Filtre Platform’un, iki uçtaki yaratım süreçlerini sorgulayan projeleri “Gereksizler Kutusu:[S]atsan [S]atılmazın Envanteri” ve “Provalar”, Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin katkılarıyla, 26 Temmuz – 04 Ağustos 2019 tarihleri arasında halka sanat projesi’nde gerçekleşiyor. “Gereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın Envanteri” ile kitle için seri üretimin sonuçları ortaya konuyor. Evlerde bulunan eşyalar üzerinden kitsch, seri üretim, eşyalar ile kurulan psikolojik bağ ve gereksizlerin üzerimizde yarattığı etkiler tartışılıyor.
halka sanat projesi’nde 2 ay boyunca yürütülen “Provalar” atölyesinde ortaya çıkmış çalışmalardan oluşan sergide ise, özgün yaratım yöntemlerini “gramer” ve “bozunum” temaları zemininde araştıran katılımcıların farklı disiplinlerdeki özgün tasarım araştırmaları sergileniyor. Sanatçılar: Alican Karakaya, Burçin Midilli, Emre Yorgancıgil, Merve Midilli, Naz Çetin, Nursel Akhan, Tolgay KeskinGereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın EnvanteriSanatçılar: Nursel Akhan, Tolgay KeskinSergide görecekleriniz, yabancı diyarlarda bulunmadı; evlerimizden çıktı! Bu yabancılaşmış sızıntı nesneler evimize -mahremimizin mabedine- kendimize yabancılaştığımız bir dönemde veya sahte bir “gaza geliş” anında yerleşmişler. Bizi temsil etmiyorlar ama bir nedenle çöpede gidemiyorlar veya satılamıyorlar.
İşte Nursel ve Tolgay, evlerinden atamadıkları gereksiz nesneleri kutulara koyarak belirli zamanlarda bir törenle takas ettiler. Nesnelerin çoğu kitsch, bazıları kaybolmuş bir bütünün parçası, bazıları da kullanımdan kalkmış eşyalar idi. Ancak tüm nesnelerin ortak değer teşkiledeceği yer belliydi: bir sergi!Serginin ana bölümü sürekli sergilenecek nesnelerden oluşuyor. Bir bölüm ise ziyaretçilere ayrıldı!* Eğer evinizde Gereksizler Kutusu’na layık nesneleriniz varsa, onları da sergideki haklı yerlerine yerleştirebilirsiniz. Bir şekilde hayatınızda olmasını istediğiniz bu bölümdeki bir nesneyi de alabilirsiniz.
*Geliştirdikleri fikirlerin, bu serginin etkileşimli kısmına verdiği cesaret için Bahar Ahu Sağın ve Emre Seymenoğlu’na teşekkür ederiz.
Provalar: Gramer ve Bozunum Sanatçılar: Alican Karakaya, Burçin Midilli, Emre Yorgancıgil*, Merve Midilli, Naz Çetin, Tolgay Keskin halka sanat projesi’nde aylık olarak düzenlenen iki atölyenin katılımcıları, özgün yaratım yöntemlerini “gramer” ve “bozunum” temaları zemininde istedikleri tekniği kullanarak araştırdılar. Tolgay Keskin’in yürütücülüğünde, yaratıcılığın kişinin iç dünyasından seyirciye kadar uzanan aşamalarındaki özellikleri hakkında bilgilendiler ve atölye temaları üzerine sohbet ettiler. Sanat yazarı/küratör Sinan Eren Erk, Dramaturg Can Özdemir ve SanatYönetmeni/Küratör Bahar Güneş’in konuşmacı olarak katılımlarıyla tıkanma, taklit, mimesis, abartı, aşırı tasarım, sansür, sunum ve sergi düzeni üzerine konuştular.