Ana SayfaEkolojiDoğa“Kral Kelebek” türü de tehlike altında

“Kral Kelebek” türü de tehlike altında

-

Amerikan federal ajansının haberine göre, kelebek bilimciler, Kral Kelebek türü sayısının 2014 senesi içerisinde ölümcül derecede düşüşte olduğunu ve nesli tükenmekte olduğunu söylediler.

ABD Balıkçılık ve Doğa Servisi, bu türü, nesli tükenmekte olan türler arasına yerleştirmek için bir öneri hazırladığını dile getirdi. Federal ajansın verdiği dilekçe üzerine inceleme yapan Biyolojik Çeşitlilik Grubu’nun raporuna göre, geçtiğimiz 20 sene içerisinde Kral Kelebek türünün sayısı yüzde 90 oranında azaldı. Kral Kelebekler göz alıcı turuncu ve siyah çizgileriyle biliniyor. Aynı zamanda her yıl yüz binlercesinin Amerika’dan Meksika’ya yaptığı yorucu göç de görülmeye değer nitelik taşıyor.

Beslendikleri tek besin, içinde süt özsuyu bulunan bir bitki olduğu için, mevsimlik değişimlerde yiyecek bulabilmek için bu rotayı takip ettikleri söyleniyor.

Gıda Güvenliği Merkezi, Omurgasız Koruma Xerces Derneği ve belki de dünyanın en köklü Kral Kelebek uzmanı Lincoln Brower, bu türler hakkında tekrar özel bir inceleme başlattı.

Washington Post’a verdiği röportajda Brower; “İşin en felaket kısmı ise, bu kadar güçlü ve üreyen bir türün çevre şartları nedeniyle bu derecede sayısının azalmış olmasıdır” dedi.

Türün kurtarılması için çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğini de söyleyen Brower, ayrıca milyonlarca öğrencinin biyoloji dersinde öncelikle bu kelebeği öğrendiğini, bu kelebeğin ülke için önemli bir rol üstlendiğini de dile getirdi.

Kaynak: Washington Post
Başlık Görseli: WMUK

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...
B. Tommy Fira
B. Tommy Fira
Ankara'da yaşıyor. Felsefe okur/yazarı. Hayvan hakları gönüllü savunucusu. Müzisyen. Halen hukuk okuyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol