Ana SayfaYeşilEko MimariTekstil atıklarını duvar panellerine dönüştürüyorlar

Tekstil atıklarını duvar panellerine dönüştürüyorlar

-

Spain’s Universidad Politécnica de Madrid’e göre, Avrupa’da her yıl yaklaşık 5,8 milyon ton tekstil atığı oluşuyor. Bunların çeyreği geri dönüştürülürken geri kalanı sadece yakılıyor veya çöpe gidiyor. Bu nedenlerle üniversitedeki bilim insanları çöpler için yeni bir kullanım alanı keşfetti: Tekstil atıklarını duvar panellerine dönüştürüyorlar.

Paneller iplik kalıntılarından elde edilen liflerden ve kıyafet üretimi yapan fabrikaların atıklarından oluşturuluyor. Kullanılan bu malzemeler hiçbir ön işlem gerektirmiyor.

İlk olarak, malzemeler liflerine kadar indirgeniyor. Ardından lifleri bir arada tutmak ve panellerin formunu oluşturmak için bağlayıcı olarak doğal hidrolik kireç kullanılıyor. Söylenene göre kireç yaygın olarak kullanılan çoğu bağlayıcıya göre daha az yanıcı özelliğe sahip ve daha az zararlı gaz üretiyor.

Düşük yoğunluklu bu paneller, benzer olarak üretilen diğer panellere göre ısı ve ses yalıtımında daha yüksek performansa sahipken aynı zamanda daha hafifler.

Ayrıca üretim sürecinde daha fazla enerji tasarrufu sağladığı söyleniyor.

“Bu yazıyı, New Atlas sitesinde yayınlanan Eco-friendly wall panels have some nice threads başlıklı makaleden Türkçeye Gaia Dergi için Gülten Şanlıgençler çevirmiştir.”

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol