Ana Sayfaİnsan ve ToplumYeşil FelsefeSürekli tüketime karşı kişisel, mutlu adımlar

Sürekli tüketime karşı kişisel, mutlu adımlar

-

Şehirde büyüyen herkes bilir ki, ihtiyacın olanı üretmektense, yapılmış halde satın almak daha kolaydır ve zaman kazandırır. Fakat düşünmeden ya da zararsız olduğunu farz ederek attığımız her adım, geleceğe bırakacağımız yegane eylemlerdir. Kişisel tüketimimizi mümkün olduğunca aza indirgeyerek ne dünyanın canına ne de dünya üzerinde yaşayan herhangi bir cana zarar verelim. Ve bunu yaparken de hep gülümseyelim zira ufak da olsa bulunduğumuz katkıdan gurur duymalıyız!

İsrafı önlemenin ilk ve en önemli adımı satın alırken dikkatli davranmaktır.

• Basitleştir: Hayatını mümkün olduğunca basite indirge. Yalnızca düzenli olarak kullandığın veya kullanmaktan hoşlandığın eşyalarını sakla. Sahip olduğun şeylerin sayısını düşürmeye gayret ederken kaçınılmaz olarak daha az satın alacak ve gelecekte daha az atık üreteceksin.

Ödünç alma

• Daha az satın al: Genel olarak bir ürünü satın alırken ona gerçekten ihtiyacın olup olmadığını, ürünün üretimden geçerken çevreye ne kadar zarar verdiğini göz önünde bulundur. Gözüne kestirdiğin bir ürünü hemen satın almaktan ziyade bir süre beklersen ona gerçekten ihtiyacın olup olmadığı netleşecektir.

• Arkadaşlarınızdan ya da ödünç alma sitelerinden ödünç al.

• Kağıt peçeteleri bezlerle, kağıt havluları normal havlularla değiştir.

Yeniden kullan!

Medya bizi her zaman ‘yeni’, ‘geliştirilmiş’, ‘özel’ olan ürünleri almaya teşvik eder. Fakat zaten halihazırda öyle çok ‘şey’imiz vardır ki sahip olduklarımız çok uzun süre hayatta kalmamıza yeter de artar bile!

• Geri dönüşüm kağıdı kullan.

• Freecycle (Kullanılmış eşyalarınızı ihtiyacı olan ya isteyen birine vermek)

• Poşet torbalarınızı yıkayıp yeniden kullan.

• Komşularınızla paylaş!

Yeniden kullan

• Tek kullanımlık eşyalarını değiştir: Bir kez kullanıp atacağınız eşyalar yerine size kullanım sürekliliği verenleri tercih edin. Örneğin; batarya, şarj edilebilir piller, kahve filtreleri vs.

• Kullanılmış satın alın: Mümkün olan her zaman kullanılmış ürünler satın almayı tercih et. (İkinci ev kıyafetler, ev eşyaları gibi)

Geri dönüştür!

• Geri dönüşüm kutuları kullan.

• Mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş malzeme kullan.

• Çöp üretiminizi azaltın. Kompost yapımını öğrenerek yiyecek atıklarınızı değerlendir.

Yiyeceğiniz için:

“Dünya, milyonlarca insanı topraksız, evsiz, parasız bir halde kendi yiyeceklerini bile satın alamayacak duruma iten bir yöntem ile yanlış besini üretiyor.”

Toprağın bunca bereketine rağmen açlıktan ölen nice insanlar var. Yaşam alanları ellerinden alınan nice canlılar… Zaten yanlış olan sistemi yanlış adımlarla daha da beslemek yerine, ufak da olsa alternatif çözümler aramalıyız.

• Yerel tüket.

• Evinizin bahçesinde ya da balkonunda kendi yiyeceğini yetiştirmeyi deneyi.

• Vejetaryen ya da vegan olmayı dene. Merak ettiklerini öğrenebileceğin siteler:

www.vejetaryenkulubu.com
www.tvd.org.tr
www.haytap.org
Vegan beslenme tabloso 1

Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nin vegan beslenme tablosunu incelemek için tıklayınız.

vegan beslenme tablosu 2

Vegan Kolektif tarafından hazırlanan Vegan-Vejetaryen Beslenme Raporu için tıklayınız. 

Diğer küçük tavsiyeler:

• Gereksiz lambaları söndür. (Hatta karanlığın güzelliğinin farkına bir mum yakarak da varabilirsin.)

• Doğal bakım ürünleri kullanmaya özen göster. Özellikle zeytinyağı sabunu gibi doğal sabunlar, cildine ve saçına kullandığın birçok kozmetik üründen kat ve kat iyi gelecektir.

• Yiyecek atıklarını atmadan önce onları değerlendirebilmek için küçük araştırmalar yap. Örneğin; portakal kabuklarından temizlik malzemesi olarak yararlanırken, kimyasal temizlik ürünlerinden de kaçınmış olursun.

• Televizyonunu sabaha kadar açık tutmak yerine uyumadan önce tüm elektronik eşyalarınızı kapalı hale getirirsen, bu senin için hem daha sağlıklı olacaktır hem de size enerjiden tasarruf fırsatı sağlayacaktır.

• Yürü, yürü, yürü. Kısa mesafelere aracınla ya da toplu taşıma araçlarıyla gitmek yerine yürümenin; yürürken düşünmenin ve temiz havanın tadını çıkar.

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Bahar geldi: Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli, talihiniz hep bol olsun

Zaman akıp gider... İnsan bu hayattan geçerken nice mevsimleri ve nice baharları da beraberinde yaşar. Belki farkındadır, belki de bilincinde değildir ama kaç kez kim...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol