Geri dönüşümlü olduğunu düşündüğümüz birçok ürünün aslında çevreye ne kadar zarar verdiğini biliyor muydunuz?
Günlük hayatta kullandığımız birçok şey, biz farkına varmasak da çevreye fazlasıyla zarar verebiliyor. Bunu azaltmak bizim elimizde. Sadece tembellik yapmamak gerek.
Mesela, daha hızlı yapılan poşet çay yerine demleme çay bu örneklerden biri.
Antibakteriyel sabun
Amerika’daki antibakteriyel sıvı sabunlarının ve vücut şampuanlarının yaklaşık yüzde 75’i, triklosan denilen bir madde içeriyor. Araştırmalar, trikslosan su ile aktıktan sonra az miktarda da etkisini devam ettirdiğini gösterdi. Su ile akan bu az miktar, derelere ve suyun diğer kısımlarına ulaşıyor. Bunlar da besin zincirinin özellikle üst halkalarında yer alan hayvanların yağ dokularına birikebilir.
Çimen biçme makineleri
Çimen biçmek aslında çevreye çok zarar verir. İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre; bir çim biçme makine üretimi neredeyse 100 mil araba gezisi kadar yağlı hava kirliliğine neden oluyor.
Amerika Çevre Koruma Ajansı sözcüsü Cathy Milbourn, “Çim ve bahçe araçları hava kirliliğine gerçekten çok fazla neden oluyor” diyor.
Poşet çaylar
Amerika’da genellikle poşet çay kullanılıyor. Bu demektir günde ortalama beş bardak çay içen bir kişi, her gün yaklaşık 13 metrekarelik delikli kağıt tüketiyor.
Which? Gardening‘in raporuna göre, bilindik çay üreticilerinin bazıları tarafından üretilen poşet çayların yaklaşık sadece yüzde 75’i toprakta çözülebiliyor.
Plastik şişeler
Her yıl, yaklaşık 50 milyon su şişesi kullanılıyor, bunun 30 milyonu sadece Amerika’da tüketiliyor. Amerika’da, 2009 itibariyle saniyede yaklaşık bin 500 su şişesi tüketildi. Bu şişelerin üretimi için her yıl yaklaşık 17 milyon petrol varili kullanıldı.
Mikro boncuklar
Mikro boncuklar (microbeads), diş macunlarından vücut ve yüz temizleme malzemelerine kadar birçok üründe bulunuyor ve aslında çevreye çok zarar veriyorlar.
James Cook Üniversitesi, Avustralya Araştırma Konseyi Mükemmeliyet Merkezi Mercan Kayalıkları Araştırmalarına göre, bu küçük plastik parçaları bizim tesisat sistemlerimize oradan da uzun bir yol katederek okyanuslara doğru gider. Sünger gibi toksinleri çekiyor, daha sonra su kaynaklarındaki plastik kirliliğine neden oluyor ve deniz organizmalarını olumsuz etkiliyor.
Tek kullanımlık jiletler
EPA’ya göre, yaklaşık 2 milyon jilet her yıl çöpe atılıyor. Missouri Üniversitesi Disiplinlerarası Bitki Grubu; market poşetleri, soda şişeleri, tek kullanımlık jiletler ve çatal bıçak takımları gibi pek çok ürünü üretmek için kullanılabilen esnek ve şekil alabilen organik bir polimer üretti. Bu plastik, çevreye atılsa bile doğal yollarla su ve karbondioksite ayrışabiliyor.
Kâğıt bardaklar
Kullandığınız kağıt bardakların geri dönüşümlü ve çevre dostu olduğunu sanıyorsanız eğer, tekrar düşünün.
Her yıl Amerikalılar, sabah kahvesi sayesinde, 80 milyardan fazla tek kullanımlık bardağı çöpe atıyor. Toprakta çözünemeyen bu bardaklar aynı zamanda, düşük yoğunluklu, ısıya dayanıklı polietilen ile kaplanıyor.
Ahşap çin yemek çubukları
Yaklaşık 3.8 milyon ağaç her yıl, 57 milyar tek kullanımlık çin yemek çubuğu üretmek için yerle bir ediliyor. Bunların yarısı Çin’de kullanılıyor. Yaklaşık yüzde 77’si Japonya’ya, yüzde 21’i Güney Kore’ye ve yüzde 2’si Amerika’ya ihraç ediliyor.
Kaynak: Salon, Subcon Turkey