İsveç merkezli çevrimiçi müzik şirketi Spotify, Southern Poverty Law Center (SPLC)’ın* “nefret grupları” olarak nitelendirdiği ve beyazların üstünlüğünü savunan birçok müzik grubunu içeriğinden kaldırdı. Şirketin sözcüsü farklı ırklara, dinlere veya cinsel tercihlere karşı şiddeti körükleyen içeriklere göz yummayacaklarını söyledi.
Bu tarz grupların ve şarkıların yayılmasında başlıca sorumluların plak şirketleri ve dağıtımcılar olduğunu söyleyen bir Spotify sözcüsü, “farklı ırklara, dinlere veya cinsel tercihlere karşı şiddeti körükleyen ya da nefrete teşvik eden yasa dışı içeriklere ve materyallere” göz yumulmayacağını söyledi. Billboard dergisine konuşan sözcü, “Bu tarz içeriklerden haberimiz olduğu an hemen harekete geçiyoruz. Gelen şikayetler sayesinde şimdiye kadar birçok grubu içeriğimizden çıkardık ve kalanları da incelemekteyiz” dedi.
İngiliz müzik grubu Skinfull da SPLC tarafından nefret grubu olarak nitelendirildi.
Spotify ayrıca, açıklamasında “uğruna savaşmaya değer bir Amerika için müzik” olarak tanımlanan ‘Patriotic Passion’ (Vatanseverlik Tutkusu) adlı çalma listesini de kaldırıyor. Listede Jimi Hendrix’in “Star Spangled Banner”, James Brown’ın “Living in America”, RuPaul’un ”American” ve Fuerza de Tijuana ve Omar Ruiz’in “El Americano” düeti gibi şarkılar yer alıyor.
‘Nazi İmparatorluğu Marşları’ adlı çalma listesi.
Spotify, beyazların üstünlüğünü savunan ırkçı grupları içeriğinden çıkarma kararını Digital Music News adlı web sitesindeki bir eleştiri yazısı üzerine aldı. Paul Resnikoff, ‘I Just Found 37 White Supremacist Hate Bands On Spotify’ (Spotify’da beyazların üstünlüğünü savunan 37 tane nefret grubu buldum) başlıklı yazısında “Charlottesville’deki şiddetli çatışmaların ardından ve Trump’ın başkan seçilmesini takip eden süreçte gittikçe artan ırkçı söylemlerle, Spotify’daki beyazların üstünlüğünü savunan müziğin varlığı farklı bir anlam kazanıyor” diye yazmıştı.
Charlottesville, Virgina Protestoları
Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump’ın, Charlottesville’de toplanan ve aralarında beyazların üstünlüğünü savunan ırkçılar, neo-Naziler ve KKK** üyelerinin olduğu protestocularla ilgili yaptığı “çok iyi insanlar” yorumu tartışmalara yol açtı. Senatör John McCain, ırkçılar ve faşizme karşı savaşanlar arasındaki farkı açıkça ortaya koymadığı için Trump’ı eleştirdi: “Irkçılar ile nefret ve gericilik karşısında dimdik duran Amerikalılar arasında ahlaki yönden hiçbir benzerlik yoktur. ABD başkanı da bunu söylemelidir.”
McCain’e bir destek de demokratların eski başkan adayı Jeb Bush’tan geldi. Bush, “Zaman ahlaki açıklık zamanıdır, belirsizlik zamanı değil. Başkan Trump’ı Charlottesville’de yaşananlardan dolayı ülkeyi ayrıştırmaya değil, birleştirmeye davet ediyorum. Ülkemizin iyiliği için Beyaz Saray’ın ırkçılığa ve nefrete müsamaha göstermeyeceğini açıkça söylemeli” dedi.
*Amerika’daki nefret gruplarını ve diğer radikalleri tespit ederek haklarında yasal işlem başlatan bir organizasyon.
**Ku Klux Klan, 24 Aralık 1865’te ABD’de Tennessee’de kurulan siyahi karşıtı aşırı faşist bir gizli örgüt. (Wikipedia)
Kaynak: The Independent