Portekiz gerek güneşiyle ve gerek okyanusun büyüleyici etkisiyle hafızalarda unutulmaz bir yer tutar. Portekizli tasarım şirketi Friday, hem güneşin hem de okyanusun tadını çıkartacak bir ürün sunuyor: Şirket kendi kendine yeten, enerji verimliliğine dayalı ve doğa dostu malzemelerden oluşan, şebekeden bağımsız bir ev tasarladı. Bu eko farkındalıklı yüzen ev, çok düşün karbon ayak izine sahip ve yıllık ihtiyaç duyacağı enerjinin tamamını altı ay içinde üretebiliyor.
Dört ayrı modelle sunulan yüzen yapının her bir modeli donanımları açısından farklı özelliklere sahip. Şebeke dışı uygulamalar açısından en iyi donanıma sahip olan yapı; güneş enerjisine bağlı çalışıyor, atık su işleme, mini su işleme tesisi ve kendine tamamen yetebilmesi için depolanmış yakıt içeriyor. Yenilenebilir teknolojilere ilave olarak bu yapıların karbon ayak izleri, çevreye en az zarar veren malzemeler kullanılarak iyice azaltılmış.
Bu yüzen yapı, yüzen uzun güvertesi ve çatı gibi duran üstüne çıkılabilir; üst güvertesiyle iki seviyeden oluşuyor. Yapı, camla kaplı aydınlık, odunla döşenmiş yaşama alanına, tamamıyla donatılmış bir mutfağa, ısı pompasına, AC jeneratöre, terasın üstünde bir barbeküye, şarap mahzenine ve modele göre sıfır ila üç yatak odasına sahip. Pencereler yaz günleri doğal havalandırma için açılabiliyor, kış günlerindeyse, küçük ocak ortamı sıcak tutmayı sağlıyor.
Yapının eni; altı metre ile sınırlı olsa da, boyu; on ila onsekiz metre arası değiştirilerek kişiye özel hale getirilebiliyor. Modüler yapı iki standart kargo konteynırına yerleştirilip dünyanın herhangi bir yerine gönderilebiliyor.
Kullanılan iki dış motor sayesinde kullanıcı evi, saatte 4,8 km ortalama bir hızla yüzdürebiliyor. Şirket yöneticileri, “Nisan ayı ile eylül ayı arasında yüzen evin herhangi bir bakım ya da yakıt ikmâli ihtiyacı duymadığını ve bu sürenin ufak değişikliklerle bir yıla çekilebileceğini” ekliyorlar.