Assalam “Afrika’nın sorunlarına gönüllülük tabanlı çözümler arayan, bu çözümleri çeşitli networkler kurarak sürdürülebilir hale getirmeye çalışan bir oluşum”. Zanzibar’da bir balıkçı köyünden tüm Afrika’ya uyarlanabilir projeler yürütüyorlar. Dilediğiniz zaman gidip onlara katılabiliyor, gönüllü olabiliyorsunuz. Bugünlerde ise yetimler için proje yarışması başlattı. 15 Ocak 2018 tarihine kadar başvurabileceğiniz, muhtemelen pek çok kanaldan gözünüze çarpan ve size iki haftalık mükemmel bir Zanzibar tatili hediye eden yarışmanın detaylarını sizin için Assalam genel koordinatörüne sorduk, öğrendik:
Nedir bu yarışmanın konusu?
Yarışmanın konusunu Assalam’ın hâlihazırdaki projelerinden biri olan, Afrika’nın yoksul kesimlerinde yetim annelerini istihdam etmek amaçlı kurulan dikiş atölyeleri oluşturuyor. Proje kapsamında şimdiye kadar Zanzibar, Burkina Faso ve Sudan’da atölyeler kurduk. İlk bir yıl içerisinde bin, on yıl içinde yüz bin yetim annesine iş imkânı sağlamak hedefimiz. Ve bu yarışmanın amacı da bu sayılara ulaşmak için tüm dünyadan iş ortakları ve paydaşlar bulmak, projeyi dünyanın her yerinden katılımcılarla Afrika’nın her yerine yaymak.
Peki nerden çıktı Afrika? Neden kadınlar?
Çünkü hiçbir suçu olmamasına karşın, dünyanın hemen her yerinde bitmeksizin süren savaş, salgın hastalıklar ve afet kaynaklı yoksulluktan en fazla etkilenen kesimler çocuklar ve kadınlar. STK’ların desteği bir yere kadar, oysa dünyada şu an 140 milyon civarında yetim var ve her iki dakikada bir bu sayıya yenisi ekleniyor. Bu çocuklar ve anneleri, kendi ayaklarının üzerinde durmak zorunda. Dikiş atölyeleri tam da böyle bir boşluğu doldurmak için kurgulandı. Dünyanın en zor coğrafyası olan Afrika’da dikiş zor durumdaki kadınlar için mükemmel bir geçim kaynağı, hatta can simidi.
Bu arada, sayılar hedef koyma noktasında işlevsel olsa da, Assalam’ın kafası bireysel işliyor, tek tek gönüllere dokunmak istiyor. Mesela Masiki’den bahsetmek isterim size. Kendisi bölgemizin en karizmatik kadını. Ve tanıdığım tüm yetim anneleri içerisinde en hüzünlü olan. Üçüne bakabildiği, üçünü akrabalarına dağıttığı altı yetimi var, kendisi ise hem sağır hem dilsiz. Vefat etmeden önce eşi de engelliymiş, ayakları yokmuş. Yıllarca Zanzibar city’de yaşayıp hayata tutunmaya çalışmışlar, olmamış. Sonunda eşini bir araba ezmiş ve o da köyüne dönmüş. Gece gündüz uyumamış, balık tutup kendine bir ev yapmış. Şimdilerde ise Hindistan cevizinin liflerini kurutup, eğirip; ipiyle dünyanın en güzel çantalarını yapıyor. Her bir zerresi emek dolu çantalar, Kangafrica markası altında satılıyor. Bu çantayı takan kadınla Masiki arasında kurulacak bağ aslında tam olarak Assalam’ın yaptığı şeyin özeti: Modayı Afrikalı kadınlar ile tüm dünya kadınları arasında bir köprü olarak yeniden yorumlamak istiyoruz.
Peki mevcut sistem nasıl işliyor?
Kurulan bu atölyelere katılan annelere, eğitime düzenli devam etmeleri şartıyla kursa başladıkları andan itibaren maaş bağlanıyor. Üç aylık eğitimin sonunda anneler üretime evlerinde devam ediyor. Ürettikleri ürünler ise Kangaafrika markasıyla online ve offline yollardan dünyaya pazarlanıyor. Elde edilen gelir ile daha fazla yetim annesi iş imkânına kavuşuyor.
Yarışmaya katılacak adaylardan ne bekleniyor?
Bu güzel insanlardan, dikiş atölyeleri projesini geliştirecek, tüm Afrika’ya ve dünyaya yayacak bir fikir veya proje ortaya koymalarını bekliyoruz. İster hali hazırda yürüttüğünüz, konuyu destekleyebilecek bir proje sunun, ister “benim harika bir fikrim var, gerçekleştirelim mi?” deyin. Örneğin bir tasarımcı, Afrika kumaşlarıyla tüm dünyada ses uyandıracak bir ürünle yarışmaya başvururken; bir başka genç, sosyal medyada bir milyon takipçiye ulaşmanın yollarını bularak başvurabilir. Kısacası herhangi bir sınıra tabi değilsiniz. Modacı, youtuber, blogger, sosyal girişimci, aktivist ya da dünyanın en ıssız adamı olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu konuyu dertlenmek, maksimum üç dakikalık bir video ile projenizi veya fikrinizi anlatmak.
Nasıl bir video?
Bu, herhangi bir kamerayla ya da telefonla çekilmiş amatör videoda projenizi özetlemenizi istiyoruz. Ve tabi ki kameranın karşısına geçip konuşmanızdan biraz fazlasını…Fikrinizi görsellerle, istatistiklerle, mevcut yazışmalarınızla, örnek projelerle desteklemenizi bekliyoruz. Eğer zaten mevcutta yürüttüğünüz ve bu projeye eklemlenebilecek bir projeniz varsa, onu anlatarak da işe başlayabilirsiniz. Yoksa hayallerinizi çizerek de. Aslında yarışmaya katılarak bu projede yer almak, canınızla malınızla Afrika’nın yetimlerine destek çıkmak istediğinizi teyit ediyorsunuz. Yani özellikle “Artık sadece kendim için yaşamaktan bıktım, dünyanın bir ucundaki kimsesiz çocuğun ya da annesinin elinden tutmamın vakti geldi” diyorsanız bu yarışma tam size göre. Hiç durmayın, koyulun işe.
Yarışmanın sonuçları ne zaman açıklanacak? Kazananlar ne kazanmış olacak?
31 Ekim 2018 tarihinde. Başvuranlar arasından iş ortağı olarak seçilecek ve yönetici ekibe dâhil edilecek yedi kişi, projenin geliştirilmesi amacıyla, 10-25 Şubat 2018 tarihleri arasında, “Yeryüzündeki cennet” olarak da tanımlanan Zanzibar adasına davet edilecek. Kazanan bu yedi kişinin uçak, iki haftalık konaklama ve tüm programlar dâhil masrafları Assalam tarafından karşılanacak. Kamp süresi boyunca gençler hem gönüllülük projeleri gerçekleştirebilecek hem de birbirinden keyifli anılar biriktirebilecek. Çok mu heyecanlandınız? Başvuru yapmak için tıklayınız.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Düzenlenen bu yarışmadan bağımsız olarak, sizi her zaman ağırlamaktan onur duyarız. Gönüllülük turizmi Afrika’ya dünyanın tüm güzel gönüllerini getirmek için açtığımız bir başka yol. Dilediğiniz zaman misafirimiz olabilir, dikiş atölyeleri, dil ve bilgisayar okulları gibi birçok projemize dâhil olabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiyi internet sitemizde bulabilirsiniz. Masiki ve daha birçok yetim annesinin yaptığı ürünleri görmek için ise sosyal medya sayfalarımızı takip etmeyi unutmayın!
Facebook: vassalam.org
Instagram: @vassalam.zanzibar / @kangaafrica