Ana SayfaYeşilEko Mimariİklim değişikliğine karşı ekolojik yüzen evler: Lilypad

İklim değişikliğine karşı ekolojik yüzen evler: Lilypad

-

Uluslararası iklim değerlendirme grubuna göre, 21’inci yüzyılda deniz seviyesinin 20 ile 90 cm, 2100 yılında ise şimdiki durumuna göre 50 cm yükselmesi bekleniyor. Kutuplardaki buzulların erimesinin ve deniz suyu seviyesinin yükselmesinin sahil bölgelerinde yaşayan insanları yeni yerleşim yerleri aramaya yönlendireceği belirtiliyor.

“Küresel ısınma mültecileri” olarak tanımlanan bu insanların sorununu çözmek için yapılmış birkaç tasarım var. Bunlardan makul çözüm sağlayanlardan biri de Lilypad.

Lilypad, Vincent Callebaut tarafından tasarlanan, hem karada hem suda bulunabilen, amfibik bir şehir. Diğer şehirlerden farklı olarak okyanusta yüzebilen bu suni ada şehirler, ekolojik ve kendi kendine yetebiliyor. Bu şehirlerin her biri 50 bin kişiyi barındırabiliyor.

Lilypad Geleceğin ekolojik yüzen evleri (8)

Lilypad, farklı yenilenebilir enerji türlerinin (Güneş termal enerjisi, fotovoltaik enerji, rüzgâr enerjisi, hidrolik, ozmotik enerji, biyokütle ve gelgit enerjisi) entegrasyonuyla yalnızca tükettiğinden fazla, uzun ömürlü enerji üretmekle kalmıyor, aynı zamanda atmosferdeki karbondioksidi de soğuruyor. Binanın çift kaplamalı yapısı, polyester fiber ve ultraviyole ışınlarına tepki veren titanyumdioksit (TiO2)’ten oluşuyor. Bu kaplama, atmosferdeki kirliliği fotokatalitik etki ile soğuruyor ve içine çekiyor. Yani yapı, atmosferdeki karbondioksidi, sıfır karbon salınımıyla pozitif enerji dengesi sağlanıncaya kadar çekiyor.

Lilypad Geleceğin ekolojik yüzen evleri (3)

Tasarım, Amazon Viktoria su zambağından esinleniliyor. Yüzen şehirlerin her biri, suni göl ve üç tepeyi içeren insan yapımı alanlardan oluşuyor. Göl, toplanan yağmur sularının arındırılması ve tuzunun giderilmesiyle oluşturuluyor; bu sayede hayvan ve bitki türlerinin hayatlarını sürdürmeleri sağlanıyor. Bu göller eko dengeyi sağlamak amacıyla tasarlanmış.

Lilypad Geleceğin ekolojik yüzen evleri (6)

Suyun altında ise kâse şeklinde cam duvarla kaplanmış bir alan mevcut. Şehirler, ya sahile yakın demir atması ya da okyanustaki akımları, akıntıları takip ederek dünya etrafında yüzmesi hedefiyle tasarlanmış. Yapıya yukarıdan bakıldığında açan dev bir zambağı (lily) anımsatıyor. Lilypad, üzerinde yaşayanların sıkılmaması için farklı alanlarda iş, alışveriş ve eğlence alanları da sunuyor.

Lilypad Geleceğin ekolojik yüzen evleri (7)

Tasarımın amacı, iklim değişikliği sonucu ortaya çıkabilecek durumlara, insan ve doğanın harmoni içinde bir arada bulunabileceği bir ortam sunarak, çözüm getirmesi. Söz konusu tasarım, OECD tarafından çözüm sunulması önerilen iklim, biyo-çesitlilik, su ve sağlık mücadelelerini bir şekilde vermiş oluyor.

Lilypad Geleceğin ekolojik yüzen evleri (2)

Yapı sundukları açısından her ne kadar heyecan uyandırsa da umarız iklim değişikliği mücadeleleri bir sonuç verir ve bu yapıların, küresel ısınma sonucu evsiz kalanlar tarafından mülteci barınağı olarak kullanılması gerekmez. Küresel ısınma farkındalığının artıp, insan ve doğanın suni ortamlara gerek kalmadan, doğal ortamda harmoni içinde yaşayabildiği bir dünya umuduyla…

Lilypad yüzen şehir:

Kaynak: Diario Ecologia, The Design Inspiration

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol