Küçük bir alanda yaşamak çoğu zaman bir bahçeden yoksun olmak anlamına gelebilir. Çıkılabilecek bir arka bahçe veya bazen balkon gibi herhangi bir dış alanın yokluğu meyve ve sebze yetiştirmek gibi bir seçeneğinizin bulunmamasına neden olabilir. Daha büyük evi ve bahçesi olanlar bile neredeyse bahçeciliği imkânsız hâle getiren uzun, kara ve sert kışların sürdüğü yerlerde yaşadıkları için benzer sorunlarla karşılaşabilirler.
Bu problemler Montrealli Bryce Nagels’e, özellikle küçük alanlar için dizayn edilen ve boyu iki metreyi geçen dikey çiftlikler olan “Besin Kulesi”ni geliştirmesi için ilham verdi.
İki metre uzunluğundaki Besin Kulesi, küçük alanlara rahatlıkla sığabiliyor. Bu dikey çiftlikler, minerallerin ve suyun bitki saksılarının altına iletilmesiyle bitkilerin içeride büyümesine olanak sağlıyor. Nagels; marul, pazı, ıspanak ve bol miktarda nane, maydanoz, reyhan ve kekik gibi baharatları sürekli yetiştirebildiğini söylüyor. Hatta domates ve kavun bile yetiştirebiliyor. Besin Kulesi, su ve minerallerin her saksının altından yukarıya doğru pompalandığı hidroponik (toprak kullanmadan su içinde bitki yetiştirme yöntemi) sistemle çalışıyor. Nagels’in internet sitesine göre, sistemde kule için özel tasarlanan besleyici bir tonik kullanılıyor. Genelde bu karışım bitki temelli kaynaklardan oluşuyor ve tamamı sürdürülebilir kaynaklardan elde ediliyor.
Her yerde kullanıma uygun bu kule, kendi aydınlatma sistemiyle birlikte satılıyor. Sistem, yatay dikim alanının kapladığı alanın sadece onda birini kaplıyor.
Bin 299 dolarlık etiket fiyatı biraz yüksek olsa da en azından hayatınız boyunca ev yapımı salata yapmak için gerekli malzemelerin birçoğuna sahip olacaksınız. Ürün 1 Aralık 2015’te piyasaya sürülecek ve şimdilik sadece ön siparişle alınabilecek.
Şirket, sistemin aynı zamanda eğitim aracı olarak da kullanılacağını umuyor. Besin Kulesi’ni sınıflarının bir parçası gibi kullanmaya ilgi gösteren öğretmenler için şirket ayrıca bir ders planı sunuyor. Bu ders planı çocukların kendi yetiştirdikleri meyve ve sebzelerin tadına varabileceği tohum çimlendirmekten hasata kadar olan süreci kapsıyor. Ayrıca şirket, satılan her 50 “Besin Kulesi” için bir okula ürünü ücretsiz veriyor.
Besin Kulesi’nin yaratıcıları yiyeceklerin nereden geldiği ve kendi yiyeceklerini nasıl yetiştirebilecekleri konusunda başkalarını da eğitmeye önem veriyor. Besin Kulesi sadece uzun vadede kârlı çıkmanızı sağlamaz, aynı zamanda çevre ve bedeniniz için de oldukça faydalı bir üründür.
Kaynak: The Plaid Zebra