Ana SayfaKültür & SanatMüzikDoğa için Çal: Bu sefer doğa için "hayde" diyoruz

Doğa için Çal: Bu sefer doğa için “hayde” diyoruz

-

2009 yılında doğa sorunlarına farkındalık yaratmak için müziğin evrenselliğini, birleştirici ve bütünleştirici gücünü kullanarak ortaya çıkmış muhteşem bir proje: Doğa İçin Çal. İşte bu projenin fikir adamı, aynı zamanda ağaçlar.net’ten tanıdığımız Fırat Çavaş ile çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Fırat Çavaş

Doğa için Çal projesi nasıl ortaya çıktı? Bu aşamada zorlandığınız durumlar oldu mu?

2009 yılında yayınlanan Playing for change oluşumundan esinlenerek onlardan da izin alarak başladığımız bir projedir. Tabii onlar ile herhangi bir organik bağımız yok. Bizim agaclar.net ile bir bağımız var. O sitenin kurucusu da Doğa için çal projesinin isim annesi olan hem de benim annem olan Vildan Özfenerci. Projenin yapımcısı ve yönetmeni benim ancak Doğa için çal Vildan Özfenerci olmasaydı olmazdı.

Zorlandığımız durumlar çok olmadı. Ayağımızı yorganımıza göre uzattığımız için bir sorun ile karşılaşmadık. Çünkü yapabileceklerimizin ve yapamayacaklarımızın farkındaydık.

Proje için çok sayıda sanatçıyı bir araya getirmek kolay oldu mu?

İlk projeyi yaparken zorlanmıştık çalacak birilerin bulmakta fakat daha sonra www.dogaicincal.comda bir başvuru formu hazırladık. Projede yer almak isteyenler oradan başvurabiliyor. Şu an 30 bin kişi doğa için çal projesinde yer almak için başvurmuş durumda.

Şu an Doğa için Çal projesindeki sanatçı sayısı kaç? Herhangi bir sayıda sınırlı tutuyor musunuz?

Tam sayısı vermek zor ancak 500’ün üzerinden olduğunu tahmin ediyorum. Bir doğa için çal projesinde yer alacak kişi sayısı tamamen esere ve onun sözlerine bağlı. Şarkı uzun ise elbette daha fazla kişi sığıyor.

Projeye verilen desteği yeterli buluyor musunuz? Destekçileriniz var mı? Varsa kimler?

Şöyle söyleyeyim. Gaia Dergi şu an bizim ile röportaj yapıyor. Yani bizim farkındalığımızı arttırarak doğa için çal projesine destek oluyor. Bu bir destektir. Dolayısı ile dinleyiciler, bizi sosyal medyada paylaşanlar en önemlisi doğaseverler bizim en büyük destekçilerimiz.

Proje için şarkıları seçerken neye göre karar veriyorsunuz? Yeni çıkan projede “Hayde” türküsünü seçtiniz, özel bir nedeni var mı?

Çok önemli kriterlerimiz yok. En önemlisi herkesin bildiği bir eser seçmeye çalışmamız. Hayde türküsünün özel bir nedeni yok. Projeye uygun olacağını düşündük. Hayde’nin bestecisi ki o da projede yer aldı, Melek Akman ile iletişime geçtik o da bize Haydeyi kullanmamız için izin verdi. Bu arada yardımlarından dolayı Kalan Müzik’e de teşekkür ederiz.

Doğa için Çal 8 “Hayde” bir haftada 4,5 milyon izlenmiş, bu başarının sırrı sizce ne?

Doğa için çal projeleri her çıktığında Türkiye’de çok konuşulan konulardan biri oluyor. Bu tabii ki projeyi yılda bir yapmamızında etkisi. İnsanlar projeyi dört gözle bekliyorlar sağ olsunlar. Cem Yılmaz’ın projeye etkisi elbette var ancak sadece Cem Yılmaz olduğu için çok izlendi denemez. Şöyle bir örnek vereyim; 2010 yılında bir gazeteye çıkmıştık. Başlık şöyleydi. “2 Günde 50 bin izlendiler!” 2010 dan 2017ye sosyal medya ve youtube kullanımı çok arttı. Dolayısı ile 1 haftada 4.5 milyon günümüz youtube kriterlerine göre fena değil ancak çok da şaşırtıcı değil. 🙂

Doğa için Çal 8 Hayde şarkısına oldu, Hayde şarkısı deyince akla gelen ilk isim haliyle Cem Yılmaz oluyor, projeye nasıl katıldı?

Evet Hayde şarkısını geniş kitlelere Av Mevsimi filmindeki performansı ile yayan Cem Yılmaz olmasaydı Hayde şarkısı tamamlanmış sayılmazdı bizce. Onun için projede yer alması bizim için önemliydi. Cem Yılmaz ile birlikte çalışan Orçun Baş arkadaşım sayesinde ona ulaştık. O da onca işinin arasında bizi kırmadı ve projeye dâhil olmayı kabul etti. Buradan bir kez daha Hem Cem Yılmaz’a hem de Orçun Baş’a Doğa için çal projesine verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim.

Projenin hem yapımcısı hem de yönetmenisiniz, çekimler nasıl geçti?

Hayde şarkısının çekimleri biraz üzücü geçti çünkü 2010dan beri kullandığımız Ersan Özcan’ın vesile olduğu, Akçaabatlılar derneğinin bize aldığı çok sevdiğimiz kameramız bozuldu. Çok eski bir teknolojiye sahipti, kasete çekiyordu belki HD bile değildi. Ancak projeye emek veren birisiydi bizim için. Zaten uzun yıllardır sahip olduğumuz yeni kameramıza geçtik. Ancak eskisini unutmayıp yeni kameranın görüntüsünü bozup eskisinin anısını yaşattık 🙂

Bizimle paylaşmak istediğiniz anılarınız var mı?

En güzel anımız 29 Mayıs 2017de gerçekleşti. Euro Panoramicin katkıları ile Ankara, Akyurt’ta Doğa için çal hatıra ormanı oluşturuldu. Biz de gidip fidanları kendimiz diktik harika bir gündü!

Doğa için Çal projesi milyonlara ulaşıyor ama özel olarak tanıtım çalışmaları yapıyor musunuz?

Kendi sosyal medyalarımızdan neler yapacağımızın çalışmasını yapıyoruz. Proje çıkınca sizin gibi mecralar, televizyonlar internet siteleri biz istemeden zaten haber yaptıkları için bize en güzel desteği vermiş oluyorlar.

Doğa için Çal 8 yen’i çıktı ama halihazırda başka projeler var mı?

Evet 9 ve 10’un çalışmaları başladı. Ancak ne zaman çıkar bilemiyoruz. 🙂

Bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederim.

Ben de teşekkür ederim.

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol