Spain’s Universidad Politécnica de Madrid’e göre, Avrupa’da her yıl yaklaşık 5,8 milyon ton tekstil atığı oluşuyor. Bunların çeyreği geri dönüştürülürken geri kalanı sadece yakılıyor veya çöpe gidiyor. Bu nedenlerle üniversitedeki bilim insanları çöpler için yeni bir kullanım alanı keşfetti: Tekstil atıklarını duvar panellerine dönüştürüyorlar.
Paneller iplik kalıntılarından elde edilen liflerden ve kıyafet üretimi yapan fabrikaların atıklarından oluşturuluyor. Kullanılan bu malzemeler hiçbir ön işlem gerektirmiyor.
İlk olarak, malzemeler liflerine kadar indirgeniyor. Ardından lifleri bir arada tutmak ve panellerin formunu oluşturmak için bağlayıcı olarak doğal hidrolik kireç kullanılıyor. Söylenene göre kireç yaygın olarak kullanılan çoğu bağlayıcıya göre daha az yanıcı özelliğe sahip ve daha az zararlı gaz üretiyor.
Düşük yoğunluklu bu paneller, benzer olarak üretilen diğer panellere göre ısı ve ses yalıtımında daha yüksek performansa sahipken aynı zamanda daha hafifler.
Ayrıca üretim sürecinde daha fazla enerji tasarrufu sağladığı söyleniyor.
“Bu yazıyı, New Atlas sitesinde yayınlanan Eco-friendly wall panels have some nice threads başlıklı makaleden Türkçeye Gaia Dergi için Gülten Şanlıgençler çevirmiştir.”