Ana SayfaEkolojiDoğaKum torbasından evler yapmak

Kum torbasından evler yapmak

-

Nadir Khalil, İran’da dokuz çocuklu bir ailenin çocuğu olarak doğmuş insancıl bir mimar. Her şey onun kendi kendine sorduğu bir soruyla başladı; “Dünyadaki parası olmayan insanlar için nasıl edip de barınacakları evler yapabiliriz?

Cevap olarak da insanların kendi altlarındaki toprakları kullanarak inşa edebilecekleri, hem ekolojik, hem maliyetsiz ve hem de sürdürülebilir olan kum torbası sistemini bulmuş.

Eğer ki ilkel teknoloji kullanarak, ucuz, sürdürülebilir ve yerel malzemeden var edilebilen evler yapmak istersek, kum torbalarından bir kubbe yapabiliriz. Sıcak ve kuru iklimler için birebir olan bu yapı, ani sellere ve depremlere de oldukça dayanıklı, özellikle ülkemiz için mükemmel bir alternatif.

Tekniğini çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz, tek ihtiyacınız olan birazcık kararlılık ve yardımsever dostlarınız. İhtiyacınız olan temel malzemeler ise toprak ve polipropilen çuvallar. İlk başta daha sonra içini çakılla veya ufak taşlarla dolduracağınız bir hendek kazıyorsunuz, bu kısım evin gideri oluyor. Çuvalları ise büyük anakonda yılanlarına benzeyene kadar toprakla doldurup, ağızlarını mühürlüyorsunuz. Çuvalları ne patlayacak kadar şişirmeniz, ne de az doldurup sönük bırakmanız önerilir. Dairesel bir şekilde torbaları döşüyorsunuz ve yukarı çıktıkça daraltıyorsunuz, isterseniz sağlamlaştırmak için kancalı tellerle birbirlerine zımbalayabilirsiniz ve en sonunda da toprak, kil ve saman ile üzerini iyice sıvamanız gerekiyor ki sağlam olsun.

Başka tekniklere ulaşabileceğiniz bazı İngilizce kaynaklar şunlardır;

 http://www.themudhome.com/earthbag-building.html
∴ http://www.naturalbuildingblog.com/earthbag-house-in-turkey-survives-6-1-earthquake/
∴ 
http://www.greenhomebuilding.com/riceland.htm
http://www.earthbagbuilding.com/projects/smalldomes.htm

Aşağıdaki fotoğraflar 2010 yılında İngiltere’deki Sussex bölgesinde yapılan bir toprak kubbeye aittir. Yapım aşaması 20 kişiyle 3 gün sürmüştür.

 

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol