NASA’nın Hubble teleskobu, daha önce keşfi yapılan bir dış gezegenin neredeyse tamamıyla siyah olduğunu tespit etti. Gezegen üzerine düşen ışığın %94’ünü absorbe ediyor. Bilim insanları bunun çok sıra dışı bir olay olduğunu söylüyorlar.
Samanyolu galaksisinin dışında bulunan siyah gezegen dünyadan yaklaşık olarak 1,400 ışık yılı uzakta bulunuyor. WASP-12b ismiyle adlandırılan gezegen, Jüpiter’in sıcak hali olarak düşünülebilir. Devasa boyutlardaki gezegen yıldızına inanılmaz derecede yakın ve neredeyse tamamı gazdan oluşuyor.
Gezegende gündüz sıcaklıklarının yaklaşık olarak 2 bin 500 santigrat derece olduğu düşünülüyor.
Geceler de bu sıcaklığın yarısı kadar. Kanada’nın McGill Üniversitesi liderliğindeki bir grup bilim insanı, gezegenin sadece 0.064’lük bir albedo veya yansıma eğilimi olduğunu keşfetti. Bu bildiğimiz asfalttan daha koyu bir renk ve 0.12’lik bir albedo’ya sahip olan aydan iki kat daha az yansıtıcı.WASP-12b, Auriga takımyıldızı yönünde Güneş benzeri yıldızının etrafında dolaşıyor. Gezegen aslında 2008 yılında keşfedildi. O zamandan beri defalarca incelenen gezegenin gerçekte neye benzediği henüz bilim tarafından yeni kavranıyor. McGill Üniversitesi’nden baş araştırmacı Taylor Bell ve Kanada, Quebec’teki Montreal’deki Exoplanets Araştırmaları Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, “Böyle karanlık bir ekstraflak bulmayı ummuyorduk” denildi. “WASP-12b” benzeri gezegenlerin çoğu, yıldızının ışığının %40’ını yansıtıyor.”Gezegenin yıldıza sadece bir tarafı dönük kalıyor.
Bu nedenle diğer yüzü sürekli karanlık. Gökbilimciler tarafından gezegenin rengi yıldızın arkasından geçerken izlenerek çıkarıldı. Bu da gün ışığı alan bölümünün ne kadar ışığı yansıttığının anlaşılmasını sağladı. Ancak bilim insanlarının gözlemleri sonucu gezegende yansıyan bir ışık olmadığı görüldü. Gezegenin gündüz tarafı ona gelen tüm ışığı emiyor. Bunun sebebinin bulutların gezegenin gündüz tarafında oluşmamasından kaynaklı olduğu düşünülüyor. Gezegen aşırı derecede sıcak, bu da hidrojen moleküllerinin atomik olarak ayrışmasına sebebiyet veriyor. Yaşanan bu ayrışma gelen ışığın çoğunu absorbe ediyor.
WASP-12b yıldızının yörüngesinden sadece 2 milyon mil uzakta , yıldızın çevresinde dönüyor ve bir günde bir yörüngeyi tamamlıyor. Yıldıza yakın olması onu son derece sıcak hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda gezegen yumurta şekline sahip. Gezegeni yakından görme şansı olsaydı, yüksek sıcaklıktan ötürü parlayan kırmızı bir metal görünümü gözlenirdi.
Kaynak: Iflscience