Nikaragualı kadın yazar Giaconda Belli‘nin kaleme aldığı “Portakal Ağacında Oturan Kadın“, devrim mücadelesi, kadın mücadelesi ve ekoloji mücadelesinin çeşitli ögelerini içinde barındıran bir kitap.
Kitabın ana karakteri olan Lavinia, görece zengin ve maddi zorluklardan uzak bir aileden gelmesine rağmen, çevresindeki eşitsizlik ve sömürü onun devrim mücadelesinin içine çekilmesine neden olur. Bununla birlikte hem aşkı özgürleştirmek için yürüyecek hem de bu aşk ile birlikte devrimci mücadele içerisinde de yer etmiş olan erk yapıya karşı kendi özgürlüğünü savunma mücadelesini yürütecektir.
Başarılı bir mimar olarak tanıtılan Lavinia’nın hikâyesi, en kanlı dikatatörlük dönemlerinde dahi kapitalist sistem içerisinde yer edinen bireylerin, bu yerlerini mücadeleye katkı sağlamak adına kullanabilmeleri fırsatına dair bize ipucu vermekte. Çünkü sürekli katledilmekte olan insanları izlemek zorunda bırakılırken artık ne mesleğinde başarılı olmak mümkün olabiliyor ne de mutlu bir hayat sürebilmek.
Kapitalizm ve emperyalizme karşı direniş
“Diktatörlük bu işte, diye düşündü Lavinia, korku;
hiçbir şey bilmediğini söyleyen kadın…
Hiçbir şey bilmemek daha iyi, daha güvenliydi…
Gazeteleri okuduktan sonra çalışmaya,
taslağını çizdiği lüks evin yapı planlarına konsantre olmaya çalıştı:
fayans döşeli banyolar, avlular.
Ölen insanların fotoğraflarını kafasından atamıyordu.
Çizimlerin arasına giriyor, büyük odaların içinde,
dış avluların, çatının, balkonların arasında ortaya çıkıyorlardı.”
Lavinia’nın, Amerikan yerlisi kökeni ile birlikte doğa ile bütünleşmesini ve kendini bir portakal ağacı olarak nitelemesini anlatan şiirsel dil oldukça etkileyici bir biçime dönüşmüş durumda. Her bölümün başında yer alan bu şiirsel dil ile birlikte okuyucular olarak bizler de kendimizi doğanın üretkenliğine ve etkileyiciliğine bırakmış oluyoruz. Bunun yanı sıra İspanyollar tarafından istila edilen ülkesini korumak için direnen Kızılderili kökeni, Lavinia ile birlikte Kapitalizm ve Emperyalizme karşı bir direniş şekline bürünmektedir.
Hazırlayan: Gökhan Yıldırım