Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali; Samandağ, Arsuz ve Defne ilçelerinde gerçekleştirilen onlarca etkinliğin ardından yolculuğuna 20-23 Temmuz tarihlerinde Serinyol ilçesinde devam ediyor.
Evvel Temmuz KSF, sadece bir kültür sanat festivali değil. Bu festivale hayat veren gönüllüler, toplumsal mücadeleyi ve ortaklaşa yaşayarak hep birlikte üretme deneyimini inşa ediyor. “Festival bağlamında bu deneyime şahitlik eden katılımcıların samimiyetle dertlerine ortak olduğumuzu gördüklerini; her etkinlik sonrası gözlerimizin içine bakarak edilen teşekkürlerden, kendiliğinden ağızdan dökülen ‘iyi ve kötü zamanlarda yanımızdasınız’ cümlesinden, ekonomik kriz ve depremle derinleşen eşitsizlik deneyimlerinin kadın buluşmalarında kolaylıkla ve hızlıca ifade edilişinden, çocuk atölyelerinde paylaşılan zorlayıcı duygulardan, gençlerin halk şenlikleri ve gençlik konserlerinde yükselen seslerinden ve yumruklarından okuyabiliyoruz” diyen festival yürütücüleri akıştan, halkın katılımından ve dayanışmadan memnun.
Bir gönüllü ağı oluşturduklarından ve bu ağın hızla ve kendiliğinden büyüdüğünden, Hatay halkının her işin ucundan tuttuğundan bahseden gönüllüler tüm zorlu koşullara rağmen karşılaştıkları büyük ilginin Samandağ’da başlayıp Defne’de büyüdüğünü şimdi ise Serinyol’daki etkinliklerle devam edeceğini belirtiyorlar.
Halkın özgücü ve sponsorsuzluğun sonucunda büyüyen dayanışma
14 Temmuz’da Harbiye şelalelerine elimizde reyhanlarla ve bahhurlarla gerçekleştirilen Yürüyüş’te yüzlerce insan hep bir ağızdan “Unutmak yok, affetmek yok, helâlleşmek yok” diyerek haykırdı. Praksis Müzik Grubu’nun yol boyunca çaldığı ‘Asfur’ şarkısı ile kederlerini, Farfur’un “bizi terk edenleri bizi unutanları unutmayacağız” çığlıklarının öfkelerini, buğulu gözlerle yan yana atılan her bir adımın ise dayanışmayı örgütlediğini belirten gönüllüler, bu atmosferin halkın özgücünden ve sponsorsuzluktan oluştuğunu da vurguluyorlar.
Depremden etkilenenlerin kaldığı çadırlarda, suya, barınmaya, sağlığa, yiyeceğe, ulaşıma erişilemediğine, böcek ve salgın hastalıkların artıp koşulları daha da yaşanamaz kılışına şahit olan gönüllüler Arsuz’a geldiklerinde bambaşka bir tablo ile karşılaştıklarını ifade ediyorlar. Görece üst sosyoekonomik sınıftan ailelerin çocuklarının katıldığı etkinliklerde, temel hakların yanında kültür sanata erişimlerinin deprem öncesinde ve sonrasında çadırda ve konteynırlarda kalanlara kıyasla çok yüksek olduğunu, etkinlik yürütücülerinin deneyim paylaşım çemberinde dinleyen gönüllüler çıkarımları sonucu aldıkları karardan bahsediyorlar: “Amaçlarımızdan biri sosyal adaletsizliğin depremle daha da can alıcı hale getirdiği eşitsizliklerin üstüne gitmek olduğundan, önümüzdeki sene Arsuz’da etkinlikleri kapalı bir merkez yerine mahallelerde, sokaklarda, bahçelerde gerçekleştirmeye karar verdik.”
Defne’de festival etkinliklerinin duyurularını yaparken “bize vereceğiniz bir şeyler var mı?” diye soran birine “Size bir arada olma, omuz omuza vererek kederiyle, öfkesiyle tüm zorlayıcı duygularımıza neşeyi de ekleyerek depremle yıkılan ve politik saldırılarla yok edilmek istenen kimliğimizi, kültürümüzü, varlığımızı ve kentimizi yeniden ayağa kaldırma olasılığını yeşertmek için buradayız” cevabını verdiklerini belirten gönüllüler, “Mahalle ve köylerde sesli ve yüzyüze yaptığımız tüm duyuru ve davetlerde, amacımızı haykırmaya devam ediyoruz. Duyuluyor ve karşılık buluyor olması motivasyonumuzu, dayanışma ve mücadele kaslarımızı daha da güçlendiriyor” diyorlar.
Harika etkinliklerle halkın dayanışmasını örgütleyen, yaralara merhem dertlere derman olmaya çabalayan festival gönüllülerine teşekkür ediyor ve dayanışmayı daha da büyütmek için herkes Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’nin Serinyol etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz!