Ana SayfaEkolojiYeryüzünden insanlar yok olursa dünya yok olur mu?

Yeryüzünden insanlar yok olursa dünya yok olur mu?

-

Bugün etrafımızda gördüğümüz her şey insanlara hizmet ediyor. Etrafımızda olup biten her şeyi kendi penceremizden görüp o şekilde anlamlandırmaya çalışıyoruz. Tüm dünya, insanı baz alan ve diğer her şeyi bu bakış açısına göre şekillendiren bencil bir düşüncenin parçası. Hepimiz kendimizi çok önemli görüyoruz. Dünyanın sonu, insanlığın yok oluşu konulu bilim kurgu filmleri çekiyoruz, sanki insanlık yok olursa her şey bir anda yok olacakmış gibi. Fakat insanlık kendi eliyle dünyayı mahvetmeye devam ediyor. Zaten bu gidişle insanlığın sonunu yine insanlığın kendisi getirecek.

Profesör Jens Christian Svenning ve Dr. Soren Forby yaptıkları araştırmalar sonucunda Kuzey Avrupa ve dünyanın birçok bölgesinde azalan memeli canlılara dikkat çekerek yaptıkları çalışmalar sonucunda insanlığın çevre kirliliği ve daha birçok etmen nedeniyle ekosisteme zarar verdiklerini bunun Afrika’da diğer bölgelere göre çok alt düzeyde olduğunu çünkü Afrika’da insanların doğaya minimum düzeyde müdahale ettiklerini ortaya koydu.

Başka bir araştırma sonucuna göre dünya üzerindeki en yırtıcı tür insan. Çünkü başka hiçbir canlı ekosisteme insanlar kadar zarar vermiyor.

Çok önemli gördüğümüz ve parçası olduğumuz insanlığın, evrenin merkezi olduğunu düşünmek, diğer her şeyi yok saymak ancak şişkin bir egonun ve akıl tutulmasının ürünü olabilir.

İnsan yok olursa dünya yok olur mu? Peki, dünya yok olursa güneş sistemi yok olur mu?

Evrende ne kadar küçüğüz görmek ister misiniz?

Hepimiz galaksideki küçük bir gezegende yaşıyoruz. Milyarca yıllık bir birikim sayesinde bugün geldiğimiz noktada oluşturduğumuz hiyerarşik bir canlılar sistematiğinin en tepesinde olduğumuzu düşünüyoruz. Dünyanın bizim etrafımızda evrenin de dünyanın etrafında döndüğüne inanıyoruz. Oysaki üzerinde yaşadığımız gezegen evrende küçük bir noktadan ibaret. Bizler ise bir gün yaşamı sona erecek olan birer canlıyız.

Bilim insanlarının tahminlerine göre ise insanlık yok olduktan 35 bin yıl sonra bile dünya insanlığın doğaya verdiği zararı tamir etmeye devam edecek. İnsanlığın endüstriyel atıkları sonucunda toprakta birikmeye başlayan kurşun ancak 35 bin yıl sonra topraktan temizlenmiş olacak.

Şişkin egolarımızdan sıyrılıp gerçeklerle yüzleşme zamanı

3 milyar yıl sonra bile yaşam her ne kadar bizim hayal edemeyeceğimiz formlarda bile olsa, devam edecek. 4,5 milyar yıl sonra ise  ABD’deki yarım milyon ton Uranyum-238 maddesi, henüz yarı ömrünü tamamlamış olacak.

Dünya, Güneş’teki değişimlere bağlı olarak daha da ısınmaya başlayacak. En az bir milyar yıl boyunca da, ilk zamanlardaki gibi bir mikrobik yaşam, varlığını devam ettirecek. Yani neredeyse başladığımız noktaya geri dönmüş olacağız.

Tüm bu veriler insanlık yok olursa evrenin yok olmayacağını hatta belki de evrenin çok daha huzurlu bir yer olacağına işaret ediyor. Çok geç olmadan kendimize gösterdiğimizin önemi doğaya ve diğer türlere de göstermemiz gerek. Belki böylece şişkin egolarımızdan biraz olsun sıyrılmış ve gerçeklerle yüzleşmiş oluruz.

Geçtiğimiz yıl TEDxİstanbul konferansına katılan CNN Türk ekonomi müdürü Emin Çapa’da seyirciler arasından gelen bir soru üzerine bu konuyla ilgili bir konuşma yaptı. Aslında uzun yıllar Hürriyet Gazetesi ve CNN TÜRK’te editörlük yapan, birçok konferansa konuşmacı olarak katılan Emin Çapa en çok TEDxİstanbul’da yaptığı konuşmayla adından söz ettirmişti. Alttaki videoda bu konuşmadan kısa bir kısım izleyeceksiniz ve insanlık yok olursa dünya yok olur mu sorusuyla birlikte belki de evrene farklı bir gözle bakmış olacaksınız.

Kaynak: History Channel – Life After People/ İnsandan Sonra Yaşam 2008Onedio- İnsanlar olmasa dünya nasıl olurdu? 

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

Akbelen Ormanı TBMM Olağanüstü Genel Kurulu İçin Bilgi Notu

Geleceğini düşünenler Akbelen için mücadele ediyor. Yaşam Savunucuları TBMM'nin Akbelen gündemi ile olağanüstü toplanması için çağrı yapmış ve eklemişti: Koltukları boş görmek istemiyoruz! Direnen yaşam...
Belce Örü
Belce Örü
Sinematopya'da ve başka muhtelif yerlerde yazar [email protected]

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol