriyor. Bu kadınların yaptıkları işleri öğrenirken o dönemin mevcut koşullarını, hakim zihniyetleri de öğreniyoruz. Aslında bu bilgiler, günümüz kadınları için de ilham kaynağı olacak nitelikteler.
355 veya 370 yıllarında İskenderiye’de yaşamış olan İskenderiyeli Hypatia’nın da erkek egemen zihniyetin altında savaştığını görüyoruz. Bu zihniyete direnen ve bununla savaşan Hypatia’nın nasıl matematikçi, filozof, astronom olduğunu öğrenirken, 1600 küsur yıl önce de olsa kalıntılarına günümüzde de rastlayabileceğimiz hikayelere tanık oluyoruz. Bu yönüyle Kadın Savaşçılar için, kadının gücünü kanıtlayan, cesaret veren ve yol gösterici özelliklere sahip bir kitap demek yanlış olmaz.
“Hata yapma ihtimali olsa bile, o hatayı yapma özgürlüğüne sahip olunmalıydı.” (s.51)
Bu kitapta anlatılanlar, günümüzde kadın güzelliğinin yalnızca “vücutta” olduğu anlayışına da meydan okuyor. Vücut güzelliğine verilen önemin aksine bilgiye verilen önemi vurguluyor.
Erkek egemenliğin altında bırakılmak istenmesine rağmen, hayal güçlerinin ve inandıkları şeylerin peşinden giderek tarihin ilklerine imza atan, önemli gelişmelerin öncüsü olan Kadın Savaşçılar, günümüzde de süren bu tehlikeli tutuma kafa tutar nitelikte.
Kendi haklarını elde etmeyi, hayal ettiklerinin gerçekleşmesini başkalarından beklemeyen kadınların unutulmaması üzerine hazırlanmış kaynak niteliğindeki bu kitap, toplumumuza da ayna tutarak kadınların savaşçı ruhunu kanıtlayan özelliklere sahip. Kendi dönemlerini aydınlatan Kadın Savaşçılar, bu kitap ile içinde bulunduğumuz döneme de katkı sağlayacak gibi duruyor.
Kadın Savaşçılar’da tarihsel unsurlara yer verilmiş olsa da ağır ve akademik bir dil kullanılmamış. Aksine samimi, sade bir dil ve keyifli bir üslup tercih edilmiş. Ayrıca anlatımlar, Nuria Aparicio’nun renkli illüstrasyonları ile süslenmiş.
Kitapta yer verilen kadınların başarı öyküleri elbette anlatıldığı kadar kısa değil. Kadın Savaşçılar, ayrıntılara fazla yer verilmeden, hayatlarının çarpıcı yönleri öne çıkartılarak anlatılmış. Kitap genelinde kısa anlatımlar hakim olsa da onların dünyasına daha yakından tanık olabilmek için kılavuz olabilecek durumda.
Dünyayı değiştiren bu 26 asi kadının hikâyelerini okurken, şartlar ne olursa olsun dünyanın güzel bir yer olabileceğine dair umudunuzu besliyorsunuz…
*İskenderiyeli Hypatıa * Mary Shelley * Ada Byron * Nellıe Bly * Marıe Curıe * Lottıe Dod * Alıce Guy * Vırgınıa Woolf * Coco Chanel * Clara Campoamor * Agatha Chrıstıe * Angela Ruız Robles * Amelıa Earhart * Frıda Kahlo * Sımone De Beauvoır * Irena Sandler * Nancy Wake * Rosa Parks * Hedy Lamarr * Audrey Hepburn * Susan Sontag * Annıe Leıbovıtz * Jane Goodall * Valentıne Tereshkova * Lady Gaga * Malala Yousafzaı