Ana Sayfaİnsan ve ToplumTai Chi üzerine notlar

Tai Chi üzerine notlar

-

Tai Chi, Çin’in içsel dövüş sanatlarına verilen genel isimdir ve temelinde yin ve yang enerjisi olduğu söylenir. Yazımızda içsel dövüşmek ne demek ve bu nasıl bir sanat olmuş, form ve biçimlerle yapılan hareketlerin “sağlığa” olan etkisini işlemeye çalışacağız.

Tai Chi’nin temelinde yin ve yang olduğu söylenir dedik. Niye bunu söylenti olarak aldık? Çünkü bu şekilde deneyimlemedim ve sadece entelektüel olarak söyleyebiliyorum. Doğru mu değil mi bir fikrim yok. Ama hareket denilen şeyin kaynağına dair bir fikrim var ve bunu da (Tai Chi’yi) kapsıyor. Hareket, maddenin bir özelliği değildir. Maddenin verdiği bir tepkidir, o andaki ihtiyaca göre (Kimin ihtiyacına göre(?)). Yani, maddeye üst bir tesir geliyor ve madde üç boyutta ve göremediğimiz diğer boyutlarda hareket ediyor (?). Görememek? Düşünce gibi, Dua gibi, rüya gibi, içine doğma gibi, birçok örneği var. Peki, maddenin hareket özelliği yok. Ama her tarafımızda şeyler hareket ediyor, hatta cansız/hareketsiz bir şey yok diyoruz evrende? Çünkü gözlemliyoruz ve madde kendini var ediyor, hareketle. Senin gözlemin, diğer bir değişle senin dikkatin maddenin üzerinde olduğu için hareket ediyor. Bunu Quantum söylüyor. Peki, evrende hiç göremediğimiz yerler nasıl hareket ediyor ya da hareket ediyor mu?

Bilmem.

Çok yukarılara çıkmayalım, uzay evren galaksiler… Yere, toprağa, çamur ve Su’dan yaratıldığımız yere inelim.  Topraktan mı yaratıldık? İçimizde su mu var? Ateşli bir su değil mi? 36.5 derece sabit üç aşağı beş yukarı. Havası da var. Oh, dört elementi de bulduk içimizde.

Denge.

İçsellik şu anda en önemli konumuz. Dışsallıkla ilgileniyoruz. Burada bir köprü var arkadaşlar. Dış hep olacak. Kabuklar olacak, çok sonra kabuklar incelir de iç/dış birleşir o zaman başka şeyler yazarız ama şimdiki konu, içeriden dışarıya bakmak. Biz dıştan dışa bakıyoruz. Mesela kalçaların, göbeğin/kasların, göğüslerinle ilgili aynaya bakıp dışsallık üzerine yorumların yapıldığı bir bakış. Böyle bakılmasın demiyorum, böyle baktığının farkında olsak daha iyi olur diyorum çünkü içten dışa bakınca gördüğün şey başka oluyor. Seçimlerindeki nedenselliği görmeye çalışıyorsun.  Anlamaya çalışıyorsun, birleştirmeye hatırlamaya çalışıyorsun.

Gelelim Tai Chi’ye.

Kısaca anlatmaya çalıştığımız hallerde Tai Chi ne yapıyor? Kaba dualiteden içeri girme fırsatı veriyor bize. Kaba dualite dediğim iyi kötü gece gündüz diyerek anlatılan yin ve yang kavramı Tai Chi içinde. Hakeret, dualiteden dolayı oluşan ve sonunda değer farklanması yaratan bir eylemdir. Bu değer farkları birleşir ve tahterevallinin diğer ucunda birikir, bu birikmişlikler negatif de olabilir pozitif  liyakatlar da olabilir ve sonuçta karşınızdaki kutup HaVaYa kalkar. Bu kalkış kişinin realitesinin değişmesidir. Yani, bizim etrafımızdaki mekan bizim ihtiyaçlarımıza göre değişmiştir.

Bize dışla iç arasındaki dengeyi verir. Bedenin ahengini oluşturan, kökleri derinlerde olan bir kontrol hali verir. Uygulayıcıyı şimdiye çeker ve dışındakilerden içindekilere bakarsın. Hareketin kaynağını senin akışındır ve sadece bir şeye tepki vermek için çıkmamıştır o hareketler. Sana ait olanların dışarıdaki ifadesidir. Beden üzerinden yaşanılacak gelişim/ilerleme ve dönüşüm yollarında dikkat ekstra önemlidir çünkü fizik beden hazza çok yatkındır. Eğer Qi gongtan haz alıyorsa beden, içsel olarak sen bunun doğruluğunu onaylamışsındır zaten ve hayvan istediğini yapar. Onun seni üst merkezlere ahengle taşımasını beklerken o bu arada hareket eder gibi görünür ama haz almaya başlamıştır bile.

Günümüz insanlığına dostça tavsiye verecek olursak, hareket edin derim. Yoga / Tai Chi ne buluyorsanız yapın, hayata neden geldiğinizin sorusunun cevabını size vermeseler de arayışa başlamış olursunuz. Daha sonra konu büyük soruları geldiğinde ise, Ezoterizm size kendini açmaya başlar, işte orada ne hayvan vardır ne de başka bir şey. Sen, yukarının geleni olarak çeyiz hazırlarsın nefes aldığın sürece.

Işıkların içindeki Ahenge

Kapak Görselimengkit.deviantart.com |

SON YAZILAR

Nedir bu normal?

Normal, Latincesi normalis olan “gönyeli, ölçüye uygun” sözcüğünden gelmektedir. Ayrıca Fransızca normale de “kurala uygun, kurallı” sözcüğünden alıntıdır. Norm, Fransızca norme "kural, standart, ölçü" sözcüğünden gelmektedir...

Tek kişilik azınlık

Sürekli bir şeylere yetişme çabası... Hep geç kalmışlık hissi içerisinde geçen günler... Düşünmeye bile zaman bulamayan insan selleri... Düşünmek bile istemeyen ve bundan kaçmaya çalışan...

Sessizliğin Sesi ve Mizofoni

Sümer’in baş tanrılarından Enlil, bir gün insanlardan çok rahatsız olduğu için onları yok etmeye karar verir. İnsanlardan rahatsız olmasının tek nedeni ise çok fazla üremeleri...

Arkeik Çığlık

"Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında elbette kat edilen epeyce bir yol vardır ama bilgi ve teknoloji çağında kulaklardaki o arkeik söylem, aslında kadının var olması gereken alanı...
Avni Onur Sevinç
Avni Onur Sevinçhttps://www.avnionursevinc.com/
Gelişimimize uygun ekolojiyi inşa etmek için çalışan bir Doğa. Doğa, aynı zamanda arkadaşlarını da arar. Bu temiz ekolojide olmak ister misin?

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol