Ana SayfaGüncelSöyleşiVegan beslenme için bir adım daha: Vegan kasap Limonita

Vegan beslenme için bir adım daha: Vegan kasap Limonita

-

Birçok haber kaynağından, sosyal medya kanalından “İlk vegan kasap Kadıköy’de açıldı” haberleriyle kendileriyle tanışmış olduk. Büyük emek ve özveriyle pandeminin bu zor günlerinde böyle bir girişim yapmaktan çekinmeyen Deniz ve Türker ile vegan kasap kavramı üzerine sohbet ettik. Keyifli okumalar ?

Vegan kasap nedir? Türkiye’de sizden başka bir örneği bulunuyor mu?

Yalnızca bitkisel bazlı et alternatifleri satan bir kasaptır Vegan Kasap. Türkiye’de henüz bizden başka örneği bulunmuyor, ama dünyada giderek yaygınlaşan ve kabul gören bir girişim kolu haline geldi. 

Bizim için vegan kasap yalnızca bitkisel et üretmek ya da satmak değil, aynı zamanda bu ürünleri vegan bir kasap olmanın birçok başka sorumluluğu da var. Paketlerken kullandığımız plastikten, gün içerisinde çıkardığımız atığa, ürünleri koyduğumuz torbaya, bu ürünleri minimum karbon ayak izi ile müşteriye ulaştırmaya kadar her açıdan düşünmeyi içeriyor. Karbon ayak izimiz sıfır değil belki, ama endüstrinin doğaya “karşı” değil doğanın devamlılığı için uğraşan bir parçası olmak amacımız.

Sunduğunuz ürünlerden ve içeriklerinden kısaca bahsedebilir misiniz? En çok beğenilen ürünleriniz hangileri ? 

Kasap sucuğu ve diğer vegan sucuk alternatifleri çok beğeniliyor çünkü bitkisel beslenmeye geçince belki de değiştirmesi en zor gelen alışkanlıklardan biri kahvaltı oluyor. Türk sofrasında da kahvaltı geleneğinin yeri ayrı, malum. Tüm sucuk alternatiflerinin bu denli ilgi görüyor olmasını biz kahvaltının bu kadar sevildiği bir kültürde yetişmemize bağlıyoruz. 

Bir başka en sevilen ürünümüz de tantuni. Çünkü bütün ev yemeklerine eklenerek protein oranını ve besleyiciliğini artırabilir. Tantuni formunda olduğu için, yalnızca ev yemeklerine değil; dürüm, sandviç gibi kolay alternatiflere de eklenebilir. Bizce bu yüzden en beğenilen ürünlerimizden biri haline geldi. 

Ürünlerinizle şimdiye kadar herkeste yerleşmiş olan kısıtlı vegan ürün anlayışına da meydan okuyor gibisiniz ?  Ek olarak vegan ürünlerin pahalı olduğuna dair genel bir kanı da var gibi kafamızda, doğru mu sizce de?

Vegan ürünlerin pahalı olduğu algısı, meyvenin, sebzenin, bakliyatın da vegan olduğunun unutulmasından kaynaklanıyor bizce. Bu kıyaslama yapılırken de yine yalnızca endüstrileşmiş ürünler baz alınıyor. Biz de, elbette ki endüstrinin bir parçasıyız. Dolayısı ile bize bakarak veganlık pahalı algısı yaratılmasının, üstelik bitkisel beslenmenin bu denli kolay ve yaygın olduğu ülkemizde, büyük haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Kuru fasulye pilavı sevmeyen var mı? Yanında bir mercimek çorbası ile. İlla yoğurt arıyorsanız yanında, işte onun alternatifini sunmaya çalışıyoruz biz de. Kuru fasulyeyi etli yemeyi özleyemez mi bir vegan, sırf bitkisel beslenmeye geçti diye damak zevkini unutmak zorunda mı? Kuru fasulyeyi etsiz, mercimek çorbasını tereyağsız da yiyebilir bir insan. Damak zevki için bir yerlerde bir hayvanın eziyet çektiğini düşünüyorsa bunları hayvansal içeriklerle yemeyi reddedebilir. Ancak aynı lezzetleri, kuru fasulyeye bitkisel et, pilavına vegan tereyağ, yanında da fındık yoğurdu ile yemeyi istediğinde bu neden garip geliyor insanlara bu denli? Kendi vazgeçemediklerini başkaları özlüyor diye suçlamak, veganlara yapılan haksızlıklardan yalnızca biri. Örneğin fındıktan yaptığımız yoğurt alternatifine fındık yoğurdu denilmesine, ya da veganların yoğurt tadını özleme ihtimaline çok kızıyorlar. Oysa “çiğ fındıkları suda aktive edip, fermente ettikten sonra limon ile karıştırdığımızda elde ettiğimiz beyaz, kıvamlı madde” desek sorun çözülecek mi, ondan da emin değiliz 🙂 Vegan olanların birçoğu bu et ikamelerini de aramıyor ayrıca, ki ben bizzat onlardan biriyim. Vegan olmak chia tohumsuz ve avokadosuz bir hayat düşünemeyenlerin kurduğu bir dernek değil, vegan olmak bütün damak zevkini bir günde unutmak demek de değil, vegan olmak zaten yedikleriniz ve yemedikleriniz ile ilgili de değil. Vegan olmak hayvan sömürüsünün her aşamasının karşısında durmayı gerektiren bir yaşam biçimi, beslenme bu süreçlerden sadece biri. Biz de o süreci kolaylaştırmaya çalışıyoruz.

Farklı illere gönderim sağlayabiliyor musunuz ? 

Evet, kargolamaya uygun olan tüm ürünleri göndermeye çalışıyoruz. Ancak ürünlerde katkı maddesi kullanmamayı tercih ettiğimiz için, raf ömrü gibi nedenlerle gönderemediğimiz de pek çok ürünümüz oluyor. Websitemizde içerik bilgisini, kargoya uygun olan ve olmayan ürünleri güncelliyoruz. 

Hedefleriniz nelerdir? Bu tünelin sonu nereye varır, hayalleriniz nelerdir? 

Biz hedeflerimizden birine çok büyük bir tik attık bile. “Kasap” sözcüğünü seçme nedenimiz, veganlığın daha sık gündeme gelmesine ve daha da önemlisi gündemde kalmasına katkıda bulunmak. Yani TDK’yi okumadığımızdan değil 🙂 Tam olarak okuduğumuzdan, kasap denilince insanların aklına neyin geldiğini de, bunu yıkmak istediğimizi de çok iyi bildiğimizden bu kelimeyi seçtik. 

Ve “kasap” kelimesi tam da bu amaca hizmet etti bile.

Şimdi artık, vegan kasapları görmeye alıştırma sürecimiz başlıyor 🙂 Şaşırma evresini geride bırakıp, kafamızı çevirdiğimiz kasabın içerisinde hayvan eti değil bitkisel et görmeye alıştırma sürecimiz başlıyor 🙂 Şaşırtmak kolaydı, ama insanları buna alıştırmak hem vegan olanların hem de olmayanların hoşgörüsü, desteği ile olacak. Yalnızca kendimizden de bahsetmiyoruz. Vegan kasaplığın, vegan kozmetik dükkanı görmenin, vegan ayakkabıcının da yaygınlaşmasından bahsediyoruz. Birisi de Vegan Kürkçü açsın mesela, asla bir canlıya kıymak gerekmesin o kürk için. Vegan ayakkabıcı olsun. Ayakkabının veganı mı olur tartışılsın. Tartışılsın ki bir hayvan derisi kullanılarak ayakkabı yapmanın, sırf görsel kaygılar ile, o hayvana ne büyük haksızlık olduğu gündemde kalsın. Her mahallede bir vegan manav, pardon kasap, olana kadar çoğalır vegan popülasyonu umarız.

Tam da bu noktada #followthetram devreye giriyor. Vegan bir dünya mümkün derken, önce işe kendimizden, en yakın çevremizden, mahallemizden başlamak istiyoruz tabii ki. Bir veganın tramvayı takip ederek tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmesini, tramvay ve çevresinde daha da çok vegan mekan açılmasını hayal ediyoruz. Ve sonra da bunun mümkün olduğunu tüm dünyaya anlatmayı. 

Bizim tünelimizin sonu yok yani, ama tramvayı takip edersek ışık var. 

Sizlere nereden ulaşabiliriz? Sosyal medya hesaplarınız aktif midir?

Vegan Kasap’ın dışında 2 adet Vegan Restoranımız var Limonita olarak: birisi Kozyatağı’nda, ilk açtığımız yerimiz. Diğeri ise kasabın hemen 5 bina aşağısında Moda’da. Sosyal medyada twitter ve instagramda var olmayı seviyoruz. Restoran hesaplarımızı limonitaclub adresinden yönetiyoruz, kasap hesabımız ise limonitavegankasap. Sosyal medyayı hem doğru mesajı iletme biçimi olarak, hem de günlük hayatımızın eğlenceli kısımlarını paylaşmayı sevdiğimiz için epeyce aktif kullanıyor olabiliriz… Mizahı çok seven ve önce kendisiyle dalga geçmeyi bilen insanlarız. Yalnızca biz değil, tüm ekip arkadaşlarımız böyle, hepsi eşsiz ruhlar.

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol