WWF ve Londra Zooloji Derneği’nin hazırladığı rapora göre denizlerdeki canlılık 1970’ten bugüne yarı yarıya azaldı. Son 40 yılda deniz memelileri, kuşlar, balıklar ve deniz sürüngenlerinin nüfusu yüzde 49 oranında azaldı.
Araştırmaya göre insanların besin olarak kullandığı türlerde ise durumun daha da kötü olduğu ortaya çıktı. Tonbalığı ve uskumru nüfusu yüzde 74 oranında düşüşte.
World Wide Fund for Nature (Dünya Doğayı Koruma Vakfı / WWF) ve Londra Zooloji Derneği’nin hazırladığı raporda aşırı avlanma gibi insan kaynaklı sebeplerin yanı sıra iklim değişikliğinin de bu duruma etkisi olduğu belirtildi.
WWF Başkanı Marco Lamberini, insanların deniz canlılarına yeniden üremek için zaman vermeden hızla avlanırken aynı zamanda balık üretme havuzlarını da yok ederek okyanuslardaki yaşama ciddi zararlar verdiğini açıkladı.
Rapora göre, Asya’da oldukça lüks bir yemek olarak bilinen omurgasız hayvan sınıfına ait denizhıyarı popülasyonunda Galapagos’ta yüzde 98, Kızıl Deniz’de yüzde 94 oranında düşüş kaydedildi. Ayrıca canlılar için beslenme ve üreme alanı açısından önemli olan deniz yosunu ve mangrov gibi habitatlar da büyük oranda azalmış durumda.
Tüm bu düşüşte iklim değişikliğinin de rol oynadığı biliniyor. Rapora göre okyanuslar tarafından emilen karbondioksit, suları daha asitli hâle getirerek birçok türe zarar veriyor.
Araştırmacılar geçtiğimiz 45 yılda şimdikinden bin 200 daha fazla tür inceledi.
Kaynak: BBC