Yeryüzü Derneği ve Kadıköy Belediyesi’nin birlikte organize ettiği İstanbul Tohum Takas Şenliği 30 Nisan Pazar günü altıncı kez İstanbullularla buluştu. Koşuyolu’ndaki Alan Kadıköy’ün açık hava alanlarında düzenlenen şenlik katılımcı vatandaşlarla birlikte yerel tohum ve yerel üretim için bir kez daha umudun kaynağı oldu.
Tere, maydanoz, bal kabağı, kavun, karpuz, roka, biber, marul, barbunya ve fasulye tohumlarının dağıtıldığı şenlikte, yerel tohuma dikkat çekildi.
Şenlikte, moderatörlüğünü EkoIQ Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru’nun yaptığı panelde konuşan Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz tohumların çeşitlerini, kullanımını ve verimliliğini anlattı. Panelin öteki konuşmacısı change.org Türkiye ve Good4trust kurucusu Dr. Uygar Özesmi ise yerel tohumları ve gıda seçimi yaparken yerel üretici seçmenin önemini vurguladı. Panel gelen soru ve yorumlarla bir hayli uzadı ama kimse şikayetçi değildi.
Tohum için kayıtlar alınırken öte yandan şenliğe özellikle davet edilen çocuk ve gençlere atölyeler düzenleniyordu. Çocuklara şenlikte cazibe alanı oluşturarak, katılımlarını sağlamak için her yıl olduğu gibi bu sen de yoğun çaba sarf edilmişti. Yazarlar, oyun kurucular çocuklarla birlikte çok değişik ve özellikle ahşaptan yapılmış oyuncaklarla birlikte oyunlar oynadılar. Oyunlara her yaştan insanın katılımıyla şenlik bir coşkuya evrildi.
Tohum Takas Şenliği’nin stantlar bölümüne İstanbul ve çevresinde üretim yapan, ileri dönüşüme katkı sağlayan kurumlar, topluluklar, küçük üreticiler, kooperatifler ve yayınevleri de davet edilmişti. Alana gelen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, bütün stantlarda çalışanlarla tek tek tanışarak, katıldıkları için teşekkür etti.
Şenliğe dört binin üzerinde yurttaş ilgi gösterdi. Yerel tohum almak için İstanbul’un dört bir köşesinden kalkıp gelen, tohumlarını alan, kendi yetiştirdikleri tohumları Yeryüzü Derneği gönüllülerine emanet eden bu insanlar, yerel tohum ve yerel üretim için umudun kaynağı oldu.
6. İstanbul Tohum Takas Şenliği’nde toplam 7 bin 500 adet tohum paketi ücretsiz olarak dağıtıldı. Her bir paketteki tohumlar kentlilerin teras, balkon ya da arka bahçelerinde ekime uygun, az sayıda ama başlangıç için yeterli düzeydeydi. Tohum Takas Şenliği’nin temel amacının farkındalık uyandırmak ve yerel tohuma önem veren kentliler arasında etkileşimi sağlamak olduğunu söyleyen dernek gönüllerinin yüzü yoğun ilgiden dolayı gülüyordu.
Tohumlar dağıtıldıktan sonra bu kez gazeteci yazar Gürkan Akgüneş moderatörlüğünde foruma geçildi. Tohum ve Gıda Politikalarının tartışıldığı forum hararetli tartışmalarla ve gülen yüzlerle kapandı.
Şenliğin sonunda katılımcılar gelecek sene görüşmek üzere ayrılırken, tohum paketlerini çantalarına özenle yerleştirip, alandakilerle vedalaştılar.