Ana Sayfaİnsan ve ToplumKundalini Yoga Üzerine Notlar | Farkındalık Okulu

Kundalini Yoga Üzerine Notlar | Farkındalık Okulu

-

Kundalini yogaya biraz bakalım, entelektüel olarak günümüze aktarılanlarla başlayalım.

Laya yoga olarak da bilinen Kundalini Yoga, Hinduizmin Şaktizm ve Tantra okullarından etkilenen bir yoga okuludur. Adını, meditasyon, pranayama, mantraların söylenmesi ve yoga asanalarıyla  kundalini enerjisini uyandırma üzerine odaklanarak üretir. Uygulayıcılar “farkındalığın yogası” olarak adlandırır; Kundalini Yoga “bir insanın yaratıcı ruhsal potansiyelinin yeteneklerini değerlendirebilmek, gerçeği konuşturmak ve başkarlıan hizmet etmek, iyileştirmek için gerekli merhamet ve bilinç üzerinde yoğunlaştırmayı” amaçlar. [1]

Özgür ve açık kütüphanelerden bu bilgiyi aldıktan sonra kendi içsel gözlemlerimize dönelim.

Durga, diğer adlarıyla Şakti, Devi.

Bu arada Şaktizm Sanskritçede “enerji doktrini, güç, Tanrıça” olarak geçiyor ve  metapsişik gerçekliğin dişil enerji olarak kabul edildiği ve Devi’nin (tanrıçanın) yüce olduğu bir Hinduizm geleneğiymiş. Konunun dişil enerjiye dönmesi ne kadar ilginç değil mi? Maneviyat çalışmanın, Yaradanı, sistemi, enerjileri ne derseniz artık buna, basamaklarında dişil enerjiler var. Ana Tanrıça olayı. Dişil ve Eril enerjilerin gözlemlenmesi konusunda sıkıntımız var. Bunun ne demek olduğuna dair fikrimiz sadece entelektüel. Taşıdığımız bedenin enerjisiyle bir oluyoruz genellikle ve bütün sistemin böyle çalıştığını öngörüyoruz. Bu noktada yargı çıkarmak değil, kişilere değer farkı için örnekler vermeye çalışıyorum. İstediğiniz bedende istediğiniz enerjilerle çalışıyor olabilirsiniz. Kundalini Yoga sisteminin üzerine inşa edildiği pratik böyle. Bunu irdeliyoruz.

Ezoterizmde de dişil enerji vardır ve kundalini yengemize göndermeler yapılır. Bu dünya, üç boyutlu, ilüzyonlu, albenili, gerçeğe çok yakın, gölgenin düştüğü, bir şeylerin gizlendiği apapaçık kendini var etmediği bu maviş kürede dişidir. AAAA, nasıl iş bu?

 

Temiz İş.

Dişil ve eril olarak ayrıca açıklamak istemiyorum, diğer yazılarda buna değinmiştim şimdi kundalini oktavında kalalım. Yukarıdaki bilgilere de bakarsak, kişi neden kundalini yoga çalışmalıdır? Birçok nedeni olabilir, ortam yapmak, sosyallik, moda, herkes birşeyler yapıyor, bir aylık üyelik aldım öyle giriyorum, arkadaşım söyledi, en yakın arkadaşım da oraya gidiyor ben yin yapıyorum ama arada oradayım da, çakraları açmak istiyorum, kundaliniyi uyandırmak iyiymiş, gider de gider. La Kabel. Peki.

Yogiler içsel uyanış ve birliğe gelme, hatırlama pratiğini bunlar için mi olgunlaştırdı? Sanmıyorum. Kundalini yoga, enerjilerle çalışılan bir yoga şekli. Enerjisiz bir şey yok, her şeyde bir şifa ve karşılaşma var. Burada olan şey, bedenin enerjiyi alması için olası potansiyellerini kullanmak. Nedir bunlar? Nefes çalışmak gibi. Nefes bedene bir giriştir. Bu giriş kullanıp başka başka işler yapmak. Görmek, bu bedene bir giriştir ve içsel gözleri içsel imajinasyona odaklayıp başka başka işler yapmak. Eller, deri hissetmek bedene bir giriştir ve  el mudaları ile diğer algıların elde etmeye çalıştığı pratiği desteklemek. Bu böyle gidiyor. Beş duyu ile algılanan etrafımızdaki gerçeklikten (?) çıkmak, kendimizi hatırlamak ve buraya geri gelip ne yapmaya çalıştığımız anlama pratikleridir kısaca.

Kundalini yoga pratiklerinde, Hindu ezoterik sistemindeki entelektüel bilgeliği burada var mıdır? Muhakkak vardır. Bu bilgileri “Doğu“ “Batıya“ vermiş midir? Bilemiyorum. Bize dışını vermişler gibi. Aşağı bakan köpek, kurbağa, karga, güvercin… EE, bu işin dışı. Bunu hareketleri beden yapıyor. Bunu nereye bağlayacağım? Kundalini Yoga buna biraz izin veriyor. Kişiyi içindekilerle karşılaştırıyor. Yetiyor mu?

Sana kalmış.

Yoga pratiğinde 1.5 saat sonra bedensel haz cepte. Mantık, kişiyi pış pışlar. Yoga da yaptın, iyi oldu kendini mutlu hissedersin, enerjinin hayvansal seviyede yükselmiştir, güven gelir, beden dengelendi, haz zaten gelmişti. Hayvansal seviyede yoga pratiği ile elde ettiğin bu canlılığı nasıl kullanacaksın? EE, hayata neden geldin? Hemen kızdın, benlikler, diğer şeyler?

Burada yol başlıyor dostlar. Yol, kendini gizlemiş olanı anlamak, kendini hatırlamanın yolu. Gidilecek başka bir yol yok. Yapacak başka bir şey yok. İçimiz kendimizi kandırdığımızı bilir, olayandığımızı biliriz. Varlığın ihtiyacı için gerekli olan karşılaşmaları yapmak, mekanların ve an’ın ihtiyacını vermek bu hayattaki işlerimizden.

Yüksek Şuur Akademi’de bu bilgiler çalışılır. İç gruplarla yol kendini var eder. Arayanların bir arada olduğu planlara sevgilerle.

Ateş nefesini unutmayın.

Kapak Görselijohndalton.me | Alıntı | [1] | Durga | wikipedia

SON YAZILAR

Nedir bu normal?

Normal, Latincesi normalis olan “gönyeli, ölçüye uygun” sözcüğünden gelmektedir. Ayrıca Fransızca normale de “kurala uygun, kurallı” sözcüğünden alıntıdır. Norm, Fransızca norme "kural, standart, ölçü" sözcüğünden gelmektedir...

Tek kişilik azınlık

Sürekli bir şeylere yetişme çabası... Hep geç kalmışlık hissi içerisinde geçen günler... Düşünmeye bile zaman bulamayan insan selleri... Düşünmek bile istemeyen ve bundan kaçmaya çalışan...

Sessizliğin Sesi ve Mizofoni

Sümer’in baş tanrılarından Enlil, bir gün insanlardan çok rahatsız olduğu için onları yok etmeye karar verir. İnsanlardan rahatsız olmasının tek nedeni ise çok fazla üremeleri...

Arkeik Çığlık

"Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında elbette kat edilen epeyce bir yol vardır ama bilgi ve teknoloji çağında kulaklardaki o arkeik söylem, aslında kadının var olması gereken alanı...
Avni Onur Sevinç
Avni Onur Sevinçhttps://www.avnionursevinc.com/
Gelişimimize uygun ekolojiyi inşa etmek için çalışan bir Doğa. Doğa, aynı zamanda arkadaşlarını da arar. Bu temiz ekolojide olmak ister misin?

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol