Yeni ufukları dışarıda ve kendimizi bu gezegenin içinde ararken Uzay diye bilinen içsel boşluğumuzu araştırmak ne güzel değil mi? Fraktal geometri ya da holistik evren diyen kuantumcular bize neyi anlatıyor? En küçük parça “bütünün” bilgisini taşır diyor. En büyük? En küçük? Bütün bilgi her yerde. Bu bizim bütünle olan kapımız, anahtarımız, birlik duygusunu hissedip başkalarıyla bağ kurmamızı sağlayan bilgi orada. Şimdi, Cassini’ye bakalım birazcık.
Satürn’ü araştırmakla görevli olan Cassini uydusu, geçtiğimiz hafta sonunda yok olmasına neden olacak rotasına girdi. Hafta başında Satürn’ün uydusu olan Titan’ın 120 bin kilometre çevresinde dolaşan Cassini, uydu ile son defa bir araya gelmesinin ardından “ölüm dalışına” başladı.
13 yıldır Satürn’ü araştırmakla görevli olan Cassini, Titan’ın yerçekiminden faydalanıyordu. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) yetkilileri, Cassini’nin bu son temasına 13 yıldır her ay Titan ile bir araya gelerek “uzun bir ilişki” yaşadığı için “hoşçakal öpücüğü” adını verdi.
“Dünya ondan son sinyali cumartesi sabahı 07.55’te (TSİ 13:55) aldı. Cassini artık üzerinde çalıştığı gezegenin bir parçası oldu. Tüm bu bilim için teşekkürler.” NASA, Satürn yolculuğuna 2013 yılında başlayan Cassini uzay aracının sonunu bu duygusal Twitter mesajı ile duyurdu. Uzay aracını yöneten ekip, Cassini’nin infilak etmesine yol açacak “atmosfere girme talimatını” uzay aracına verdi.
Bu talimattan bir dakika sonra uzay aracı Satürn atmosferinde parçalandı. Bu adımla birlikte “tarihteki en başarılı uzay görevi” olarak adlandırılan çalışma tamamlandı. 14 yıl sonra yakıtı biten Cassini’nin başı boş bir şekilde Satürn ve uyduları arasında dolaşması istenmediği için böyle bir final gerçekleştiği açıklandı.
Cassini’nin Satürn atmosferinde yanarak görevini sonlandırmasının nedeni ise bilim insanlarının Cassini’nin gelecekte, üzerinde yaşam ihtimali olan Titan ve Endülüs gibi uydulara çarpma ihtimalini tamamen ortadan kaldırmak istemesi.
Cassini Titan ile son buluşmasından edindiği bilgileri ve görüntüleri ise Dünya’ya cumartesi günü gönderildi. Titan uydusuna 2005 yılında Huygens adı verilen küçük bir robot koyan Cassini, Titan’ın turuncu gökyüzünden yağan hidrokarbon yağmurların büyük denizlere karışmasını, sıvı metanın yuvarlak taşları düzleştirmesi gibi görüntüleri elde etmişti.
Büyük Final için çok sayıda bilim insanı buluştu
Adını İtalyan matematikçi ve astronom Giovanni Cassini’den alan proje Amerikan Uzay Araştırmaları Merkezi NASA ile Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın ortak çalışması ile gerçekleştirildi.
Büyük Final olarak adlandırılan projenin son gününde, California Teknoloji Enstitüsü‘ndeki kontrol odasında çok sayıda araştırmacı bir araya geldi.
Cornell Üniversitesi’nden Jonathan Lunine, burada yaptığı konuşmada, “Bugün üzüntülüyüm ama aslında tüm hafta böyleydim. Bugünün geleceğini biliyorduk. Ama Cassini tam kendisinden beklendiği gibi bir performans gösterdi” dedi.
Kaynak: BBC
Fotoğraflar: AFP PHOTO / Robyn BeckROBYN BECK/AFP/Getty Images